You are currently viewing Η μνήμη της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά

Η μνήμη της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Reading time:1 mins read

Με την τέλεση του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Τον προεξάρχοντα της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισίωναν συλλειτουργούντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, ο εκ της Όσσης καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, καθώς επίσης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσει την συντοπίτισσα Αγία τους, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος, ο Οσσαίος στην καταγωγη, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρ. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ., καθώς επίσης και αντιπροσωπία μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, έκανε μία σύντομη αναφορά στον Βίο, στο Μαρτύριο και στο χρονικό της Ευρέσεως των Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, ενώ παράλληλα εξέφρασε και τις θερμές του ευχαριστίες προς του παρισταμένους Αρχιερείς, για την αποδοχή της πρόσκλησής του, ώστε με την παρουσία τους να λαμπρύνουν τις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της μεγάλης Αγίας της επαρχίας μας και της Ορθοδοξίας.

Την Διακονία του Θείου Λόγου υπούργησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος στην αρχή αναφέρθηκε στην εορτή των Θεοφανείων και τι σημαίνουν για την ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι είναι εκείνη η Εορτή που καταλύει την εξουσιαστική ανιδιοτέλεια και την εμμονική σύγχυση των εννοιών, εγκαθιδρύοντας παράλληλα ένα νέο τρόπο κοινωνίας των ανθρώπων, ο οποίος και βασίζεται στους δυο πυλώνες της Ταπεινώσεως και της πραύτητας».

«Έρχεται ο Θεός και ταπεινώνεται για να υψώσει τον άνθρωπο αποκαλύπτοντας και εγκαθιδρύοντας ταυτόχρονα το νέο Σύνταγμα της Αγάπης – την Νέα Διαθήκη – της αλληλοπεριχώρησης και της ουσιαστικής προσφοράς, που θα υπογράψει με το ίδιο Του Αίμα επί κρανίου τόπο σε τρία χρόνια».

Κάνοντας λόγο εν συνεχεία για το πρόσωπο της Αγίας Κυράννης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, υπογράμμισε με έμφαση ότι αποτελεί ένα πρόσωπο Ορόσημο για την εποχή μας, η οποία έζησε και θα ζει για πάντα την Θεία Πληρότητα, θα εμπνέει και θα οδηγεί τον καθένα μας στο δρόμο που δείχνει ο Χριστός».

»Χρειαζόμαστε σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, Εθνικό Φρόνημα και Πνευματικότητα και αυτό μας προσφέρουν η Αγία Κυράννα και γενικότερα οι Άγιοι Νεομάρτυρες, διότι αν το Γένος μας υπάρχει σήμερα, αυτό το οφείλουμε στο Αίμα των Νεομαρτύρων, που δεν πρόδωσαν την Πίστη και την Πατρίδα μας, και θυσιάστηκαν εκείνη την περίοδο για την ελευθερία μας», τόνισε σε άλλο κομμάτι της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Πειραιώς για να καταλήξει εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον επιχώριο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, για την πρόσκληση του ώστε να προεξάρχει των λαμπρών εφετινών Ακολουθιών.

Arxieratiko Sillitourgo Agia Kiranna - Ossa 01_2020 (175)