You are currently viewing «Ευλαβικό οδοιπορικό στην αγιοτόκο και μυροβόλο Λέσβο»

«Ευλαβικό οδοιπορικό στην αγιοτόκο και μυροβόλο Λέσβο»

  • Reading time:14 mins read

Στην αγιοτόκο νήσο Λέσβο μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, επικεφαλής μικρής ομάδος συνεργατών του, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, με αφορμή την επέτειο των εγκαινίων του ιερού Προσκυνηματικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών στο Μανταμάδο της Λέσβου.

Την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν την ιερά Μονή Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Θερμής Λέσβου, όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα των νεοφανών Αγίων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Άγ. Ραφαήλ είναι κοινός προστάτης και φιλόστοργος κηδεμόνας της αγιοτόκου και μυροβόλου νήσου της Λέσβου και της αγιωτάτης Εκκλησίας των Σερρών καθώς ιστορικώς μαρτυρείται ότι ο Άγ. Ραφαήλ, ο ποτέ γενναιόφρων στρατηλάτης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Γεώργιος Λασκαρίδης, άλλαξε πορεία ζωής, έλαβε το αγγελικό, μοναχικό σχήμα και τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στις Σέρρες, συγκαταλεγόμενος, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην χρυσή αλυσίδα των αγίων μορφών της αμωμήτου πίστεώς μας, που αγιάζουν με την χριστοειδή παρουσία τους και την Εκκλησία των Σερρών.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος και οι συνέκδημοί του, επεσκέφθηκαν το μεγαλώνυμο ιερό θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της «Αγιασιωτίσσης», η οποία δίδει μία ιδιαίτερη χάρη και πλούσια ευλογία στην όμορφη και ιστορική κωμόπολη της νήσου.  Η ίδια η θαυματουργός εικών της Θεοτόκου έδωσε το όνομά Της στον τόπο τούτο. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στην ανδρώα, ιερά Μονή Λειμώνος, πλησίον της κωμοπόλεως της Καλλονής. Η Μονή ιδρύθηκε το 1526 από τον Άγ. Ιγνάτιο Αγαλλιανό, πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σήμερα τιμάται και στο όνομα του αγίου ιδρυτή της, του Αγ. Ιγνατίου.

Την επομένη, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, μετέβη στο ιερό, αρχαγγελικό Προσκύνημα Μανταμάδου, προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές ακολουθίες, που τελέσθηκαν και εφέτος πανδήμως, προς τιμήν του Παμμ. Ταξιάρχου Μιχαήλ, κατά το διήμερο 18-19 Μαΐου, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένως, το Σάββατο 18 Μαΐου, τελέσθηκε ο μέγας, πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου και του αειθαλούς και ευγενεστάτου οικείου Ποιμενάρχου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

Την Κυριακή των «Μυροφόρων», 19 Μαΐου, τελέσθηκε, στο ως είρηται ιερό Προσκύνημα, Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Τον θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένως ο Σεβ. Ποιμενάρχης της κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ο οποίος προσέφερε στο πυκνότατο εκκλησίασμα σκέψεις δυνατές, ωφέλιμες και πνευματικώς επιστηρικτικές. Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος του Αρχαγγέλου, πέριξ του ιερού Προσκυνήματος, παρουσία χιλιάδων ευλαβών πιστών, των Αρχών του τόπου, της στρατιωτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των Σωμάτων ασφαλείας.

Στο τέλος, εψάλη υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, ιερό τρισάγιο επί του τάφου του εκ Μανταμάδου καταγομένου, αοιδίμου Μητροπολίτου Σερρών κυρού Πορφυρίου (1824-1829) και ευλογήθηκαν τα καθιερωμένα εδέσματα.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της νήσου, Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε εγκαρδίως, με λόγους πατρικής αγάπης τους Σεβ. Αρχιερείς, τους έντιμους Άρχοντες και τον φιλόχριστο και φιλάγγελο λαό, για την συγκλονιστική συμμετοχή τους και στην εφετεινή πανήγυρη, επικαλούμενος την κραταιά προστασία και σκέπη του Μεγάλου Αρχιστρατήγου Μιχαήλ στους αγίους Αρχιερείς, τον ευαγή ιερό κλήρο, τους ευλαβείς προσκυνητές, τους Άρχοντες και την Πατρίδα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβ. κ. Θεολόγος και η μικρή ομάδα των συνεργατών του, αναχώρησαν από την αγιοτόκο νήσο για τις Σέρρες, κατάφορτοι από ευλογίες και εμπειρίες μοναδικές, με την ευχή να αξιωθούν να προσκυνήσουν και πάλι τα ιερά σεβάσματα της πίστεως μας στην χαρίεσσα, ανεμόεσσα και μυροβόλο Λέσβο.