You are currently viewing Επίθεση από τους NYT για την Ελλαδική Εκκλησία και τον κορονοϊό με την …βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αγίου Αλεξανδρουπόλεως

Επίθεση από τους NYT για την Ελλαδική Εκκλησία και τον κορονοϊό με την …βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αγίου Αλεξανδρουπόλεως

  • Reading time:1 mins read

Απαράδεκτη επίθεση στην Ελλαδική Εκκλησία σε σχέση με τον κορονοϊό κάνουν οι  New York Times .Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο κορονοϊός έχει επιφέρει “διπλό πλήγμα στην ισχυρή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την ασθένεια να εξαπλώνεται στις τάξεις της, ενώ ο κλήρος κατηγορείται ότι ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας”.

Δεν μπορεί να λείπει αναφορά στην ασθένεια του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος “την άνοιξη δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την εκστρατεία δημόσιας υγείας της συντηρητικής κυβέρνησης για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και στις 30 Νοεμβρίου, ο ίδιος εξήλθε από ένα νοσοκομείο της Αθήνας μετά από 12 ημέρες θεραπείας για τον ιό, προτρέποντας τους Έλληνες να περιορίσουν τον εαυτό τους, να πειθαρχήσουν, να ακολουθήσουν τους κανόνες”.

“Όμως, η περιφρόνηση από τους ορθόδοξους σκληροπυρηνικούς και η αφοσίωση της εκκλησίας στην παράδοση της Θείας κοινωνίας, όπου οι προσκυνητές καταναλώνουν μυστηριακό ψωμί εμποτισμένο με κρασί από ένα κοινό κουτάλι, φαίνεται να έχει υποτιμήσει αυτές τις καλές προθέσεις. Αρκετά μέλη του κλήρου έχουν φτάσει ακόμη και στο βαθμό να επιμένουν ότι η πίστη στο μυστήριο της κοινωνίας μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό” καταλογίζει το άρθρο.

Τονίζει ακόμη πως “καθώς οι ελληνικές αρχές αγωνίζονται να συγκρατήσουν ένα δεύτερο κύμα του ιού, μερικές από τις σκληρότερες κριτικές κατά της εκκλησίας προέρχονται από τις δικές της τάξεις. Ένας επίσκοπος, ο Άνθιμος της Αλεξανδρούπολης, καταδίκασε εκείνους που, με «εγκληματικά κηρύγματα», προέτρεψαν τους Έλληνες να αγνοήσουν τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία.”

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου, εκπροσώπου του Συρίζα, που είπε: «Το γεγονός ότι αυτά είναι τα λόγια ενός επισκόπου καθιστά σαφές ότι η απάντηση της εκκλησίας στην πανδημία ήταν αμφισβητήσιμη».

Το άρθρο συνεχίζει σημειώνοντας πως “δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι τόποι λατρείας συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού σε μια χώρα όπου οκτώ στα 10 άτομα λένε ότι η θρησκεία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους”.

“Οι συντηρητικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν κατά κύριο λόγο τον υπερπληθυσμό σε μπαρ και εστιατόρια και φαίνεται να διστάζουν να δείξουν το δάχτυλό τους στην εκκλησία, παρόλο που η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σαφώς στις τάξεις του κλήρου τις τελευταίες εβδομάδες. Τουλάχιστον έξι από τους 82 επισκόπους της εκκλησίας στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του 62χρονου Επισκόπου Ιωάννη του Λαγκαδά στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος πέθανε από αυτόν στις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων κληρικών δεν είναι γνωστός, καθώς μερικοί δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις ασθένειές τους, αποκαλώντας το «προσωπικό ζήτημα»” υποστηρίζει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Μερικοί κληρικοί, συμπεριλαμβανομένων των ιεραρχών, φαίνεται να ενεργούν σαν να πιστεύουν ότι είναι άνοσοι από την ασθένεια», δήλωσε ο Γιώργος Δημακόπουλος, συν-διευθυντής του Ορθόδοξου Κέντρου Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Fordham. «Βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα αυτού του είδους σκέψης.»