You are currently viewing Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη

Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη

  • Reading time:5 mins read
Του Σωτήρη Τζούμα 
 
• Έτοιμη η Ιεραρχία να εκλέξει την προσεχή Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, τρείς  Μητροπολίτες και δύο ή τρείς Επισκόπους. 

Η ρήση «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη» προήλθε από τα ιστορικά γεγονότα του 1875. 
Έτσι ονομάστηκε η σκανδαλώδης υπόθεση στην οποία θεωρήθηκαν αναμεμιγμένοι οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης, Δ. Βούλγαρης, Β. Νικολόπουλος και Δ. Βαλασόπουλος σε Αρχιερατικές εκλογές. 
Οι παραπάνω κατηγορήθηκαν ότι κατόπιν δωροδοκίας και σε συνεννόηση με τους τότε Μητροπολίτες  Πατρών, Κεφαλληνίας και Μεσσηνίας , πέτυχαν να εκλεγούν ως Μητροπολίτες  οι προστατευόμενοί τους και όχι εκείνοι που διέθεταν τα τυπικά προσόντα. Έτσι, ενώ άλλους περίμενε ο λαός στα εκκλησιαστικά αξιώματα, άλλοι προέκυψαν. 
Το σκάνδαλο που ξέσπασε τότε  ήταν άνευ προηγουμένου. 
Έγιναν ανακρίσεις και υπήρξαν παραπομπές. 
Οι ένοχοι καταδικάστηκαν κι ο λαός μας αποτύπωσε τα περιστατικά αυτά στη φράση «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη».
Από το 1875 ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει 144 χρόνια! 
Τα ίδια γεγονότα   μπορεί να επαναλαμβάνονται μερικές φορές στην εποχή μας , απλά αλλάζουν τα πρόσωπα και οι καταστάσεις. 
Και ασφαλώς δεν οδηγείται κανείς ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι θεσμοί έχουν χαλαρώσει πλέον  για τέτοια θέματα ίσως γιατί λογαριάζουν την Εκκλησία ως έναν χώρο στον οποίο παρόμοια  γεγονότα και ίντριγκες αποτελούν συνήθη πρακτική. 
 
Η Ιεραρχία την προσεχή Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θα εκλέξει τρείς  νέους Μητροπολίτες και δύο ή τρείς Βοηθούς Επισκόπους.
– Η ημερήσια διάταξη όπως είναι διατυπωμένη δίνει την δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο να αυτοσχεδιάσει στην εκλογή Επισκόπων εως την τελευταία στιγμή. Εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστεί τις πιέσεις που θα δεχθεί από τους Ιεράρχες  και από την επιτυχή ή όχι έκβαση των υποψηφιοτήτων που έχει θέσει στην κρίση της Ιεραρχίας. 
Αν για παράδειγμα κινδυνεύσει μια εκλογή εκλεκτού του για  μια Μητρόπολη απ´αυτές που είναι προς πλήρωση, τότε ενδεχομένως να συμμαχήσει με κάποιο ισχυρό Μητροπολίτη και να μας προκύψει και νέα εκλογή Επισκόπου. Ιδωμεν! 
Στην Ιεραρχία θα προταθεί  ως θέμα εκτός ημερησίας  διατάξεως το Ουκρανικό. Ο μόνος τρόπος για να συζητηθεί είναι να το φέρει  ως πρόταση το 1/3 της Ιεραχίας και μεταξύ των Ιεραρχών που θα ζητούν να συζητηθεί να είναι και ο Αρχιεπίσκοπος ως υπογράφων. Δεν ξέρουμε την έκβαση που θα έχει το θέμα. Το βέβαιο είναι ότι παρά τον πόλεμο που θέλει να προκαλέσει η Εκκλησία της Ρωσίας για να αποφύγει την αναγνώριση η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ταγμένη στην συντριπτική πλειοψηφία της στο πλευρό του Πατριαρχείου μας. Το Φανάρι είναι το σεπτό μας κέντρο και η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι η μητέρα Εκκλησία μας. Ακόμη και οι ολίγες φωνές που διαμαρτύρονται για την εξέλιξη αυτή και για τα λάθη που έγιναν στο τέλος θα σιγήσουν γιατί αλλοίμονό μας αν διχαστούμε οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες. Οι σλαυόφωνοι ακόμη και αν αποστασιοποιηθούν στο τέλος θα επανακάμψουν. Ίσως διότι ξέρουν ότι κανείς δεν υπηρετεί τα θεολογικά γράμματα τόσο σωστά όσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρά τα όποια λάθη του και  η Εκκλησία της Ελλάδος  η οποία είναι η μόνη Εκκλησία που κινείται υπεράνω συμφερόντων αλλά με γνώμονα την αλήθεια και το δίκαιο. 
Δεν ξέρουμε αν συζητηθεί  το Ουκρανικό προηγηθεί των άλλων θεμάτων. Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν την τελευταία ημέρα των εργασιών. 
Τα γεγονότα πάντως έχουν ως εξής για τις εκλογές . Με τη σειρά που θα εκλεγούν έχουμε και λέμε:
 
✔️Εκλογή για την Μητρόπολη Φθιώτιδος. 
 
