You are currently viewing Πρωτοφανές και απαράδεκτο επεισόδιο: ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, ζήτησε εν ώρα ακολουθίας από μαθητές της ψαλτικής να σταματήσουν να ψάλλουν   και τους  έθεσε σε…ακοινωνησία,με ένα τηλεφώνημα!

Πρωτοφανές και απαράδεκτο επεισόδιο: ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, ζήτησε εν ώρα ακολουθίας από μαθητές της ψαλτικής να σταματήσουν να ψάλλουν και τους έθεσε σε…ακοινωνησία,με ένα τηλεφώνημα!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Στις 27-12-2017 ,ανήμερα της εορτής του Αγίου Στεφάνου, κλιμάκιο μαθητών του Χορού Ψαλτών Χίου ήταν προγραμματισμένο να ψάλλει στην Ι.Μονή Αγ.Στεφάνου Χίου.Μια ιστορική Μονή του νησιού, η οποία ευρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στον Βροντάδο.

Το εσπέρας της παραμονής, τα παιδιά έψαλλαν με το Δάσκαλο τους και έλαβαν τον έπαινο όλων των κληρικών και του Εκκλησιάσματος για την εξαιρετική απόδοση των ύμνων της εορτής. Ανήμερα του Αγίου Στεφάνου, ήταν προγραμματισμένη η θεία λειτουργία με την Αρχιερατική παρουσία του οικείου Μητροπολίτη Χίου Μάρκου.
Ο Μάρκος με το ξεκίνημα της θείας λειτουργίας ζήτησε απ τον δάσκαλο-Ιεροψάλτη κ. Ηρακλή Μαλανδρίνο που κοσμεί επιτυχώς, το ψαλτήρι της Αγίας Μαρίνας Καλοπλύτου Χίου, να σταματήσουν τα παιδιά να ψάλλουν.
Μάλιστα άρχισε να φωνάζει μέσα απ΄το ιερό με υστερικές και ακταλαβίστικες εκφράσεις. Και τότε έντρομος ο δάσκαλος των παιδιών του είπε: «δηλαδή Σεβασμιώτατε,δεν θέλετε να ψάλλουν τα παιδιά;»
Και τότε εκείνος με στεντόρεια φωνή και οργισμένο ύφος του απάντησε «Ναί, δεν θέλω!!». Προφανώς του αποσπούσαν την…προσοχή από την προσευχή!!
Συμμορφωθείς ο Ιεροψάλτης με το αψυχολογητό πείσμα και την εντολή του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου, ημέρα που ήταν ,κατέβασε τα παιδιά απ’ το αναλόγιο και τα είχε όρθια με τα ράσα τους κάτω από το ψαλτήρι στο σολέα του ναού.
Και έψαλλε τα πάντα μόνος.
Ο Μάρκος στο κήρυγμα δεν έχασε ευκαιρία και αναφέρθηκε στην “υπακοή” που πρέπει να έχουμε στον επίσκοπο και ότι όποιος δεν κάνει ότι ΑΚΡΙΒΩΣ λέει ο Επίσκοπος, υπηρετεί το…διάβολο. Και αν ο διάβολος έχει μπει στο μυαλό του άλλου και τον καθοδηγεί σε ανόητες ενέργειες που σκανδαλίζουν το λαό, ούτε λόγος!

Πρόκειται για καινοφανείς και αιρετικές δοξασίες που ίσως θα πρέπει η παρούσα Σύνοδος– μέλος της οποίας τυγχάνει ο Χίου–να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις.
Νισάφι πια με τους Ιεράρχες εκείνους που θεωρούν οτι ο θεσμός που υπηρετούν τους ανήκει ώστε να τον έχουν παίγνιο στα χέρια τους, για να τρομοκρατούν και να φοβίζουν αθώα παιδιά.
Αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό το ξέσπασμα ο Άγιος! Υπήρξε και συνέχεια!

Μετά την θεία λειτουργία έβαλε κάποιον και τηλεφώνησε εκ μέρους του στον αθώο Ιεροψάλτη –ο οποίος δεν παράτησε στη μέση την θεία λειτουργία και να φύγει μαζί με τα παιδιά– και του ανακοίνωσαν ότι ο Σεβασμιώτατος τους θέτει όλους σε ακοινωνησία.Και τα παιδιά!!
Αν είναι δυνατόν!
Το εκκλησίασμα και ο κλήρος στήριξαν τα αθώα θύματα της ημέρας, με όποιο τρόπο μπορούσαν- γιατί φοβόντουσαν κιόλας οι άνθρωποι μην γίνουν αντιληπτοί από το Μάρκο και πέσουν στην οργή του.
Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά λοιπόν και Δάσκαλος και μαθητές είναι σε ακοινωνησία.
Ο κόπος των παιδιών και ο αγώνας τους για το αναλόγιο καθώς επίσης και του Δασκάλου τους τιμήθηκε απ τον Μητροπολίτη Χίο Μάρκο με φωνές,προσβολές και… ακοινωνησία!!
Δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα από το νησί, από ανθρώπους που ήταν παρόντες οι οποίοι μάλιστα μας είπαν ότι του ετοιμάζουν μεγάλο χουνέρι του Μάρκου σε επόμενη επίδειξη εξουσίας! Άντε να το δούμε και να μην το πιστέψουμε!
Δεν γράψαμε αμέσως για το θέμα γιατί θέλαμε να το διασταυρώσουμε από πολλές πηγές. Με όσους συνομιλήσαμε μας το χαρακτήρισαν με τα μελανότερα χρώματα και όλοι έριχναν το άδικο στην απαράδεκτη συμπεριφορά του Μάρκου που έκανε τα αθώα παιδιά να στενοχωρηθούν. Μάλιστα ένας επώνυμος Χιώτης μας είπε ότι ο Μάρκος δεν δείχνει…” ανάλογη συμπεριφορά” και στους σπουδαστές της Σχολής Μηχανικών τους οποίους λες και έχει…” υιοθετήσει”!
Ο Ιεροψάλτης- δάσκαλος των παιδιών σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δεν θέλησε να μας επιβεβαιώσει το γεγονός! Αντιθέτως μας παρακάλεσε να μην το αναπαράγουμε δημοσιογραφικά!
Το αυτό έπραξε και ο επίτροπος της Μονής Κώστας Μιμίδης. Αρνήθηκε το γεγονός και δειλός
και φοβισμένο άτομο όπως είναι με παρέπεμψε στη Μητρόπολη.
Τηλεφώνησα δύο φορές σε ιερέα-στενό συνεργάτη του Μάρκου, ο οποίος ουδέποτε μας απάντησε.
Καταγράφουμε το γεγονός και περιμένουμε από την Μητρόπολη να μας διαψεύσει τουλάχιστον το θέμα της επιβολής της ακοινωνησίας! Μέρες που είναι το θεωρούμε απαράδεκτο!
Αλήθεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος- φύσει ήρεμος και ηπίων τόνων άνθρωπος– επιλογή του οποίου ήταν ο Μάρκος για να προαχθεί, συμφωνεί με τέτοιες ενέργειες;
Θα συστήσει στον Συνοδικό Χίου να συνέλθει και να σταματήσει να προκαλεί τους συμπατριώτες του Χιώτες – κλήρο και λαό–οι οποίοι με όλα αυτά που ζούν είναι σαν το καζάνι που βράζει;