You are currently viewing Ο Σύμης Χρυσόστομος ενδεδυμένος με στρατιωτική παραλλαγή επισκέφθηκε την ακριτική Ρω

Ο Σύμης Χρυσόστομος ενδεδυμένος με στρατιωτική παραλλαγή επισκέφθηκε την ακριτική Ρω

  • Reading time:2 mins read

Στα πλαίσια τετραήμερης Ποιμαντικής περιοδείας του στο ακριτικό Καστελλόριζο, χθες, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη με επιχειρησιακό φουσκωτό σκάφος στην Νησίδα της Ρω όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία προς χάριν των στρατευμένων παιδιών της Πατρίδας με συλλειτουργό του τον Διάκονό του π. Γεώργιο Κακακιό, συνοδευόμενος από τον Στρατιωτικό Διοικητή ΔΑΝ Μεγίστης και άλλα στελέχη του εκεί Σχηματισμού.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Στο απέριττο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου της Ρω, τελέστηκε με την τυπική σειρά του ο Όρθρος και ο λειτουργός Μητροπολίτης μας, ευλαβικά προσκόμισε τα τίμια Δώρα στον Ποιητή ουρανού και γης, ενώ μελωδικώτατα έψαλλαν αμοιβαδόν οι Ιεροψάλτες κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης και κ. Κων/νος Δέδες. Η Θεία Μυσταγωγία ολοκληρώθηκε ήρεμα και κατανυκτικά στο ταπεινό αυτό Ναύδριο του Τροπαιοφόρου Αγίου, όπου οι συμμετέχοντες προσέγγισαν τις καρδιές τους προσευχητικά, «εικονίζοντες μυστικώς τα Χερουβίμ και προσάδοντες τη ζωοποιώ Τριάδι τον Τρισάγιον Ύμνον». Πολλοί εκ των στρατιωτών προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου, υπέρ αναπαύσεως της ηρωικής «Κυράς της Ρω», Δέσποινας Αχλαδιώτη, που αναπαύεται κάτω από τον ιστό της Ελληνικής Σημαίας που ύψωνε εκεί επί σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Κατόπιν οι Εθνοφύλακες του Εθνικού μας Αρχιπελάγους, προσέφεραν ευγενώς καφέ στον Σεβ. Μητροπολίτη μας και την συνοδεία του, ενώ εκείνος τους συνεχάρη εγκαρδίως, επαινώντας την συνέπεια που επιδεικνύουν καθημερινά στην επιτέλεση της ιερής αποστολής τους, η οποία στοχεύει στην άμυνα της Χώρας, την υπεράσπιση της Εθνικής μας ανεξαρτησίας και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας, μεταφέροντας τις ευχαριστίες, την αγάπη και την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Τέλος ως ευλογία και ελάχιστο δείγμα της πατρικής του αγάπης, πρόσφερε στον καθένα επιστήθιο Σταυρό και κομποσκοίνι προσευχής μοναστηριακά χειροποίητα εργόχειρα, φυλακτά και εικονίδιο με την Παναγία, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους μας.

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια ευλογημένη ποιμαντική πρωτοβουλία, η οποία χαροποίησε όχι μόνον τον Σεβασμιώτατο, αλλά πρωτίστως τους ακρίτες στρατιώτες της ακρώρειας αυτής της Ελλάδας, διότι είχαν την ευκαιρία, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής να συναντήσουν και να δεχτούν στον χώρο τους τον Ποιμενάρχη μας, δεχόμενοι μεγάλο επιστηριγμό και πνευματική ενίσχυση. Διαπίστωση όλων είναι το ακμαιότατο ηθικό, η άρτια οργάνωση και εκπαίδευση, η δυναμική παρουσία των στελεχών και των εφέδρων, καθώς και η προθυμία καθενός στην καθημερινή εκτέλεση της εθνικής αποστολής του.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία για την ηρωική Δέσποινα Αχλαδιώτη (1890-1982) γνωστότερη ως «Κυρά της Ρω», η οποία υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της ξένης κατοχής των Δωδεκανήσων και επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και την κατέβαζε με την δύση του ηλίου. Στην Ρω είχε εγκατασταθεί με τον σύζυγό της και την τυφλή μητέρα της από το 1924.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, την Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελλόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944, για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, στο νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαίου του 1982. Η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη στο Καστελλόριζο, παρουσία του τότε Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Αντωνίου Δροσογιάννη και η σορός της μεταφέρθηκε στην αγαπημένη της Ρω, όπου και ετάφη κάτω από τον ιστό της σημαίας που ύψωνε, ακυρώνοντας στην πράξη επ΄ εσχάτων απαιτήσεις για υποτιθέμενες «γκρίζες ζώνες» και διατρανώνοντας με τον πλέον ευγλωττότερο τρόπο την ελληνικότητα του Αιγαίου και της συστάδων των Νήσων της Μεγίστης».