You are currently viewing ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Να μην μας παρασύρει η κατάθλιψη και η απελπισία

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Να μην μας παρασύρει η κατάθλιψη και η απελπισία

  • Reading time:11 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Η ακολουθία του Ευχελαίου τελέστηκε σ’ όλους τους ναούς της Αλβανίας και οι πιστοί σε μεγάλο αριθμό έσπευσαν να ζητήσουν το έλεος του Θεού, για τις σωματικές και ψυχικές πληγές τους. 

 

 Στο ναό “Ανάσταση” των Τιράνων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, ενώ στις Μητροπόλεις τους χοροστάτησαν στην ακολουθία του Ευχελαίου ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος. O Eπίσκοπος Βίλιδος Άστιος χοροστάτησε στο ναό του αποστόλου Παύλου και του Αγίου Αστείου στο Δυρράχιο.

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, με το μυστήριο του Ευχελαίου προσευχόμαστε  “να έρθουν οι καρποί του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά μας και να τη σφραγίσουν. Να παρακαλέσουμε τον Κύριό μας να μας χαρίσει περισσότερη μετάνοια, βαθύτερη πίστη, ειλικρινέστερη αγάπη, ποιο συνεπή εγκράτεια, και να μας κάνει πράγματι αξίους της Βασιλείας Του. Αυτό είναι το μυστήριο, το οποίο η Εκκλησία το κάνει, αιώνες τώρα, προς ίαση ψυχών και σωμάτων. Ας ζήσουμε, λοιπόν, όσο μπορούμε πιο συνειδητά, αυτή την ευλογία, που μας δίνει ο Θεός”. 

Εξάλλου στο φετινό  πασχάλιο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τονίζει, μεταξύ άλλων,  ότι “δύο βασικές αλήθειες φωτίζουν τον δρόμο για τη στενότερη σχέση με τον παθόντα και αναστάντα: Η αποδοχή της κοινωνίας των παθημάτων και η συμμόρφωση τῷ θανάτῳ Αὐτοῦ.

Και άλλοτε έχουμε τονίσει ότι η Ανάσταση δεν είναι κάτι που έρχεται ανεξάρτητα, που ακολουθεί τον Σταυρό, αλλά υπάρχει μέσα στον Σταυρό, στο πάθος, όταν το αποδεχόμαστε όπως ο Χριστός.

Και αντιστρόφως, η βίωση της Αναστάσεως προϋποθέτει πάντα τη συμμόρφωση με τον σταυρωθέντα και αναστάντα Χριστό.

Αυτή η κοινωνία των παθημάτων και της Αναστάσεως κρατύνει την αντοχή μας, ώστε να μην καταποθούμε από κατάθλιψη και απελπισία”.

Βιωματικές, όντως οι επισημάνσεις του Μακαριωτάτου. Για να ιαθούμε ψυχοσωματικά, πρέπει να αντιγράψουμε και να ακολουθήσουμε στη ζωή μας το ζωντανό πρότυπο που είναι ο Σταυρωθείς και Αναστηθείς Ιησούς.

Ας αφήσουμε στους ματαιόδοξους και φιλόδοξους τα γήινα μεγαλεία και ας γίνουμε μαθητές της σχολής του Κυρίου μας, της σχολής του Σταυρού και της Ανάστασης, που έχει ως κύριο και βασικό μάθημα την ταπείνωση, την αγάπη, τη διακονία, την εξυπηρετικότητα.

Αυτός είναι ο δρόμος για να έλθει το έλεος του Θεού. Κουραστικός βέβαια και ανηφορικός. Αλλά με τόσες χαρές και ικανοποιήσεις συνυφασμένος. Δρόμος με τα ίχνη του Ιησού σημαδεμένος.

Το Ευχέλαιο σημαίνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να απαρνηθούμε τον αμαρτωλό και ένοχο κόσμο, που μας σύρει στα κέντρα της φθοράς και διαφθοράς, στα σαλόνια της ματαιότητας και της ανομίας, που προκαλούν σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Να αγωνιζόμαστε κυρίως κατά του εαυτού μας. Να αντιτασσόμαστε και να αντιπαλεύουμε κατά των κακών έξεων και συνηθειών μας, για να μένουμε άτρωτοι και να μην πέσουμε.

Να αγωνιζόμαστε κατά της κενοδοξίας και ανθρωπαρέσκειάς μας, για να ομολογούμε θαρραλέα και άφοβα τον Χριστό μας και να μην καταντούμε αρνητές Του.

Να αγωνιζόμαστε κατά της εγωιστικής ιδιοτέλειας και συμφεροντολογίας μας.

Αγώνας, αγώνας, αγώνας. Τα πάντα αγώνας. Αγώνας η πίστη, αγώνας η ομολογία, αγώνας η πνευματική ζωή. Παντού πάλη και αγώνας.