You are currently viewing Καζάνι που βράζει η Λέσβος μετά τον εμπρησμό – Αλλοδαποί με κορονοϊό πήραν τα βουνά

Καζάνι που βράζει η Λέσβος μετά τον εμπρησμό – Αλλοδαποί με κορονοϊό πήραν τα βουνά

  • Reading time:2 mins read

 Το ξημέρωμα της 9ης Σεπτεμβρίου έγινε τελικά αυτό που όλοι χαρακτήριζαν ως εφιαλτικό σενάριο, φοβόντουσαν και συζητούσαν επί μήνες.

Ένα σημαντικό στοιχείο δείχνει πως ο εμπρησμός στην Μόρια ήταν οργανωμένος και είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας «μαύρης» επιχείρησης ενώ έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες αλλοδαπούς  «να πάρουν τα βουνά».

Αξίζει να πούμε πως τουρκικό UAV κατέγραφε όλη τη νύχτα τις πυρκαγιές στην Μόρια. Δηλαδή οι Τούρκοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις.

Οι φωτιές ξέσπασαν ενώ το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονταν στην άλλη άκρη του νησιού, στα πύρινα μέτωπα που είχαν ξεσπάσει στη Βατούσα και την Άντισσα. Μάλιστα, όταν έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μόρια, δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση από ομάδες παράνομων μεταναστών με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κι άλλο η επέμβασή τους.

Αν αυτό δεν δείχνει ηθελημένο εμπρησμό τότε τι δείχνει; Φυσικά και οι φωτιές στην άλλη άκρη του νησιού μόνο τυχαίες δεν δείχνουν.

Η ουσία είναι πως οι Τούρκοι έλαβαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για χρόνους αντίδρασης, για ετοιμότητα των αρχών και κυρίως για πόσο εύκολα μπορεί να προκληθεί χάος σε στρατηγικά ελληνικά νησιά που παίζουν μέγιστο ρόλο στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της χώρας.

Η αφορμή όπως μεταδίδει το stonisi.gr δόθηκε όταν αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους αλλοδαπούς που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Υπήρξε δηλαδή η κατάλληλη αναμπουμπούλα για να δημιουργηθεί μια κόλαση φωτιάς.

Όπως καταγγέλλεται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες «αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους».

Στον καταυλισμό εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια το χώρο.

Δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Μεγάλο μέρος των αλλοδαπών της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ χειρότερα καθώς πολλοί αλλοδαποί που διέμεναν στο ΚΥΤ «χάθηκαν» στα βουνά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε την εκτίμησή του ότι η φωτιά δεν ήταν τυχαία, σημειώνοντας πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους παράνομους μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα.

«Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας. «Μετά τη σύσκεψη θα υπάρξουν ανακοινώσεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, υποστήριξε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχουν τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές έχει να λύσει ένα γόρδιο δεσμό που απλώς η συγκυρία τον έφερε ξανά στην επικαιρότητα.

Οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν εάν επρόκειτο για ένα τυχαίο συμβάν ή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

pronews.gr, hellasjournal.com, stonisi.gr