You are currently viewing Πότε θα συνέλθει η Ιεραρχία για να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες;
Φωτό αρχείου από την τελευταία Ιεραρχία στην Ι. Μονή Πεντέλης.

Πότε θα συνέλθει η Ιεραρχία για να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες;

  • Reading time:2 mins read
Όλα δείχνουν ότι η Ιεραρχία θα συνέλθει τον προσεχή Οκτώβριο που συμπίπτει με την τακτική κατ´έτος σύγκλησή της.Τα θέματα προς συζήτηση πολλά. Δεν ξέρω αν θα ξεφύγουμε ποτέ από αυτό  το ανιαρό σύστημα διαλέξεων το οποίο θα μπορούσε να γίνεται οπουδήποτε αλλού και η Ιεραρχία να ασχολείται με θέματα του ποιμνίου και της εκκλησιαστικής επικαιρότητας με σύγχρονο λόγο και μάλιστα σε χρόνο μέλλοντα.
Αλλά αυτό που θα κυριαρχήσει και πάλι των εργασιών της και αυτή τη φορά, θα είναι οι εκλογές των νέων Μητροπολιτών.

 

Τυπικά τα κενά είναι δύο: η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.  Την εποχή αυτή γίνονται διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών-  Υπ. Παιδείας και Εκκλησίας- που αφορούν στην διχοτόμηση της μεγάλης όντως Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει το θέμα δεδομένου ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίες επεκτείνονται και σε επίπεδο βουλευτών.
Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός η διχοτόμηση θα γίνει μόνο αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το θέμα αυτό αλλά σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αν δεν γίνει με σωστό τρόπο και αν δεν ληφθούν υπόψη και οι απόψεις τοπικών φορέων που έχουν τη δική τους  γνώμη. Και έχουν αυτό το δικαίωμα αφού είναι ποίμνιο. Στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και εφτά μήνες πριν την σύγκληση της Ιεραρχίας φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει δώσει την συγκατάθεση του σε δύο κληρικούς για να δώσουν τον αγώνα τους με τους Γεροντάδες τους, όταν έλθει η ώρα της εκλογής.Για την ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως όλα δείχνουν ότι θα κατέλθει ως ισχυρός υποψήφιος ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος και κατά σάρκα αδελφός του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Χαλκίδος Νικοδήμου Ευσταθίου. Πρόκειται για σοβαρό κληρικό με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό (Ιταλία).Μπορεί να προηγείται ο αδελφός του π. Νικόδημος,  ο οποίος έμεινε πίσω και από τον επίσης νεώτερο του  Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, αλλά φαίνεται ότι ο δραστήριος Γέροντας του Σεβ. Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,επιφυλάσσει γιαυτόν μεγαλύτερα σχέδια.
Για την Μητρόπολη Γόρτυνος υπάρχουν Αρχιερείς – πολλοί ή  λίγοι θα φανεί στο Τριπρόσωπο- που θα δώσουν την ψήφο τους και στον Αρχιμ. Ιάκωβο Κανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος,κληρικός που υπηρέτησε με αυταπάρνηση και σοβαρότητα τον αείμνηστο Ιερεμία,ο οποίος πολλές φορές χτύπησε την θύρα του Αρχιεπισκόπου ζητώντας την προαγωγή του π. Ιακώβου  αλλά δεν εισακούσθηκε. Ούτε και τις παρακλήσεις και παραστάσεις των τοπικών φορέων έλαβε υπόψη του ο Αρχιεπίσκοπος για την προαγωγή του π. Ιακώβου. Και δεν υπήρξαν λίγες. Βλέπετε  ου παντός πλειν ες Κόρινθον. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος,υπάρχουν Ιεράρχες που θα τον ψηφίσουν τιμώντας την μνήμη του Ιερεμία που είχε για όλους έναν καλό λόγο. Επομένως για την ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως η οποία μεταξύ των άλλων μας έδωσε έναν Άγιο Γρηγόριο Ε ´, το θέμα έχει κλειδώσει!Για την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά! Με βάση το σενάριο της διχοτόμησης σε δύο τμήματα, την Μητρόπολη με κέντρο το Αγρίνιο( δεν ξέρουμε τι τίτλο θα της δώσουν ) σύμφωνα με πληροφορίες  ο Αρχιεπίσκοπος  έχει δώσει ευλογία και ευχή στον Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη,Πρωτοσύγκελλο  και συνεργάτη του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου. Μετά την πρώτη απόπειρα εκλογής του  η οποία  δεν ευοδώθηκε, για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου,τον Οκτώβριο του 2017-εξελέγη ο Στέφανος με εμφανή υπεροχή-πέντε χρόνια αργότερα καλείται με απόφαση του Αρχιεπισκόπου να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για την Μητρόπολη Αγρινίου. Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό και  μέγιστο για να αναδείξει τα ταλέντα του και τις οργανωτικές ικανότητες του, δεδομένου ότι θα αρχίσει από το μηδέν σε μια αρτισύστατη διοικητικά Μητρόπολη.   Για το έτερο  τμήμα της ενιαίας Μητροπόλεως,  την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ,όλα δείχνουν ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει ο έχων το πρώτο και κύριο λόγο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Το ενδεδειγμένο προφίλ που πρέπει να έχει ο υποψήφιος λέγεται πως πρέπει να είναι σοβαρός και παραδοσιακός κληρικός με πλούσια κόμη και γένια  που θα καταλήγουν σε κοτσίδα. Ακούγονται διάφορα ονόματα που στροβιλίζουν το μυαλό του Αρχιεπισκόπου, τα οποία προφανώς κουβεντιάζει με τους συνομιλητές του. Ακούγεται ότι ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα είναι αυτό  του Α ´ Γραμματέως Αρχιμ. Δωροθέου Πάπαρη,σοβαρού και μορφωμένου  κληρικού, ο οποίος έχει δείξει τις ικανότητές  του στην ΔΙΣ  και του   Αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου, Πρωτοσυγκέλλου μέχρι τώρα της ενιαίας Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και δεξιού  βραχίονα  του αειμνήστου Κοσμά. Δυστυχώς δεν άκουσε ο Μακαριστός Κοσμάς  τις  συμβουλές και παροτρύνσεις του π. Επιφανίου, όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα της υγείας του, αλλά προτίμησε να ακούσει και να επηρεαστεί από τους… κομπογιαννίτες που τον περιέβαλαν! Και δυστυχώς, είχε αυτό το άδοξο τέλος.Και κλείνουμε  την αναφορά μας στις επικείμενες εκλογές με το τελευταίο σενάριο που αφορά στην μη διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στην περίπτωση αυτή δεν ξέρουμε πως θα αποφασίσει να πορευτεί ο Αρχιεπίσκοπος και ποιος θα είναι ο τυχερός για την μεγάλη και αχανέστατη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας.Στην περίπτωση αυτή έγκυροι εκκλησιαστικοί κύκλοι μου λένε ότι παίζει και το σενάριο της …«θυσίας»,δηλαδή της αιφνίδιας προαγωγής του Αρχιγραμματέως Επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μέχρι τότε.Οι φήμες που κυκλοφορούν για ενδεχόμενες παραιτήσεις γερόντων και ανήμπορων  Μητροπολιτών δεν επιβεβαιώνονται. Έχουμε γράψει πολλές φορές για το θέμα αυτό στην ιστοσελίδα μας ,αλλά δεν βλέπουμε να βγαίνει φως από την άκρη του εκκλησιαστικού λαβύρινθου. Επομένως δεν βγαίνει και καπνός.  Αν είχαμε Εκκλησία που μεριμνά με σοβαρότητα για το ποίμνιο της το θέμα θα είχε απασχολήσει προ πολλού την Εκκλησία σε επίπεδο Ιεραρχίας και θα είχε δώσει κάποιες λύσεις για περιπτώσεις Ιεραρχών οι οποίοι χωρίς να το θέλουν κάνουν κακό και στην Εκκλησία και  στην υστεροφημία τους. Είναι τουλάχιστον έξι- εφτά Μητροπολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν  στα καθήκοντα τους και διοικητικά και λειτουργικά  με αποτέλεσμα να τους λυμαίνονται τα περιβάλλοντα. Ο δρόμος μέχρι την Ιεραρχία είναι μακρύς. Δεν ξέρουμε τι μπορεί  να συμβεί μέχρι  τότε είτε από φυσικά- βιολογικά αίτια είτε από κάποια παρέμβαση άνωθεν. Αν και το τελευταίο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί! Πάντα περιμένω περισσότερα από τον Θεό παρά από τους ανθρώπους!
Σ.Μ.Τ.
Search this website Type then hit enter to search