You are currently viewing Η Εκκλησία και η Πατρίδα στη μάχη κατά της πανδημίας και οι μισθωμένοι κονδυλοφόροι στη μάχη της προσωπικής τους επιβίωσης!

Η Εκκλησία και η Πατρίδα στη μάχη κατά της πανδημίας και οι μισθωμένοι κονδυλοφόροι στη μάχη της προσωπικής τους επιβίωσης!

  • Reading time:1 mins read

✔️Η απάντηση μας στον κ. Χάρη Κονιδάρη

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Παρ΄ ότι είχα υποσχεθεί, σεβόμενος τον εαυτό μου και κηδόμενος της αξιοπρέπειάς μου, να μην ασχοληθώ ούτε απαντήσω στις αδολεσχίες του κ. Χ. Κονιδάρη, αναγκάζομαι να το κάνω, πιεζόμενος και ενθαρρυνόμενος από τα πολλά μηνύματα των αναγνωστών και φίλων.

Το κείμενο του κ. Κονιδάρη, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 , βρίθει βαρύγδουπων, αυτοσχέδιων και μη, επιθετικών προσδιορισμών και κενολογιών, φληναφημάτων και νεολογισμών, με στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, προκαλώντας σύγχιση, αποπροσανατολισμό και διαστροφή των πραγματικών δεδομένων.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία αποτυχημένη επίδειξη ρηχών γνώσεων, που οι ωραίες λέξεις και οι εν πλήρει καταχρήσει επιθετικοί προσδιορισμοί, δεν μπορούν να αποκρύψουν την κενότητα του περιεχομένου και τους κρυφούς και ανομολόγητους στόχους του συγγραφέα, η ατυχήσασα προσπάθεια του οποίου, μας θυμίζει το μετέωρο βήμα του πελαργού.

Βεβαίως, αυτό που εισπράττει κανείς διαβάζοντάς το δεν είναι μόνο το βραβείο της υπομονής να ασχοληθεί με ένα τέτοιο σχοινοτενές, ασύνταχτο και αδόμητο κείμενο, είναι η διαπίστωση ότι ο συντάκτης του, αν και υπογράφει με ευθυνοφόρο εκκλησιαστικό τίτλο, αποδεικνύεται  άγευστος της ορθοδόξου πνευματικότητος και ζωής, παντελώς άπειρος γνήσιου εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος.

Είναι ολέθριο σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε να σημειώνονται τέτοιες παραφωνίες, που μόνο κακό προξενούν στην Εκκλησία.

Και αφού, μάλιστα, αυτά τα χυδαίας μορφής και περιεχομένου, λιβελλογραφήματα δημοσιεύονται από τον «Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών», τότε αυτά εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τον ίδιο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο- ο οποίος προφανώς δεν θα εγνώριζε αυτή τη δημοσίευση, όπως δεν εγνώριζε και για τη δήλωση που «προέβη» για το δήθεν τρομοκρατικό χτύπημα σε ορθόδοξη Εκκλησία στη Λυών. ενώ επρόκειτο για ερωτική… τραγωδία.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν το σοφώτατο: «εξ ιδίων τα αλλότρια»! Έτσι κι ο αγαπητός «κ. Διευθυντής» κρίνει εκ των ιδίων τους άλλους, με φυσικό αποτέλεσμα να τους αδικεί κατάφωρα και ευελπιστούμε όχι συνειδητά!

Η Ορθοδοξία, κ. Κονιδάρη, θα έπρεπε να ξέρετε, δεν είναι κίνημα, ούτε ολοκληρωτικό καθεστώς!

Η Εκκλησία του Χριστού κ. Διευθυντά του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών», είναι αποκάλυψη Θεού. Και ο Χριστός μας έπλασε και μας εκάλεσε εν ελευθερία!

Και οι Πατέρες μιλούν για κρίση –όχι κατάκριση, στην οποία επ’ εσχάτων έχετε επιδοθεί μετά μανίας- αλλά στην υγιή και άνοσο κρίση από την οποία πηγάζει η πρόοδος, η αναβάθμιση, η διόρθωση, η επαναφορά στην ευθεία οδό.

Μιλούν ακόμη και για έλεγχο!

Ναί, για έλεγχο ακόμη και σε μεγαλόβαθμους κληρικούς, όταν αυτοί παρεκλίνουν του σκοπού τους και καθίστανται επίορκοι και επιλήσμονες της ιεράς αποστολής τους, και είτε μένουν σιωπηλοί ένεκα φόβου είτε, όταν είναι επιπόλαιοι και άμυαλοι, πηγαίνουν στο άλλο άκρο και καθίστανται «τρελοπαντιέρες» του συστήματος.

Είχαμε τελευταία πολλά τέτοια παραδείγματα από Ιεράρχες μας και στο Βορρά και στο Νότο, οι οποίοι αδίκησαν τον εαυτό τους και την Εκκλησία στην οποία ανήκουν.

Ο χρόνος όλων μας είναι πολύτιμος. Ακόμη και σε ημέρες καραντίνας, ο χρόνος μας μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς. Με την μελέτη, την περισυλλογή, την προσευχή, αλλά και σ’ αυτούς που έχει δοθεί «δώρημα άνωθεν» με την συγγραφή και την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ημέρες μας «πονηρές». Χρέος μας είναι να ενημερώνουμε με υπευθυνότητα το αναγνωστικό μας κοινό, που εμπιστεύεται την κρίση μας, γρηγορεί μαζί μας στις επάλξεις και αναπαύεται στον τρόπο προσέγγισης των σύγχρονων εκκλησιαστικών και μη θεμάτων.

