You are currently viewing Λιτανεύτηκε η Τίμια Ζώνη στα Γιάννινα

Λιτανεύτηκε η Τίμια Ζώνη στα Γιάννινα

  • Reading time:5 mins read

 

Του π. Ηλία Μάκου

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, λιτανεύτηκε η Τίμια Ζώνη στα Γιάννινα, λίγο πριν την επιστροφή του κειμηλίου (ή λειψάνου) στη Μονή Βατοπεδίου. 

Κατά την παραμονή της στα Γιάννινα, από τις 2 έως και τις 7 Οκτωβρίου, την ασπάστηκαν χιλιάδες πιστοί απ’ ολόκληρη την Ήπειρο. 

Η λιτανεία ξεκίνησε, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ο οποίος κρατούσε τη θήκη με την Τίμια Ζώνη, συνοδευόμενος από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, καθώς και από κληρικούς και λαϊκούς, από το ναό του Οσίου Παϊσίου, διήλθε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, έκανε στάση στην Περιφέρεια Ηπείρου, και κατέληξε στο ναό του αγίου Γεωργίου του νεομάρτυρα, όπου εψάλη δοξολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τίμια Ζώνη μεταφέρθηκε προς προσκύνηση στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, στην 8η μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Ιωαννίνων, αλλά και στα δύο νοσοκομεία της πόλης, όπου το προσωπικό, αλλά και ασθενείς, την ασπάστηκαν με ευλάβεια. 

Το προσκύνημα σε κειμήλια ή εικόνες ή λείψανα, ας τα βλέπουμε σαν αφορμή να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και το χαρακτήρα μας και να ανακαλύψουμε, με τις προσωπικές του ιδιαιτερότητες ο καθένας, αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη: Την υπέρβαση των αδυναμιών μας.

Έτσι η παρουσία της πίστης στην κοινωνία μας δεν θα εκφράζεται μόνο μέσα από λαϊκά προσκυνήματα, αλλά θα μπορέσει να γίνει κριτήριο επιλογών για το περιεχόμενο και τον τρόπο ζωής μας, που θα έχει θετικές επιπτώσεις και στον περίγυρό μας.

Είναι προτιμότερος ένας έντιμος άπιστος, παρά ένας ανέντιμος πιστός, με τραγικές διπρόσωπες τακτικές, που τον καταντούν, χωρίς να το καταλαβαίνει, φρικτά δυστυχισμένο, και ας πλέει σε πελάγη ψευδεπίγραφης ευτυχίας και αυτοδικαίωσης!

Η πίστη δεν είναι απλά τυπικότητες. Και επιπλέον δεν είναι κάτι το αδιόρατο και ακαθόριστο, κάτι το παράλογο και παράδοξο. Είναι ενσυνείδητη και έλλογη στάση και κίνηση ζωής, που διαμορφώνει την προσωπικότητά μας.

Το τελικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι αν θέλει κάποιος να ζήσει το θαύμα της μεταμόρφωσής του, δεν αρκούν μόνο τα εξωτερικά σταυροκοπήματα και οι υποκλίσεις και ο ασπασμός μπροστά σε εικόνες, κειμήλια και λείψανα.

Θα το ζήσει σε σχέση με τον Χριστό και σε άμεση κοινωνία με τους ανθρώπους. Αυτό είναι μια πνευματική πορεία, που περνάει από την έρημο της ψυχής μας, μέσα στην απειλή των διάφορων πειρασμών, και φτάνει στην εμπειρία της αυτοκάθαρσης και της αναγέννησης.