You are currently viewing Ματαιώνεται ή αναβάλλεται εν ευθέτω χρόνω ,η άφιξη του Άξιον Εστί;

Ματαιώνεται ή αναβάλλεται εν ευθέτω χρόνω ,η άφιξη του Άξιον Εστί;

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Ποιος να μας το έλεγε ότι στην Ορθόδοξη Ελλάδα, των Αγίων, των μαρτύρων και των ηρώων, θα υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να αμφιταλαντευτούμε για το αν θα πρέπει ή όχι να έλθει στην Αθήνα, η Ιερά θαυματουργή Εικόνα «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», η οποία φυλάσσεται στον Ναό του Πρωτάτου, της πρωτεύουσας του Αγίου Όρους, σε μία από τις σπάνιες εξόδους της από το Άγιο Όρος.
Η εικόνα θα ερχόταν τον Μάρτιο του 2021 για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία, αλλά λόγω της πανδημίας είχε ματαιωθεί!
Ο πιστός λαός μας από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από την Αθήνα, περίμενε εναγωνίως,όπως γίνεται κάθε φορά όταν εξέρχεται του Αγίου Όρους, για να την προσκυνήσει και να καταθέσει τα αιτήματά του στη χάρη Της. Και κυρίως τώρα, να αποθέσει τον πόνο του, τα προβλήματά του, τα βάσανά του και να βρει παρηγοριά.
Τελευταία φορά είχαμε  προσωπικά την ευλογία να την προσκυνήσουμε στην Κομοτηνή, όπου εκεί ο οικείος άξιος Ιεράρχης, Σεβ. Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, είχε προετοιμάσει μια μεγαλειώδη και συγκινητική υποδοχή, που μας έκανε να ριγήσουμε.
Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα  ως δεδομένο, ότι δηλαδή η εικόνα θα αφιχθεί στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου και θα παραμείνει έως τις 27 Μαρτίου, δεν είναι πλέον βέβαιο.
Υπάρχουν σκέψεις να αναβληθεί για τον Μάιο ή να μετατεθεί εν ευθέτω χρόνω, η άφιξη της Εφέστιας Εικόνος. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι έχοντες την ευθύνη και την πρωτοβουλία του ερχομού της Ιεράς Εικόνος άρχισαν να προβληματίζονται και να αμφιταλαντεύονται για το αν η εποχή είναι κατάλληλη ή όχι για ένα τέτοιο εγχείρημα, δεδομένου ότι υπάρχει κλίμα έντασης και αμφισβήτησης από ομάδες, οι οποίες δεν διακρίνονται για τα φιλόθρησκα αισθήματα τους και οι οποίες όπως πληροφορούμαστε όλες αυτές τις μέρες και με κάθε αφορμή θα έχουν κινητοποιήσεις και θα εκφράζουν τις αρνητικές διαθέσεις τους, εξ αφορμής της τραγωδίας των Τεμπών.
Το θέμα της άφιξης της Ιερής Εικόνος το χειρίζεται, με τη σοβαρότητα που του αρμόζει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τους συνεργάτες του και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος με την Ιερά Επιστασία, οι οποίοι αναζητούν να βρουν την ενδεδειγμένη ή την κατάλληλη ημερομηνία.
Δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, αλλά το βέβαιο είναι ότι έως αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη το αργότερο θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Ανεξαρτήτως πάντως του τι θα αποφασισθεί, καλόν είναι να αποφευχθούν στο μέλλον εκφράσεις όπως «η τελετή υποδοχής μέ τιμές αρχηγού Κράτους του παντίμου σεβάσματος»…
Ας γράψουν ότι η τελετή υποδοχής θα γίνει με τις πρέπουσες τιμές, όπως αρμόζει για την θαυτουργή αυτή εικόνα. Δεν έχουμε δυστυχώς, στην Εκκλησία μας έναν κυματοθραύστη, όπως ήταν ο Χριστόδουλος, ο οποίος ήξερε να βάλει στη θέση τους τους όποιους αμφισβητίες. Τώρα ζούμε στην εποχή της σιωπής και της αποδοχής της αμφισβήτησης. Γιαυτό καλό είναι να σιωπούμε και να μην προκαλούμε. Επίσης καλόν είναι να σκεφτούν- αν τελικώς επικρατήσουν οι φωνές που θέλουν την εικόνα να πραγματοποιεί αυτή την ιστορική έξοδο- να της κάνουν υποδοχή στον έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού χώρο.
Ας αποφευχθούν οι περιττές και οι προκλητικές κινήσεις δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή που ορισμένοι ψάχνουν ευκαιρίες.
Το θέμα αυτό δεν θα υπήρχε και δεν θα είχαμε φτάσει στις σκέψεις αναβολής, αν είχε αντιμετωπιστεί σωστά από επικοινωνιακής απόψεως. Αλλά η επικοινωνιακή δύναμη της Εκκλησίας είναι ανύπαρκτη. Στον τομέα αυτό, δυστυχώς, άγουμε την εποχή …του λίθου.