Δεν θέλω να απαντήσω γραμμή προς γραμμή στο κείμενο αυτό. Αλλά είναι αλήθεια ότι μας επιτίθεται και ξιφουλκεί εναντίον όλων ημών που καθ´όλη τη διάρκεια της πανδημίας και στο πρώτο lockdown και μέχρι τώρα δεν σιωπήσαμε αλλά υψώσαμε το ανάστημα μας και αρθρώσαμε λόγο ελεγκτικό και προς την Κυβέρνηση και προς τους επίορκους Ιεράρχες μας που άλλα έλεγαν την Παρασκευή και άλλα την Κυριακή μπερδεύοντας και συγχύζοντας το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Και ξέρετε πως μας βλέπει όλους εμάς ο κ. Κονιδάρης;

Ως …. «το άκρο των διαφόρων παρατρεχάμενων, παραγόντων, αναλυτών, σχολιαστών και λοιπών απροσδιορίστου ιδιότητος και ταυτότητος ανεπάγγελτων, αμόρφωτων και τυχάρπαστων παρασίτων και τρωκτικών παραεκκλησιαστικών συστημάτων, που, ενίοτε και σε… συνεργασία με ανθρώπους δήθεν της Εκκλησίας, μόνον… εκκλησιαστικές προσεγγίσεις δεν μετέρχονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα και τα συναφή τους συμφέροντα. Μουντζουρώνοντας την εικόνα της Εκκλησίας προς ικανοποίηση όσων την απεχθάνονται, «λερώνοντας» κληρικούς προς τέρψιν όσων χλευάζουν το ράσο και επιχειρώντας να στήσουν παιχνίδια διαδοχής και λοιπά παιχνίδια εξουσίας, την ώρα μάλιστα που ο Αρχιεπίσκοπος δίνει την προσωπική του μάχη, μαζί με όλους τους συνανθρώπους μας που νοσούν από τον κορωνοϊό».

Προφανώς τον εαυτό του περιέγραφε τόσο γλαφυρά με τις παραπάνω λέξεις.

Εμείς παίζουμε τα παιχνίδια διαδοχής ή αυτός πίσω από την πλάτη του Προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου;

Μήπως θέλει γράψω και να πληροφορήσω από σήμερα τους αναγνώστες για την συμφωνία που έχουν συνάψει υπό την δική του εποπτεία και εγγύηση συγκεκριμένοι Αρχιερείς και το σχέδιο της επόμενης μέρας;

Ή μήπως να του υπενθυμίσω τί έλεγε στα κανάλια από τη μέρα που εισήλθε ο Αρχιεπίσκοπος στον Ευαγγελισμό;

Στο ένα κανάλι βγήκε και είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε κολλήσει τον κορονοϊό το Σαββατοκύριακο που είδε τον Πρωθυπουργό και όταν δεν τους έβγαιναν οι μέρες σε άλλο κανάλι είπε ότι πιθανόν να νόσησε νωρίτερα δηλαδή στο περίφημο γεύμα της Συνόδου….

Να αποκαλύψουμε επίσης ποιοι κατέβασαν άκαιρα και άνευ λόγου τον Αρχιεπίσκοπο από την Ζάλτσα, όπου παρέμενε σε οικειοθελή καραντίνα για να δει τον Πρωθυπουργό και να συζητήσουν….. για το πώς θα εορτάσουμε(!!!) τα Χριστούγεννα και να δείξουν έτσι στον Πρωθυπουργό και σε όλο το σύστημα ότι αυτοί διοικούν την Εκκλησία;

Ή ποιοι έκρυβαν και γιατί την επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό; Ποιος τους είπε να την παρουσιάσουν την

συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γεγονός που απέβη εις βάρος της Εκκλησίας;

Από τη μια ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να δει την τριμελή αντιπροσωπεία της Συνόδου και από την άλλη σέρνουν τον Αρχιεπίσκοπο σε συνάντηση μαζί του για να εισπράξει η Εκκλησία ένα αβέβαιο «θα δούμε»…

Και βγάζουν και την επιστολή για να αιτιολογήσουν τη συνάντηση. Αν όλα αυτά δεν είναι διαπόμπευση και εξευτελισμός της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου τι είναι;

Και εμείς δεν σπιλώνουμε κληρικούς προς τέρψιν όσων χλευάζουν το ράσο, αλλά εγκαλούμε αυτούς που γράφουν αθλιότητες προς τέρψιν αυτών που χλευάζουν την Εκκλησία.

Ας δούμε ποιοι επήνεσαν την απαράδεκτη δήλωση του Αλεξανδρουπόλεως και ποιοι χαϊδεύουν τα γένια του Αργολίδος, κάθε φορά που εκδίδει και μια «φωσκολιάδα».

Όσο για το ποιοι στήνουν παιχνίδια διαδοχής δεν έχετε, κ. Κονιδάρη, παρά να κοιταχτείτε στον καθρέφτη….

Προς το παρόν, αυτά!

Και για να είμεθα δίκαιοι, το μόνο σωστό που διέκρινα στο κείμενο του κ. Κονιδάρη είναι το μέρος της κατακλείδας του, στο οποίο απεύχεται έναν νέο διχασμό στην πατρίδα μας.

Ας προσέξει να μην είναι ο ίδιος που θα τον τροφοδοτήσει με τέτοια διχαστικά, υβριστικά, προσβλητικά και δηλητηριώδη κείμενα!