Η υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιεπισκόπου, Θεοφ.  Επισκόπου Θεσπιών Συμεών θεωρείται ισχυρή παρά τις περί του αντιθέτου επιδιώξεις κάποιων Ιεραρχών που θεωρούν πρώιμη και βιαστική την εκλογή του σε Μητροπολίτη. 
Οι φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των Ιεραρχών δημιούργησαν κλίμα ανασφάλειας στον Θεοφ. Θεσπιών έστω και πρόσκαιρα αλλά η επιμονή που δείχνει ο Αρχιεπίσκοπος για την εκλογή του αποτελούν τον μεγάλο κυματοθραύστη. 
Στο Τριπρόσωπο ενδεχομένως να ακουστούν ονόματα έκπληξη,  για να υπενθυμίσουν στον Αρχιεπίσκοπο την υποχρέωσή του έναντι κάποιων προσώπων τα οποία αδίκησε και εξακολουθεί να αδικεί αφήνοντάς τα σε μια μετέωρη αναμονή, τη στιγμή που προάγονται άλλοι νεώτεροι κληρικοί σκανδαλωδώς και με δευτερεύοντα κριτήρια. 
 
Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών για Φθιώτιδος
 
✔️Εκλογή για την Μητρόπολη Λήμνου. 
 
Μολονότι η υποβολή παραίτησης από τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο προηγήθηκε της κοίμησης του Λήμνου Ιεροθέου, μέχρις ότου κηρυχθεί η Καλαβρύτων εν χηρεία, λόγω γραφειοκρατίας, έδωσε τη σειρά της στην Μητρόπολη Λήμνου ώστε να προηγηθεί η εκλογή του Λήμνου . Για την εκλογή αυτή ο Αρχιεπίσκοπος αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει προ ετών  ενώπιον σημαντικού αριθμού Ιεραρχών στον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, ότι θα πάει στη Λήμνο οποτεδήποτε έλθει η ώρα της εκλογής. Άμα τη αναγγελία της Κοιμήσεως του Λήμνου Ιεροθέου ο Αρχιεπίσκοπος άλλαξε ρότα. 
 
 
Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής για Λήμνου
 
Έδωσε το χρίσμα στον Αρχιμ. Ιερόθεο Καλογερόπουλο για τον οποίο εξεδήλωσαν ενδιαφέρον εκ διαμέτρου αντίθετοι και διαφορετικοί Ιεράρχες: ο Δωδώνης Χρυσόστομος και ο Μεσογαίας Νικόλαος. 
 
Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος για Λήμνου
 
Στο μεταξύ οι Ιεράρχες εκείνοι που υπήρξαν οι αυτήκοοι μάρτυρες του πρώτου άτυπου χρίσματος που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος στον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή κάνουν αγώνα για την εκλογή του. Δεν ξέρουμε τί θα προκύψει! 
Οι υποταγμένοι στο θέλημα του Αρχιεπισκόπου κάνουν λόγο για εκλογή με άνεση του Αρχιμ. Ιεροθέου. Ενώ οι αντιφρονούντες θεωρούν ότι θα κάνουν την έκπληξη και η Λήμνος θα περάσει από το τέλμα των… Ιεροθέων, στην αναγέννηση του Πλάτωνα ,εις ανάμνηση μάλιστα όπως λένε του εθνομαρτυρος και ιερομάρτυρος Αρχιμ.Πλάτωνος, του εκ Πάτμου (Για την ιστορία ο Πλάτων υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος στη Λήμνο και μετά τον πήρε ο Γερμανός Καραβαγγέλης στην Καστοριά και μετά Αμάσεια, όπου και απαγχονίστηκε το 1921. Είναι εκ των πρώτων θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής) , συγγενούς του υποψηφίου Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή. Η Ιεραρχία την προσεχή Παρασκευή θα αποφανθεί. Η γνώμη των πλειόνων κρατείτω. 
Για ιστορικούς λόγους να πούμε ότι για την Μητρόπολη Λήμνου υπήρξε έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστόδουλο τον
οποίο προωθούν μάλιστα και συγκεκριμένοι Αγιορείτες Μοναχοί. Το έθεσαν στον Αρχιεπίσκοπο αλλά  όπως τους εξήγησε δεν πρόκειται να τον εκλέξει η Ιεραρχία δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες πιο ισχυρές εκκρεμότητες .  
 
✔️Εκλογή για την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. 
 
