You are currently viewing Μητροπολίτης Παύλος: Ο φλογερός επίσκοπος του ποντιακού Ελληνισμού

Μητροπολίτης Παύλος: Ο φλογερός επίσκοπος του ποντιακού Ελληνισμού

  • Reading time:2 mins read

Την ονομαστική του εορτή έχει αύριο 29 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Ο ποιμενάρχης της Δράμας έχει ταυτιστεί όμως και με τον Ποντιακό ελληνισμό λόγω της συνεισφοράς του και της δράσης του για την αναγνώριση της γενοκτονίας αλλά και την διαφύλαξη της ελληνικής ποντιακής παράδοσης.

 

 Ο μητροπολίτης Παύλος γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε. Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995. Είναι διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου. Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος. Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.

Εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016. Ενώ έμεινε χαραγμένη στην συνείδηση του ελληνισμού η στιγμή που τραγούδισε στην Παναγία Σουμελά

Σύσσωμος ο ποντιακός Ελληνισμός βλέπει στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Παύλου τον εθνάρχη των Ποντίων ενώ είναι γνωστός και για τα φλογερά του κηρύγματα. Ενδεικτικό είναι πως δεν φοβάται να συγκρουστεί για το δίκιο και τα συμφέροντα της εκκλησίας ενώ άπαντες στην Δράμα δηλώνουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι για τον ποιμενάρχη τους.

Ενδεικτικά η πρόεδρος του λαογραφικού Συλλόγου Ποντίων Μαυρόβατου Δράμας Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς Φανή Δημητριάδου είχε δηλώσει για τον μαχητικό ιεράρχη

Εμείς με την σειρά μας ευχόμαστε στον Μητροπολίτη Δράμας 

Εις πολλά έτη δέσποτα 

Θυμηθείτε  το ρεπορτάζ του romfaia για την ενθρόνηση του Μητροπολίτη Παύλου

Ήταν σαν χθες η ημέρα, 19η Νοεμβρίου 2005, που πλήθη πιστών κατέλυσαν τους κεντρικούς δρόμους, την πλατεία και το Μητροπολιτικό Ναό της Δράμας, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της υποδοχής και ενθρόνισης του νέου μας πνευματικού πατέρα και Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

Ήταν Σάββατο απόγευμα και παρόλο που ψιλοέβρεχε, όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ανυπομονούσαν να υποδεχθούν το νέο Μητροπολίτη, ο οποίος αφού υπηρέτησε πιστά και ευσυνείδητα την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά του Βερμίου, ως Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενός της, αξιώθηκε να τύχει της αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και να τιμηθεί με την εκλογή του στο Αρχιερατικό αξίωμα.enthronisi-dramas-2

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του εμπιστεύτηκε δε την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, για να διαδεχθεί το σεμνό και ταπεινό Μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Διονύσιο.

Οι πιστοί ανυπομονούσαν, αλλά ο νέος μας Μητροπολίτης αργούσε να φανεί.

Δικαιολογημένα, αφού πλήθη πιστών γέμιζαν τους κεντρικούς δρόμους των χωριών τους με την επιθυμία να υποδεχθούν και αυτοί στο τόπο τους το νέο τους Μητροπολίτη.

Μέχρι να φτάσει ο Σεβασμιώτατος στη Δράμα, αυτός και η συνοδεία του, στην οποία συμμετείχε και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος με πλήθος Αρχιερέων, αναγκάστηκαν να κάνουν πολλές στάσεις.

Τα πλήθη των πιστών γέμιζαν τους δρόμους,ζητωκραύγαζαν, εμπόδιζαν τη διέλευση της πομπής και παντού ακουγόταν η ευχή: «ΑΞΙΟΣ – ΑΞΙΟΣ» .

Επιτέλους ήρθε η ώρα που η συνοδεία έφτασε τη Δράμα και στο ύψους του ξενοδοχείου Εμπορικό.

Όλοι καταλάβανε ότι η ανυπομονησία τους τελείωνε, γιατί το επιβεβαίωναν οι φωνές και οι ευχές των πιστών.

Η Δράμα γέμισε από τις φωνές των πιστών. Η λέξη που ακουγόταν παντού ήταν ένα ζωηρό και ενθουσιώδες « ΑΞΙΟΣ», που επαναλαμβανόταν συνέχεια

Όλοι δίνανε την ευχή να είναι ο νέος μας Μητροπολίτης «ΑΞΙΟΣ».

