You are currently viewing Η  επιστολή της Ιεράς Κοινότητας επί τη αποχωρήσει του κ. Δήμτσα από τη διοίκηση του Αγίου Όρους, παρουσιάσθηκε ως πρωτόγνωρο γεγονός !!

Η επιστολή της Ιεράς Κοινότητας επί τη αποχωρήσει του κ. Δήμτσα από τη διοίκηση του Αγίου Όρους, παρουσιάσθηκε ως πρωτόγνωρο γεγονός !!

  • Reading time:1 mins read

Το Άγιο Όρος και οι Αγιορείτες Πατέρες, αν μη τι άλλο, διαθέτουν πνεύμα συνεργασίας με όλους όσους θεωρούν ότι εργάζονται για το καλό των Ιερών Μονών!
Πολύ περισσότερο οι σχέσεις των Ιερών Μονών με τον εκάστοτε Διοικητή είναι αρμονικές γιατί τον θεωρούν πρόσωπο που εργάζεται για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Αγιωνύμου Πολιτείας. Ακόμη και αν ο Διοικητής δεν έχει την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως ακριβώς συνέβαινε με την περίπτωση του κ. Δήμτσα.

Ο μέχρι τώρα Διοικητής κ. Κωστής Δήμτσας, παραδίδει τη σκυτάλη στη νέα Διοίκηση υπό τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο ως Διοικητή και τον κ. Αρίστο Κασμίρογλου ως Υποδιοικητή.
Η όποια προσφορά του στο «Περιβόλι της Παναγίας» θα κριθεί από την ιστορία και ασφαλώς δεν αποτυπώνεται όπως γράφτηκε στην επιστολή που του απέστειλαν και υπογράφουν όλοι οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Και τούτο διότι πρόκειται για μια συνηθισμένη κίνηση από τους Αγιορείτες μοναχούς,προς κάθε απερχόμενο Διοικητή που καταδεικνύει τη σχέση την οποία αναπτύσσουν οι Μονές με την πολιτική ηγεσία του Όρους και παράλληλα επιβεβαιώνει την εκτίμηση στο πρόσωπο του κάθε Διοικητή για το πολύτιμο έργο που αφήνει πίσω του.
Απλά η επιστολή προς τον κ. Δήμτσα έγινε θέμα διότι την έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα. Ποτέ μέχρι τώρα δεν δόθηκε ανάλογη επιστολή στη δημοσιότητα ούτε από τον τελευταίο, προ του κ. Δήμτσα Διοικητή, κ. Αρίστο Κασμίρογλου-ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής και συνεχίζει τώρα πιστός στο καθήκον ως Υποδιοικητής- ούτε από τον κ. Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος παραιτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε και οι Μονές τον εκλιπαρούσαν εν ενί στόματι να ανακαλέσει την παραίτησή του και να παραμείνει. Ούτε και ο κ. Κώστας Λούλης, έδωσε στη δημοσιότητα τις επιστολές που έλαβε από το Άγιο Όρος μολονότι το είχε ανάγκη εξαιτίας της κακής τροπής που πήραν οι σχέσεις του με το Φανάρι. Πρόκειται για διθυραμβικές επιστολές που τιμούν τους παραλήπτες τους οι οποίοι όμως δεν ήθελαν να μοιραστούν το περιεχόμενό τους με το ευρύ κοινό.

Προφανώς δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ο απερχόμενος προσφάτως κ. Δήμτσας. Εκείνος θέλησε δημοσιοποιώντας την επιστολή που καθηκόντως του απέστειλαν οι Ιερές Μονές να δώσει κάποια τονωτική ένεση στο τρωθέν κύρος του μετά την εμπλοκή του στο σχέδιο αλλοτρίωσης της Εκκλησίας από την Κυβέρνηση Τσίπρα και του εξοστρακισμού του ιερού κλήρου από το ενιαίο μισθολόγιο. Άλλωστε όλα αυτά καταγγέλθηκαν εν Συνόδω από τον Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομο και ουδέποτε διαψεύστηκαν. Ούτε αυτά που γράφονται περί άμισθου διοικητή ευσταθούν. Ο κ. Δήμτσας δεν λάμβανε τον μισθό που αναλογεί στη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους γιατί είχε δηλώσει ότι προτιμά να λαμβάνει τον μισθό του από την ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, που ήταν σαφώς καλύτερος. Το αυτό πράττει τώρα και η νέα Διοίκηση του Αγίου Όρους. Τόσο ο κ. Μαρτίνος γιατί δεν το έχει ανάγκη όσο και ο κ. Κασμίρογλου ο οποίος δήλωσε ότι προτιμά να λαμβάνει την σύνταξή του.
Οπότε συνηθίζεται μία λαμπρά παράδοση άμισθων διοικήσεων.

Για ιστορικούς λόγους ας δούμε τί γράφουν στην επιστολή τους οι Αγιορείτες Πατέρες.

Επιθυμούμε όπως εκφράσωμεν, ως Ιερά Κοινότης εκ μέρους των Αγιορειτών πατέρων, τας θερμάς ευχαριστίας πάντων υμών δια την πολύτιμον προσφοράν σας εις τον Ιερόν ημών Τόπον, κατά την θητείαν Υμών ως διοικητού του Αγίου Όρους», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Αγιορείτες πατέρες.

Σε άλλο σημείο μνημονεύουν την πολύτιμη συμβολή του κ. Δήμτσα στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου υποδομής που αφορά το Άγιο Όρος, καθώς και την επιτυχή του προσπάθεια στην αναδιοργάνωση και στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών στον Αθω. «Μνημονεύομεν την τελευταίαν ρύθμισιν του υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη, εις την οποίαν η συμβολή σας υπήρξε καθοριστική, δια την χρηματοδότησιν του πολύ σημαντικού δια τον Τόπον έργου υποδομής της βελτιώσεως οδού Δάφνης – Καρυών, έργον το οποίο θα απήτει δεκαετίας δια την χρηματοδότησιν του εκ του Ιεροκοινοτικού Ταμείου, την επιτυχή προσπάθειαν αναδιοργανώσεως και στελεχώσεως των Δημόσιων Υπηρεσιών του Αγίου Όρους, την ακούραστον παρουσίαν σας εις απάσας τας Ιεράς Μονάς ως φίλου και συναντιλήπτορός των, και πλείστα έτερα τα οποία ο Κύριος ημών και η Έφορος του Αγίου Όρους Κυρία Θεοτόκος γνωρίζουν κάλλιον ημών».

Η Αθωνική Πολιτεία εκφράζει την ευαρέσκειά της διαβεβαιώνοντας τον Κωνσταντίνο Δήμτσα ότι οι πύλες της θα είναι για εκείνον πάντα ανοιχτές: «θα είστε πάντοτε ευπρόσδεκτος εις το Περιβόλι της Παναγίας μας μετά πολλής χαράς».

Ακολουθεί η Επιστολή.