You are currently viewing Ο Πατριάρχης στη Σύνοδο του Μαΐου θα εκλέξει νέους Ποιμενάρχες για Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαμογελάει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο (δεν εικονίζεται), στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Αθήνα, Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο Πατριάρχης στη Σύνοδο του Μαΐου θα εκλέξει νέους Ποιμενάρχες για Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία

  • Reading time:1 mins read

του Σωτήρη Τζούμα

Μετά το Πάσχα θα έχουμε εξελίξεις

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου μετά τον Εσπερινό που τέλεσε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κατά την έναρξη του Τριωδίου, είχε πει πως έπειτα από το Πάσχα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου θα προβεί σε εκλογές νέων ποιμεναρχών στις Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αγγλίας και Αυστραλίας.

Η επόμενη Σύνοδος του Φαναρίου θα συνέλθει, όπως έχει ανακοινωθεί, από τις 9 έως τις 11 Μαΐου. Ως εκ τούτου θα περιμένουμε να δούμε αν ο Πατριάρχης υλοποιήσει την εξαγγελία του.

Βεβαίως, είναι πολύ πιθανόν ο Πατριάρχης να αλλάξει απόφαση όπως το έχει ξανακάνει το τελευταίο διάστημα.

Όμως, αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι μετά το Πάσχα θα έχουμε εξελίξεις.

• Στην Αμερική που αποτελεί τη μεγαλύτερη επαρχία του Θρόνου, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Αναμένεται ότι θα παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος και θα λάβει τίτλο μίας πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Γεροντικής Μητροπόλεως και το Πατριαρχείο θα προχωρήσει στην εκλογή διαδόχου του. Προφανώς ακόμη και αν δεν παραιτηθεί, η απόφαση αυτή τη φορά είναι ειλημμένη από τον Πατριάρχη.

Οι υποψηφιότητες για την επόμενη μέρα είναι πολλές, αλλά το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, αφού ο Πατριάρχης κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ δεν θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων για την Αμερικής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυξ» Νέας Υόρκης, από δύο πηγές που επιθυμούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.
Μέχρι πριν λίγο καιρό ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ φερόταν ανάμεσα στους υποψηφίους για τη διαδοχή στο Θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μαζί με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, από τους Ιεράρχες του Θρόνου που υπηρετούν στο Φανάρι. Για τον Μητροπολίτη Προύσσης έχει θετική γνώμη τόσο η Αμερική αφού τον γνωρίζουν πλέον μετά από τα πολλά ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει λόγω των ακαδημαϊκών καθηκόντων του, ως καθηγητής πανεπιστημίου.

Επίσης, για τον Μητροπολίτη Προύσσης έχει εκφράσει τη θετική γνώμη της και η κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά έχει γνώμη για την εκλογή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Εμμανουήλ φέρεται να είπε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ότι δεν θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο. Αν ισχύει το σενάριο αυτό τότε ο Μητροπολίτης Γαλλίας θα εκλεγεί Γέρων Μητροπολίτης, πιθανόν Εφέσου, και θα συνεχίσει το έργο του ως άτυπος υπουργός Εξωτερικών τρόπον τινά, του Φαναρίου.

Επίσης, αν επικρατήσει το σενάριο που θέλει τον Πατριάρχη να εισηγείται να εκλεγεί Μητροπολίτης από τους Ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως ζητούν με παρεμβάσεις τους τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αλλά και οι εκεί Άρχοντες, τότε μεγάλες πιθανότητες έχουν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος αλλά και ο Βοστώνης Μεθόδιος, που είναι Ιεράρχες που έχουν εμβολιαστεί από το πνεύμα του Μακαριστού Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, αλλά βεβαίως διαθέτουν τη δική τους προσωπικότητα.

Από το σημείο αυτό και μετά μένει να δούμε τι θα εισηγηθεί ο ίδιος ο Πατριάρχης στην Σύνοδο ανάλογα με τις σκέψεις και τις αποφάσεις που έχει λάβει.

