You are currently viewing Συζητώντας με έναν έμπειρο Ιεράρχη: η Ιεραρχία στην τελική ευθεία για τις εκλογές!

Συζητώντας με έναν έμπειρο Ιεράρχη: η Ιεραρχία στην τελική ευθεία για τις εκλογές!

  • Reading time:1 mins read
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

— Για πρώτη φορά, μας έλεγε χθές Ιεράρχης εκ της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας, πάμε σε εκλογές Μητροπολιτών με τόσο θολό τοπίο!
Με εξαίρεση την εκλογή στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί διακαώς και δικαίως,την προαγωγή του νύν Αρχιγραμματέως Επισκόπου Γαβριήλ στις άλλες δύο εκλογές τα πράγματα είναι ρευστά!

— Μα δεν έχουν δοθεί τα χρίσματα από τον Αρχιεπίσκοπο; ρωτήσαμε!

— Ναι αλλά μόνο για την Νέας Ιωνίας.. Στις άλλες δύο Μητροπόλεις η κατάσταση είναι ρευστή .
Θα αυτοσχεδιάσει η Ιεραρχία ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε!

— Τί εννοείτε;

— Άκουσε να καταλάβεις.. Άλλωστε εσύ τα ξέρεις καλά αυτά τα παιχνίδια!
Το θέμα είναι πολύπλοκο! Η μία εκλογή θα επηρεάζει την άλλη.
Πρώτη εκλογή θα είναι του Γρεβενών! Αν εκλεγεί ο Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκας, που προωθεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν στη συνέχεια ομαλά και κατά το ρήμα του Αρχιεπισκόπου. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή όλοι οι εκλέκτορες– Αρχιερείς, οι φίλα προσκείμενοι στον Ανθιμο θα ψηφίσουν τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου.
Αν παρ´ελπιδα δεν εκλεγεί ο Δαβίδ, τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη πορεία.Το εδήλωσε σαφώς ο πολιός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο και στους υποψηφίους.
— Δεν πρόκειται να ψηφίσω καμμία επιλογή σας αν δεν τηρήσετε την δέσμευσή σας.

— Αυτό σημαίνει οτι θα έχουμε καραμπόλα, είπα στον έμπειρο Ιεράρχη.

— Ναι οι εκλογές που θα προκύψουν θα είναι μια συρραφή των προτιμήσεων της Ιεραρχίας .
Η Μητρόπολη Μεγάρων, για παράδειγμα ,που ακολουθεί στην εκλογική διαδικασία, αν και επιδιώκεται να πληρωθεί με μετάθεση,όλα δείχνουν οτι δεν θα επιτευχθεί !
Στην περίπτωση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος θα αποφανθεί την ημέρα της εκλογής ποιος θα ειναι ο τυχερός που θα τεθεί στη δοκιμασία της εκλογής..

— Ακούγονται κάποια ονόματα ; Τον ρωτήσαμε…

— Ναι ακούγονται δύο.. Ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος που εχει αδικηθεί τόσα χρόνια και με σπουδαίο έργο στην ίδια θέση του Διευθυντή της “Αποστολικής Δισκονίας” και ο Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού ναού Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου..

— Τί λέτε να γίνει ;

— Η Ιεραρχία έχει την ωριμότητα να εκλέξει τον σωστό Ιεράρχη για την Μητρόπολη αυτή που έμεινε για χρόνια αποίμαντη, λόγω της ασθενείσς του αειμνήστου Μητροπολίτη Βαρθολομαίου.

— Άλλες υποψηφιότητες υπάρχουν;

–Ναι ειναι αυτή που προβάλλει ο Φθιώτιδος Νικόλαος! Του Αρχιμ. Χρστοφόρου Κολοκυθά .. Ενώ ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα, στη συνέχεια πάτωσε.. Ε δεν είναι η πλέον κατάλληλη επιλογής γιαυτή την ακριτική Μητρόπολη !Με αυτό τον εγωιστικό τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε μερικές φορές εμείς οι Ιεράρχες προκαλούμε το ποίμνιο.. Και το κσκό είναι οτι ο Φθιώτιδος με αυτή την επιλογή και την κακή εξέλιξη που θα εχει κλείνει την πόρτα για άλλους καλούς κληρικούς που υπηρετούν στην επαρχία του.

— Κι εμένα Δεσπότη μου,μου έκανε εντύπωση εξ αρχής η μεθόδευση και η επιμονή να επιβληθεί αυτή η υποψηφιότητα αυτού του Γέροντος κληρικού και με προβλήματα υγείας.. Τί μα πώ;Εγώ όταν τον γνώρισα ήταν στο 40ήμερο μνημόσυνο του Γέροντος Φθιώτιδος Δαμασκηνού, όταν ο τότε τοποτηρητής Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος, παρουσία του Γέροντος Μεσογαίας Αγαθονίκου και των αρχών του νομού, τον επέπληττε για τη συμπεριφορά του!

— Αυτά που έγραψε εσύ πολύξερε περί Νικόλ έχουν βάση;;
— Ναι Δεσπότη μου δυστυχώς! Άκουσα μία εμετική συνομιλία που με έκανε να εκραγώ! Αυτό που με απογοητεύει διπλά ειναι η κάλυψη αυτού του ανθρώπου και η προστασία που του παρέχεται άνωθεν! Μεχρι και τη θέση που κατέχει στο πανεπιστήμιο, βοηθός στο γραφείο ενός καθηγητή εκκλησιαστικός παράγων του την εξασφάλισε!!

— Μη δινεις σημασία.. Τέτοια είχαμε παντα στην Εκκλησία! Θα περάσει κι αυτό και θα ξεχαστεί!

— Κάτι τελευταίο τώρα..Κάντε μου μία πρόβλεψη για τις εκλογές !

— . Για την Νέας Ιωνίας ο Γαβριήλ με άνεση!!!
— Τί ποσοστά του δίνετε;;

— Αν εξελιχθούν όλα καλά και τον ψηφίσουν και οι του Θεσσαλονίκης τότε θα εκλεγεί θριαμβευτικά !Αν υπάρξει πρόβλημα με τον Θεσσαλονίκης, τότε θα έχει απώλειες αλλά και πάλι με πολύ ύψηλά ποσοστά θα είναι!Και μάλιστα με υψηλότερα σπό αυτά που εξελέγη ο έτερος εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου, Ιωαννίνων Μσξιμος.

— Στις άλλες Μητροπόλεις τι βλέπετε;

— Στα Γρεβενά βλέπω Δαβίδ για το καλό της Εκκλησίας!Στα Μέγαρα αν δεν περάσει η μετάθεση του Ζιχνών θα έχουμε την εκλογή του Φαναρίου Αγαθαγγέλου ή του Χρυσοστόμου Παπαθανασίου!! Όποιον πριμοδοτήσει ο Αρχιεπίσκοπος, με τους δικούς του Ιεράρχες!
Αλλά αν περάσει η μετάθεση του Ζιχνών επειδή το θέλουν κάποιοι Ιεράρχες, το Φανάρι αυτή τη φορά,δε θα μείνει αμέτοχο! Θα έχουμε εξελίξεις!!