You are currently viewing Ουκ ηβουλήθη συνιέναι…

Ουκ ηβουλήθη συνιέναι…

  • Reading time:1 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η κατά πάντα σοφή Πατριαρχική και ομοφώνως Συνοδική Απόφαση επί του μείζονος θέματος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων δεν υπήρξε «κεραυνός εν αίθρια», ούτε αβασάνιστη κίνηση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.
Ενώπιον της αψυχολόγητης  και δυσερμήνευτης απόφασης να παυθεί από την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων και να εκδιωχθεί, χωρίς δίκη και απολογία,  μαζί με την νεοπαγή Αδελφότητά  του, ο Ηγούμενος  Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, ενέργεια που σκανδάλισε και δίχασε την Εκκλησία των Χανίων, ο Παναγιώτατος απέδειξε ότι σ’ Αυτόν ανήκει η μέριμνα πασών των Εκκλησιών, την οποία και κατέδειξε ότι ως άριστα ασκεί!
Παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά του και τις ποιμαντικές, ανά την Οικουμένη, κοπιώδεις  επισκέψεις και περιοδείες του, ο Πατριάρχης του Γένους δεν έμεινε απαθής θεατής των τεκταινομένων, που ουσιαστικά υπονόμευαν  την κανονική παρουσία του Πατριαρχείου στην Κρήτη.
 Έξαρχον εξαπέστειλε, έρευνες διεξήγαγε,  τα διεστώτα να επισυνάψει προσεπάθησε και την εν Χριστώ αγάπη να αποκαταστήσει αγωνίστηκε!Αλλά οι υπονομευτές καλά κρατούν!
Επ’ εσχάτων δε πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε  στο Φανάρι, στις 8 του περασμένου Οκτωβρίου, μια συνάντηση καταλλαγής, κατά την οποία ο Πατριαρχικός Έξαρχος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, παρουσία και άλλων Αρχιερέων του Θρόνου, αντέκρουσε, με πολυσέλιδη έκθεση  και ακριβοδίκαιη κρίση, όλους τους λόγους της «προσωρινής παύσης» του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου από την Ηγουμενία.
Στη συνάντηση, στην οποία ο Άγιος Κυδωνίας, ο πρωταίτιος του προβλήματος, πήγε ουσιαστικά «με το ζόρι» και ύστερα από σχετική εισήγηση του Αγίου Κρήτης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και αρνήθηκε εμμονικά κάθε Πατριαρχική  πρόταση συνδιαλλαγής, καθιστώντας έτσι επιτακτικό το ερώτημα, ποιοι και γιατί δεν επιθυμούν την ενότητα στην Εκκλησία των Χανίων και πασχίζουν να «μη συμφιλιωθούν ο πατέρας και ο υιός», όπως εύστοχα προέτρεψε ο Πατριάρχης, και ποιους συμφέρει μια διχασμένη Εκκλησία, η οποία αύριο, μάλιστα, εορτάζει την Χανιακή Πανήγυρι των Εισοδίων…
Και ήδη, την ομόφωνη Συνοδική και Πατριαρχική Απόφαση, η οποία εδράζεται στις επιστολές και τις Εκθέσεις, που υπέβαλε ο Έξαρχος Άγιος Μιλήτου κ. Απόστολος, Ιεράρχης πολύπειρος και εχέφρων, που ετίμησε πλήρως την Πατριαρχική Εντολή, περί δικαίας και αντικειμενικής κρίσεως, και την οποία, σημειωτέον προσυπέγραψαν οι Κρήτες Αρχιερείς, Άγιοι Κρήτης και Ρεθύμνης, ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός αποφαίνεται ex cathedra και την κρίνει δημοσίως «άδικη», επαιρόμενος, μάλιστα, ότι δεν θα γίνει υποχείριο του Πατριάρχη, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με το (υποκριτικό;) φιλοπατριαρχικό παρελθόν του και υπενθυμίζοντας σε όλους έντονα το Ματθαίου 7,5…
Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, ο Άγιος Κυδωνίας κατά το κέρασμα που, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιεράς Μητροπόλεως, προσέφερε το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, επέτειο της εκλογής και χειροτονίας του, εξετράπη σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς- στα όρια της ύβρεως -κατά του Πατριάρχου του, πατραλοίου την τάξιν αναλαβών, εκπλήττοντας τους πάντες, γιατί επέτρεψε να αμαυρωθεί η καλή εικόνα και το ευγενές, πράο  και ήπιο προφίλ του….
Τα λόγια, όμως, έχουν φτερά και πετάνε και τα φέρνει ο άνεμος πολύ μακριά, μέχρι του Βοσπόρου τα νερά…