Ο Αμβρόσιος μπορεί να παραιτήθηκε αλλά θα παραμένει πάντα ως μια ισχυρή και κυριαρχούσα προσωπικότητα της Εκκλησίας μας και όσο ζει θα είναι πάντα παρών στο δημόσιο βίο της χώρας μας και της Εκκλησίας   μας. Η Σύνοδος τον όρισε Τοποτηρητή αλλά ανακοινωθέν δεν εξέδωσε. Αυτό προφανώς εκμεταλλεύτηκε ο ίδιος και… απάλυνε ή επιβάρυνε  το βάρος κάποιων φακέλων,  όπως λένε οι πληροφορίες μου! Θα δείξει! Ελπίζω  να μην ζήσουμε και εδώ σε επανάληψη μία δεύτερη εκδοχή Ζακύνθου διότι υπ´αυτή την έννοια κακώς παραιτούνται! 
Διάδοχος  του Σεβ. Αμβροσίου  θα εκλεγεί με άνεση  ο ηπίων τόνων συμπαθής και ευγενικός Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας. 
 
Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας για Καλαβρύτων
 
Είναι ο Α ´ Γραμματέας της Συνόδου. 
Χθες , ολίγες ημέρες προ του χαρμοσύνου γεγονότος της εκλογής του, ο γαμπρός του εξ αδελφής, 46 ετών, έχασε τη ζωή του από αυτοκινητιστικό ατύχημα επιστρέφων εξ Αθηνών στο Αίγιο. Είχε μεταβεί στην Αθήνα  για να εγκαταστήσει τον φοιτητή γυιό του.  Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να καλυφθεί ή να ξεχαστεί από την εκλογή του σε Μητροπολίτη στον γενέθλιο τόπο του,  το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Αρχιμ. Ιερώνυμος την επόμενη Παρασκευή  θα είναι μεν χαρούμενος για την εκλογή του αλλά και πολύ λυπημένος για το αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά του. Ένας κόμπος η χαρά του. Ας ελπίσουμε να επουλώσει η χαρά  τα τραύματα που δημιούργησε η απώλεια.
 
✔️Εκλογές Επισκόπων. 
 
 
•Πρώτος θα εκλεγεί ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Αρχιγραμματέας της Συνόδου. Η εκλογή του σε Επίσκοπο είναι θεσμοθετημένη και   θεωρείται βέβαιη. Θα συγκεντρώσει ρεκόρ ψήφων. Να το θυμάστε! 
• Δεύτερος θα εκλεγεί ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος. Είναι ευγενής και ταπεινός κληρικός. Υπήρξε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας αλλά προέρχεται από την ομάδα του Μακαριστού Νέας Ιωνίας Τιμοθέου Ματθαιάκη και του προσφάτως παραιτηθέντος Κωνσταντίνου Φαραντάτου, με άμφια των οποίων θα χειροτονηθεί εις ευλογία και ανάμνηση. 
 
Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος
 
• Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη εκλογή Επισκόπου. Ωστόσο οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να αιφνιδιάσει και να προτείνει δύο ακόμη: Έναν Επίσκοπο για το γραφείο Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών  και έναν Επίσκοπο βοηθό για Μητρόπολη. 
Η πρώτη εκλογή αν τελικώς φτουρήσει αποδίδεται στις πιέσεις που ασκεί στον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο οποίος επιμένει να εκλέξει Επίσκοπο  τον Ιεροκήρυκά του Αρχιμ. Δαμασκηνό Πετράκο. Αλλά για την θέση των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών  έχουν εργαστεί και εργάζονται  και άλλοι κληρικοί και μάλιστα περισσότερο του όντως  άξιου και ικανού π. Δαμασκηνού, δεδομένου ότι είναι παλαιότεροι στο γραφείο αυτό. Πρόκειται  για τους Αρχιμ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη- παλαιό των ημερών και γνώστη των θεμάτων- τον Αρχιμ.  Ιωάννη Καραμούζη με ιδιαίτερες ικανότητες κληρικό, τον Αρχιμ. Χερουβείμ Μουστάκα, δοκιμασμένο κληρικό στον συγκεκριμένο χώρο ,(αν και μη εγγεγραμμενος ακόμη  στον κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων παρά τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του,  προσφάτως εκπαραθυρωθέντα από την Μητρόπολη του Γέροντά του- από την Πελοπόννησο στη Θεσσαλία-ένεκα φατριών που αναπτύσσονται μοιραία στα ανεξέλεγκτα περιβάλλοντα των Μητροπολιτών από μικρούς και  ατάλαντους τυραννίσκους που ευδοκιμούν και θέλουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία και  το μονοπώλιο). 
 
Για την εκλογή Βοηθού  σε Μητρόπολη ο Αρχιεπίσκοπος έχει δεχτεί δύο εισηγήσεις από Μητροπολίτες που θέλουν βοηθό. Το βέβαιο είναι ότι αν όχι σε αυτή τη φάση,  σε επόμενη Ιεραρχία θα ικανοποιήσει και αυτά τα αιτήματα. 
Όταν είναι όλοι ευχαριστημένοι όλα γίνονται πιο ήσυχα και πολλά πράγματα περνούν απαρατήρητα!