You are currently viewing Τα τελευταία νέα για τις εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών και τριών νέων Επισκόπων!!

Τα τελευταία νέα για τις εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών και τριών νέων Επισκόπων!!

  • Reading time:1 mins read
Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Αν μη τι άλλο η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, το τελευταίο διάστημα έχει πλούσια– πλουσιότατη παραγωγή νέων Μητροπολιτών και Επισκόπων, αφού σε κάθε Ιεραρχία εκλέγονται νέοι Ιεράρχες.

Στην Ιεραρχία που βρίσκεται εν εξελίξει θα εκλεγούν την Παρασκευή εκτός από τους τρείς νέους Μητροπολίτες για ισάριθμες κενές Μητροπόλεις και αφού η Ιεραρχία το εγκρίνει θα εκλεγούν και τρεις νέοι Επίσκοποι.
Συγκεκριμένα θα πληρωθούν οι Μητροπόλεις :
Α. Γρεβενών. Υποψήφιοι για τη Μητρόπολη αυτή είναι ο Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκας, που αποτελεί μέχρι στιγμής, το φαβορί της εκλογής, αφού η καραμπόλα που επιχείρησαν εναντίον του με άθλιο τρόπο εξωγενείς παράγοντες( Νικόλ και Σία), της Εκκλησίας, δεν επετεύχθη!
Επίσης ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Κολοκυθάς που επιδιώκει ο Φθιώτιδος Νικόλαος– μη διστάζοντας να τα βάλλει με τον Γέροντά του Θεσσαλονίκης Ανθιμο– να τον δεί Μητροπολίτη.
Το τριπρόσωπο θα συμπληρωθεί ίσως από τον Πρωτοσύγκελο του Μητροπολίτη Καστορίας Αρχιμ. Αθανάσιο .
Ολα δείχνουν οτι στις προτιμήσεις της Ιεραρχίας υπερέχει ο Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκας, ο οποίος αδικήθηκε στην εκλογή για την Κατερίνη,για να εκλεγεί στη θέση του ο Γεώργιος super star… Που ενώ υποσχέθηκε οτι θα έχει κοντά του τον Γέροντα Κατερίνης Αγαθόνικο μέχρι το τέλος της ζωής του,τώρα μεθοδεύεται με περίεργο τρόπο η μεταφορά του στην Μητρόπολη Καστοριάς ή στη Μητρόπολη Καλαβρύτων.
Αν ο Αρχιεπίσκοπος διατηρήσει τη στάση ουδετερότητας και δεν πιέσει τους Αρχιερείς μέχρι τελευταία στιγμή, τότε η εκλογή του Δαβίδ θεωρείται βέβαιη!
Β. Μεγάρων και Σαλαμίνος. Για την Μητρόπολη αυτή θα επιδιωχθεί σε πρώτη φάση η μετάθεση του Ζιχνών !
Αν δεν περάσει τότε ο Αρχιεπίσκοπος θα προτείνει τους Αρχιμ. Κωνσταντίνο Γιακουμάκη που υπηρετεί στη Σύνοδο παρά τω Αρχιγραμματεί. Πρόκειται για ένα καλοσυνάτο κληρικό που μόνο το καλό θα κάνει για το λαό του Θεού.
Επίσης ακούγεται το όνομα του Αρχιμ. Χρυσόστομου Παπαθανασίου, διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου και Ιεροκήρυκα του Μητροπολιτικού Ναού.
Υπάρχει λέει και τρίτο όνομα που ακόμη δεν εχει γίνει ευρύτερα γνωστό.
Και επειδή στις εκλογές η γνώμη των πλέι όντων κρατείτω δεν ξέρουμε Τί θα βγάλει η κάλπη!
Ο π. Κωνσταντίνος πάντως όλοι λένε οτι είναι το μεγάλο φαβορί.
Γ. Για τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας το απόλυτο φαβορί είναι ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.
Στην περίπτωση των εκλογών των Επισκόπων η κατάσταση έχει ως εξής:
Κατ´ αρχήν θεωρείται βέβαιη η εκλογή σε Επίσκοπο του νέου Αρχιγραμματέως Αρχιμ. Κλήμη Κοτσομύτη.
Επίσης την κενωθείσα θέση βοηθού Επισκόπου μετά την προαγωγή του Ανδρούσης Θεοκτίστου σε Φωκίδος θα διεκδικήσουν οι Μητροπολίτες
1. Γλυφάδας Παύλος για τον Πρωτοσύγκελό του Αρχιμ. Αλέξιο Ψωίνο, άξιο και ικανό κληρικό.
2.Πατρών Χρυσόστομος, για τον Αρχιμ. Χρύσανθο Στελλάτο.και
3.Κορίνθου Διονύσιος για τον Αρχιμ. Αγάπιο Δρίτσα.
Το φαιδρόν της υπόθεσης ευρίσκεται στο οτι δύο νέοι σε ηλικία Μητροπολίτες ζητούν βοηθό!
Ο μόνος από τους τρείς που έχει ανάγκη και από πλευράς υγείας και ηλικίας ειναι ο Γλυφάδας. Οι άλλοι δύο το ζητούν για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους! Φεύ! Εκτός και αν….Τον τελικό λόγο έχει η Ιεραρχία!
Επίσης η επιμονή του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού θα θέσει την Ιεραρχία σε μία ακόμη δοκιμασία: να εγκρίνει την εκλογή δεύτερου βοηθού Επισκόπου , του Αρχιμ.Δαμασκηνού Πετράκου,(συγχωριανού του Μητροπολίτη Ηλείας και οικογενειακού φίλου στενού συγγενή του Μητροπολίτη) σε τιτουλάριο Επίσκοπο άνευ μισθολογικής αναβάθμισης.
Βέβαια οι μόνοι που δεν χαίρονται γιαυτή την προαγωγή– αν θα γίνει// είναι οι κληρικοί της Μητρόπολης Ηλείας γιατι θεωρούν οτι μιμείται τον Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, σε πολλά από τον τροπο συμπεριφοράς και διοίκησης, αλλά παράλληλα τον θεωρούν ως σκληρό στη συμπεριφορά του και με πολλές γωνίες, γεγονός που δεν συνάδει με συμπεριφορά Επισκόπου της σύγχρονης εποχής.