You are currently viewing Η Σιμωνόπετρα, μετατρέπεται σε μονή σώτειρα του ελληνικού μοναχισμού.
Εικόνα: έργο του Μάρκου Καμπάνη

Η Σιμωνόπετρα, μετατρέπεται σε μονή σώτειρα του ελληνικού μοναχισμού.

  • Reading time:1 mins read
Του Παναγιώτη Δρακόπουλου*

 

Όταν με υπόδειξη-εντολή του γέροντος Πορφυρίου πήγα στον Άγιον Όρος (με τη συνοδεία του αείμνηστου Παν. Νέλλα), δεν φανταζόμουν το παράδοξο: να ζεις εκτός κόσμου και εντός της ιστορίας. Χρωστώ ένα σχόλιο για το μονάζειν  που είναι άπλωμα στον άνθρωπο, όχι όμως τώρα. Εκεί γνώρισα και τον ηγούμενο της Σιμωνόπετρας, τον γέροντα Αιμιλιανό. Ήταν μια ψυχή που επίσης οφείλω να μιλήσω γι αυτήν – για τους σπανίους να μιλάμε, όχι για όσους ξεβράζουν οι καταβόθρες.
 Ένα από τα παράδοξα είναι το γεγονός ότι οι  μονάζοντες αγιορείτες, αυτοί που εύλογα θα τους φανταζόσουν απολιθώματα του παρελθόντος,  έγιναν οι πρωτοπόροι της εισόδου στο ψηφιακό  μέλλον. Έτσι, εδώ και χρόνια, με την ευλογία του γέροντα Αιμιλιανού και την ευθύνη του σημερινού γέροντα Ιουστίνου, δημιουργήθηκε το μεγάλο έργο της συλλογής όλων των δεδομένων του Αγίου Όρους: η περίφημη διαδικτυακή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει χιλιάδες κείμενα Ελλήνων και μη Ελλήνων ειδικών),  η Αγιορειτική Πινακοθήκη (αυθεντικά και σπάνια έργα εμπνευσμένα από το Όρος), η Ταινιοθήκη, η Φωτοθήκη, η Ηχοθήκη, η Χαρτοθήκη, η Βοτανοθήκη όλα σε ελεύθερη πρόσβαση, ανοιχτά στο κοινό. Σαν να μην έφθανε αυτό το πελώριο έργο,  που καλύπτει τη δραστηριότητα ενός μεγάλου ιδρύματος, ο γέροντας Ιουστίνος προχώρησε δημιουργώντας τη Μετεωριτική Βιβλιοθήκη. Εδώ συγκεντρώνει πάλι απίστευτο υλικό, με διαφανή πρόθεση να επαναλάβει το αδιανόητο τόλμημα που επέτυχε για το Άγιον Όρος.
 Και τώρα, βλέπουμε να επεκτείνει την πρωτοποριακή και πρωτοφανή δράση του στην Δυτική Μακεδονία, με τη δημιουργία του τμήματος Ζαβορδινή Βιβλιοθήκη. Η νέα επέκταση, η οποία περιέχει ήδη πάνω από 500 κείμενα, συνιστά μιαν έμμεση πολιτική παρέμβαση, αφού θέμα της έχει όχι μόνο τη μοναστική ζωή της ελληνικής Δυτικής Μακεδονίας αλλά τον  Ορθόδοξο κόσμο της ευρύτερης περιοχής – περιλαμβάνει δηλαδή και μη Έλληνες.
 Με δυό λόγια, η Σιμωνόπετρα και επί  γέροντος Αιμιλιανού αλλά και τώρα με ηγούμενό της τον γέροντα Ελισσαίο, μετατρέπεται σε μονή σώτειρα του ελληνικού μοναχισμού και του οικείου χώρου του. Εύχομαι να έχουν άνωθεν χάρη και δύναμη.
* Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος είναι ένας πολυγραφότατος σύγχρονος φιλόσοφος, μελετητής και συγγραφέας. Διετέλεσε στενός και αγαπητός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Χριστοδούλου. Υπήρξε ο άνθρωπος που εισήγαγε την σκεψη και  τον λόγο του Χριστοδούλου σε καινοτόμες απόψεις και εισηγήσεις για την  Εκκλησία μας,  οι οποίες όμως έμειναν μετά την Κοίμηση του  μεγάλου Πρωθιεράρχη  ανεκπλήρωτες.