Ήταν σίγουροι πως η ευχή αυτή θα επαληθευόταν σύντομα, γιατί αν και είναι μικρό το χρονικό διάστημα των δέκα ετών, οι πράξεις και τα έργα του Μητροπολίτη μας αποδεικνύουν πως ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και η Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν δίκαιο και πραγματικά το Άγιο Πνεύμα συνέβαλε για την υπόδειξη και εκλογή του στο βαθμό του Αρχιερέα.

Επιτέλους η πομπή έφτασε στην πλατεία της πόλης και οι Αρχές του τόπου υποδέχθηκαν το νέο Μητροπολίτη μας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σοφά λόγια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χριστοδούλου και του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, που απηύθυναν στους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας στην πλατεία της πόλεως Δράμας και τους πιστούς που κραύγαζαν το «ΑΞΙΟΣ – ΑΞΙΟΣ»;

enthronisi-dramas-3Τα λάβαρα, οι σημαίες των Σωματίων κυμάτιζαν και οι φωνές των πιστών δυνάμωναν. Η τελετή της υποδοχής και οι ομιλίες από τις Αρχές του Νομού και της πόλης της Δράμας ολοκληρώθηκαν στην πλατεία.

Αμέσως άρχισε η πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό, για να ακολουθήσει η τελετή και η Ακολουθίας της Ενθρόνισης. Τα πλήθη των πιστών ακολουθούσαν την πομπή.

Φτάνοντας στον Μητροπολιτικό Ναό όλοι προσπαθούσαν να μπουν, για να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν την πανηγυρική αυτή τελετή και Ακολουθία της Ενθρόνισης.

Δυστυχώς όμως για πολλούς ήταν αδύνατο να κατορθώσουν να μπουν μέσα στο Ναό.

Ήδη από νωρίς πολλοί πιστοί προτίμησαν να κατευθυνθούν στο Μητροπολιτικό Ναό, για να πιάσουν καλή θέση, προτιμώντας την τελετή της Ενθρόνισης και όχι της υποδοχής στην πλατεία.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως πολλές φορές η Ιερή Ακολουθία, τα λόγια του Αρχιεπισκόπου, του Τοποτηρητή, του Εκπροσώπου του Ιερού Κλήρου της Δράμας, του νέου Μητροπολίτη και οι γλυκόλαλες φωνές των Αγιορειτών Μοναχών διακόπτονταν από τις ενθουσιώδεις φωνές των πιστών «ΑΞΙΟΣ – ΑΞΙΟΣ».

Ο Μητροπολιτικός Ναός είχε τόσο κόσμο, που σχεδόν ο ένας ήταν δίπλα στον άλλον. Κανείς δε διαμαρτυρόταν.

Όλοι θεωρούσαν φυσικό το φαινόμενο και την κατάσταση. Όλοι ένα σκοπό είχαν να δουν, να ακούσουν τον νέο μας Μητροπολίτη, που η φήμη του είχε φτάσει ήδη προ πολλού και να βροντοφωνάξουν το «ΑΞΙΟΣ».

Υπήρχαν στιγμές με συγκίνηση ιδιαίτερα όταν ο Σεβασμιώτατος πήρε στα χέρια του το αγιασμένο χώμα της χαμένης Πατρίδας του Πόντου από τα χέρια του Τούρκου εκπροσώπου.

Πολλοί ήταν αυτοί που συγκινήθηκαν και δάκρυσαν, μαζί με το Σεβασμιώτατο, γιατί θυμηθήκαν τις χαμένες Πατρίδες των γονέων του; Ο λόγος είναι απλώς.enthronisi-dramas-5

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Νομού Δράμας είμαστε απόγονοι ξεριζωμένων Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Όλοι όσοι συμμετείχαμε στις πανηγυρικές και συγκινησιακές αυτές στιγμές δεν πρόκειται να τις ξεχάσουμε ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Κάθε χρόνο την ίδια ημέρα θα θυμόμαστε και θα ζούμε νοερά την υποδοχή και ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτη κ. Παύλου.

Την ημέρα αυτή περισσότερο, αλλά και κάθε ημέρα, θα πρέπει να ευχόμαστε στο Σεπτό μας Ιεράρχη «ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ» Ο Πανάγαθος Θεός και Πατέρας μας να τον χαρίζει «ΥΓΕΙΑ και ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ, για να ΟΡΘΟΤΟΜΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»

Σεβασμιώτατε ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ και ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ

ΠΗΓΗ:PellaNews.gr