You are currently viewing Η Χειροτονία του νέου Επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου

Η Χειροτονία του νέου Επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου

  • Reading time:8 mins read
🔺ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης/ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τελέστηκε σήμερα το πρωί, στον ιερό ναό της Αγιασ Τριάδος στην Γλυφάδα, η χειροτονία του νέου Επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου,από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο ο οποίος προεξήρχε της θείας Λειρουργίας, εκτελών τα υψηλό αυτό χρέος με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.Με τον Μητροπολίτη Γλυφάδας συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Χαλκίδος Χρυσόστομος,Σιδηροκάστρου Μακάριος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος  και τελευταίος αλλά όχι και έσχατος ο Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, Γεν.Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας , ο οποίος εξελέγη το 2003 επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου( κάτι που δεν ξέχασε ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος γιαυτό και δεν τον αποκατέστησε σε μια Μητρόπολη όπως του άξιζε).Με βάση τα πρεσβεία του θα έπρεπε να είναι μετά τον Σεβ. Σιδηροκάστρου αλλά η εκκλησιαστική εθιμοτυπία μας τιμωρεί τα πρεσβεία  στην Αρχιερωσύνη,χάριν της διοίκησης. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος παρέστη συμπροσευχόμενος και στο τέλος έδωσε κατά το έθος το Εγκόλπιο της Συνόδου στο νέο Επίσκοπο. Τον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον οποίο συνδέεται από πολλών ετών ο Θεοφ. Αλέξιος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, ο οποίος στο τέλος της θείας λειτουργιάς έδωσε εκ μέρους του ένα ιερό εγκόλπιο στον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Αλέξιο.Παρών στο Ιερό Μυστήριο ο μέγας Ευργέτης και Άρχων της Εκκλησίας Θανάσης Μαρτίνος αλλά και ο Δήμαρχος Βουλιαγμένης, Βούλας, Βάρης και Βάρκιζας κ. Κωνσταντέλος. Επίσης παρόντες και συμπροσευχόμενοι  ήταν οι Μητροπολίτες  Νέας Σμύρνης Συμεών( ο οποίος είναι ιδιαιτερα αγαπητός στην περιοχή από την εποχή που οι Μητροπόλεις Νέας Σμύρνης και Γλυφάδας ήταν μία και  ενιαία)επίσης οι Μάνης Χρυσόστομος,Γόρτυνος Νικηφόρος, Θήρας Αμφιλόχιος και ο Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος. 

Στην χειροτονία αυτή βιώσαμε την αληθινή πλην όμως αλληγορική λαϊκή έκφραση «ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», δεδομένου ότι είχαν το θράσος να παραστούν  ακόμη και αυτοί που στην πιο κρίσιμη φάση της εκκλησιαστικής πορείας του Αλεξίου, τον πρόδωσαν για να γίνουν αρεστοί στην Υψηλή Πύλη της Αγίας Φιλοθέης. Όλοι θυμόμαστε τα όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα στην εκλογή- θρίλερ του Μητροπολίτη Γλυφάδας κατά τον Μάρτιο του 2019. 

Η αρχική καταμέτρηση των ψήφων είχε δώσει τότε την πρωτιά στον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο, με 38 ψήφους έναντι 37 που είχε ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος. Ωστόσο, η δεύτερη επανακαταμέτρηση που έγινε καταχρηστικά και  με παρότρυνση των άσπονδων φίλων του Αλεξίου- και για να οδηγηθεί η Ιεραρχία  στην προληφθείσα άνωθεν ετυμηγορία- έδωσε ισοψηφία 38-38, για τη θέση του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας.Η Ιερά Σύνοδος, αφού συμβουλεύτηκε το νομικό σύμβουλο κ. Θεόδ. Παπαγεωργίου, ο οποίος κλήθηκε να λύσει το…γόρδιο δεσμό, τελικά αποφάνθηκε υπέρ της εκλογής  του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου διότι κατείχε  τα  πρεσβεία  της ιεροσύνης, καθώς ήταν ήδη Επίσκοπος και υπερίσχυσε του αρχιμανδρίτη Αλεξίου. Ο Αλέξιος έζησε την πιο δυσάρεστη εμπειρία της ζωής του. Εξελέγη για 15 λεπτά Μητροπολίτης Γλυφάδας  και πριν το συνειδητοποιήσει προσγειώθηκε στον θαυμαστό κόσμο της εκκλησιαστικής πραγματικότητας η οποία τα ήθελε αλλιώς! Αυτή είναι η Εκκλησία μας και έτσι πορευόταν πάντα.Άλλοτε δεχόμενη αδικίες και άλλοτε μοιράζοντας αδικίες. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι και συμφέροντα θα ερχόμαστε πάντα αντιμέτωποι με παρόμοιες  καταστάσεις. 

Στην ομιλία του ο νέος Επίσκοπος έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία του και δεν παρέλειψε  να μνημονεύσει τους ευεργέτες αλλά και τους διώκτες του οι οποίοι ήταν περισσότεροι.Ατυχής κατά τη γνώμη μας η αναφορά του στον Σεβ. Σπάρτης Ευστάθιο και στην πρόταση που έκανε το 2009 για προαγωγή του Αλεξίου σε Βοηθό Επίσκοπο. Γεγονός  που δεν επετεύχθη. Στη χαρά μας όμως δεν θυμόμαστε τις πίκρες μας! Η ζωή συνεχίζεται! Προτιμότερο θα ήταν να αναφερόταν στη χαρά που του έδωσαν το 2019 για λίγα λεπτά και του την πήραν πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει!

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι δεν κατέκλυσε το ναό ο λαός της Γλυφάδας που περιμέναμε ότι θα είναι. Ίσως η μέρα (Σάββατο) και η αλλαγή ναού (μια ζωή ο Αλέξιος ήταν στον Άγιο Κωνσταντίνο) συνήργησαν και τα δύο στην προσέλευση πλήθους πιστών όχι όμως της κοσμοπλημμύρας που περιμέναμε.

Ωστόσο η χειροτονία, η πρώτη του Γλυφάδας Αντωνίου, διεξήχθη ως θεία μυσταγωγία αλλά  και με τρόπο συγκινητικό. Τα ΑΞΙΟΣ που ακούστηκαν από το εκκλησίασμα ήταν το ωσαννά  του λαού μας για την αποκατάσταση του δικού τους π. Αλεξίου,τον οποίο τώρα μπορεί να μην τον  βλέπουν τόσο συχνά, αλλά οσάκις τον βλέπουν και τον χαίρονται ως λειτουργό Επίσκοπο, θα ακουμπούν στο Ωμφόριό του, όπως ακουμπούσαν στο Επιτραχήλιό του μια ολόκληρη ζωή. Ευχόμαστε στον Θεοφ Αλέξιο καρποφόρα Αρχιερατεία και μπορεί ο καλός Θεός να του δώσει ο,τι του στέρησαν οι άνθρωποι! 

Σ.Μ.Τ.

🔺Βίντεο από τη χειροτονία του Επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου