You are currently viewing Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μαξίμου δεν ήταν ούτε εθιμοτυπική,ούτε ρουτίνας..

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μαξίμου δεν ήταν ούτε εθιμοτυπική,ούτε ρουτίνας..

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Μερικοί άνθρωποι καλά θα κάνουν να μην  υποτιμούν τόσο την νοημοσύνη μας γιατί αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας.
Ο λόγος για όσους διαρρέουν αλλά και για όσους το υιοθετούν ότι η συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου μετά του Πρωθυπουργού της χώρας μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εθυμοτυπική!
Είναι δυνατόν να ήταν η συνάντηση εθυμοτυπική και ρουτίνας αφού το διήμερο ήδη είχαν συναντηθεί οι δύο άνδρες;
Προς τι η συνάντηση πάλι, αν δεν είχαν κάτι σοβαρό να συζητήσουν; Αν δεν υπήρχε παρασκήνιο; …τις «κουμπάρες» θα παίζουν;
Ο Αρχιεπίσκοπος  είναι προσεκτικός. Δεν θέλησε να γίνει μέρος του… τοπίου του εορτασμού και να τον βλέπει ο λαός μας να τρέχει από πίσω τους, χωρίς τον δυναμικό ρόλο που πρέπει να έχει η Εκκλησία μας!
Την γλάστρα θα έκανε; Ως πότε θα ανέχεται νομίζουν όλοι αυτοί   να φέρονται στους Εκκλησιαστικούς ηγέτες σαν τους φτωχούς συγγενείς και να τους πετούν ένα ξεροκόμματο;
Αγαπητοί αναγνώστες, ο Αρχιεπίσκοπος δεν πήγε τυχαία στον Πρωθυπουργό.
Ο Αρχιεπίσκοπος  πήγε με συγκεκριμένη αποστολή και με σχέδιο  στον κ. Πρωθυπουργό!Μπορεί να μην  ανακοινώθηκε  τίποτα επισήμως αλλά αυτό έγινε σίγουρα  για να μην δημιουργήσει άδικες προσδοκίες στο θρησκευόμενο λαό μας.
Από αυτά που καταφέραμε να μάθουμε και από τις δύο πλευρές ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε τους προβληματισμούς του για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στην Πατρίδα μας.
Του μετέφερε την θλίψη και την απογοήτευση του θρησκευόμενου λαού, που στερείται  του εκκλησιασμού του  και για δεύτερη φορά θα χάσει την Μεγάλη Εβδομάδα, τον Εσταυρωμένο Χριστό μας , τον Επιτάφιο και την Ανάσταση! Και σίγουρα του εξήγησε ότι δεύτερο Πάσχα κατ’ οίκον δεν γίνεται και ότι για τους πιστούς Πάσχα δεν είναι το σουβλιστό αρνί που μπαίνει και στον φούρνο ή οι ταινίες του κατά πάντα άξιου Τζεφιρέλι, αλλά συμμετοχή μας  στις ιερές Ακολουθίες!
Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε στην Αθήνα κάθημερινές διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με άκρα ανοχή και ο κόσμος της Εκκλησίας να είναι τρομοκρατημένος και να υφίσταται διωγμό!
Γιατί; Γιατί, φωνάζουμε στεντορεία τη φωνή, γιατί όλη η αυστηρότητα εξαντλείται στους Εκκλησιαζομένους και στους κληρικούς;
Ο  Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μάθαμε οτι  άκουσε με ενδιαφέρον τον Μακαριώτατο σε όλα. Κατέθεσε βέβαια  και τον δικό του προβληματισμό. Αντάλλαξαν απόψεις.
 Του είπε για την κακή πορεία της πανδημίας, για τα προβλήματα στις ΜΕΘ  και ότι τα νοσοκομεία μας είναι στο κόκκινο!
Φοβάται ότι μια χαλάρωση όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά σε όλα, θα αποτελέσει βόμβα που θα εκραγεί.
Ανέφερε στον Μακαριώτατο «να δούμε πώς θα πάμε  έως μέσα Απριλίου  και θα επανέλθουμε»!
Επομένως δεν ήταν διόλου  μια συνάντηση ρουτίνας, όπως κάποιοι θέλουν να την υποβαθμίσουν, αλλά στοχευμένη και το ραντεβού είχε κλειστεί από καιρό με επιθυμία αμφοτέρων. Ήταν μια αλληλοεξομολόγηση των δύο ανδρών με ειλικρινή διάθεση και από τους δύο.
Και να πούμε και κάτι ακόμη που κάποιοι το ξέχασαν: η συνάντηση αυτή εντάσσεται στην υλοποίηση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου να μην συνδιαλλαγεί ποτέ ξανά με τον Υπ. Επικρατείας  κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος από την τελευταία του επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο θα θυμάται ακόμη αυτό που του είπε:
«Έχω συνομιλήσει κατά την αρχιερατική διακονία μου, αλλά και τώρα ως Αρχιεπίσκοπος, με πολλούς υπουργούς. Πρώτη φορά έρχομαι αντιμέτωπος με υπουργό που άλλα λέει στον ένα και άλλα στον άλλο»!

Ο Αρχιεπίσκοπος είναι γνωστό ότι είναι δεινός διαπραγματευτής.Ξέρει  πώς και πότε να αποφεύγει τα δύσκολα. Ας ελπίσουμε ότι έτσι θα γίνει και τώρα!