• Για την Αγγλία τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά το σχέδιο που θα εισηγηθεί ο Πατριάρχης στη Σύνοδο. Ο Σεβ. Θυαττείρων Γρηγόριος θα παραιτηθεί αφού πλέον δεν δύναται λόγω γήρατος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Το έχει συζητήσει με τον Πατριάρχη και έχει καταλήξει στην απόφαση αυτή.

Το θέμα είναι αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται το παρόν διοικητικό σχήμα με εκλογή Αρχιεπισκόπου Θυατείρων όπως το ξέραμε μέχρι τώρα  ή θα έχουμε εκλογή δύο ισοτίμων Μητροπολιτών οι οποίοι θα διαποιμάνουν την Αρχιεπισκοπή η οποία θα  χωριστεί σε δύο μέρη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ένδειξη των προθέσεων του Πατριάρχη ως προς τα πρόσωπα αλλά οι πληροφορίες λένε ότι στα πιθανά σενάρια που μέλλει να υλοποιηθούν σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει  Μητροπολίτης που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου αλλά και ένας Επίσκοπος ανήκων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

• Για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ο Πατριάρχης φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα σχήμα το οποίο θα ικανοποιήσει όλες τις υπάρχουσες τάσεις στην Αυστραλία και θα δώσει με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα της ανάπτυξης σε μία επαρχία του Θρόνου που έχει αφήσει πολλές δυνατότητες ανεκμετάλλευτες.

Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει η δημιουργία τριών αυτόνομων διοικητικών οργάνων τα οποία θα είναι αυτόνομα και αυτοτελή αλλά το εδρεύουν στο Σίδνεϊ θα εξακολουθήσει να έχει τα προνόμια και την μορφή που είχε μέχρι τώρα η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιεράρχης που θα εκλεγεί στο Σίδνεϊ θα φέρει τίτλο Αρχιεπισκόπου και οι άλλοι δύο θα είναι Μητροπολίτες αλλά θα είναι ισότιμοι και θα έχουν από κοινού την ευθύνη της διοίκησης της πάλαι ποτέ ενιαίας Αρχιεπισκοπής.

Ως προς την ανάδειξη των προσώπων που λέγεται ότι ο Πατριάρχης θέλει να προωθήσει όλα δείχνουν ότι ο επόμενος Ιεράρχης που θα αναλάβει τη διαποίμανση των Ορθοδόξων Ελλήνων στην Αυστραλία  θα είναι Κρής Επίσκοπος – η παράδοση συνεχίζεται- ο οποίος είναι ιδιαίτερα μορφωμένος και αποτελεσματικός αφού ό,τι του ανατέθηκε από το Φανάρι το έφερε επιτυχώς εις πέρας.

Για την Αδελαΐδα τα πράγματα είναι απλά αφού εκεί εργάζεται αόκνως και με σημαντικό πνευματικό έργο Ιεράρχης που έχει δώσει τις εξετάσεις του στο Πατριαρχείο.

Βέβαια, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προέτρεψε τους εκεί Επισκόπους να συγκεντρωθούν, να συζητήσουν και να του υποβάλουν προτάσεις. Να εκφράσουμε τις απόψεις τους και τις γνώμες τους για την επόμενη μέρα και εξ αυτών θα συνεκτιμήσει ο Πατριάρχης τις προτάσεις τους, θα ακούσει κι άλλες γνώμες και όλα αυτά θα μελετηθούν ώστε οι αποφάσεις που θα πάρει να είναι ωφέλιμες για το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Πρέπει να πούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που συνήλθαν οι εκεί Επίσκοποι σε μία μικρή άτυπη Σύνοδο και απέστειλαν προτάσεις στον Πατριάρχη. Είναι βέβαιο ότι πολλά από τα πορίσματα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Φανάρι.

Αυτό είναι αυτή τη στιγμή το τοπίο για Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Οι μέρες των Θείων Παθών μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου ας φωτίσουν τον Πατριάρχη του Γένους μας που σηκώνει πολλά τον τελευταίο καιρό να λάβει τις καλύτερες και σοφότερες αποφάσεις για το καλό της Εκκλησίας και των θρησκευομένων Ελλήνων σε Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr