You are currently viewing Το αιφνίδιο φίλο- Πατριαρχικό ξέσπασμα του Αλεξανδρουπόλεως στην Ιεραρχία και οι ιδιοτελείς προεκτάσεις του!

Το αιφνίδιο φίλο- Πατριαρχικό ξέσπασμα του Αλεξανδρουπόλεως στην Ιεραρχία και οι ιδιοτελείς προεκτάσεις του!

  • Reading time:1 mins read
Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Το αψυχολόγητο και χωρίς λόγο και αιτιολογία ξέσπασμα εν Συνόδω του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, κατά του Γέροντα στα πρεσβεία Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου, εξ αφορμής της ανοιχτής επιστολής του δευτέρου προς τον Πατριάρχη , αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα και να αποδώσει δικαιοσύνη, διόγκωσε το θέμα και το έκανε ευρύτερα γνωστό σε όλη την Ελλάδα!
Αν μέχρι χθες το πρωί το γνώριζαν λίγοι, από χθες και μετά το επεισόδιο στην Ιεραρχία και ύστερα από τα όσα μετεδόθησαν από τα ΜΜΕ και τα social media, το γνωρίζουν πλέον οι πάντες!

Ο Ανθιμος ο Β´, θέλησε να παραστήσει, λιγάκι όψιμα βέβαια, τον κοντοτιέρο του Φαναρίου και να …πλήξει τον πλέον ακραιφνή αντιπατριαρχικό Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα εντός του φυσικού του χώρου ,εντός της αρένας, της Ιεραρχίας!

Μόνο που πήγε για μαλλί ο Ανθιμος(λόγω της πλούσιας γεννιάδας του Καλαβρύτων) και βγήκε κουρεμένος !!

Διότι αυτά που άκουσε από το απύλωτο στόμα του Αμβροσίου δεν ήταν διόλου κολακευτικά!
Από τους 35( ο νέος Γρεβενών είναι εν αναμονή)Ιεράρχες των Νέων χωρών, μόνο ο Μητρπολίτης Αλεξανδρουπόλεως είναι ο τόσο φιλοπατριαρχικός, που έπρεπε να το αποδείξει εντός της Ιεραρχίας με τρόπο φωναχτό! Άραγε να το αποδείξει σε ποιούς;;
Στο Φανάρί ή στον εαυτό του;
Και αλήθεια από πότε έγινε τόοοσο Πατριαρχικός;;
Θυμάται μήπως τί έλεγε στον Χριστόδουλο για τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο πριν την εκλογή του σε Μητροπολίτη και όσο ζούσε ο Μακαριστός Χριστόδουλος;Ας μη βιαστεί να τα διαψεύσει γιατί υπήρχαν κι άλλοι αυτήκοοι μάρτυρες!

Το οτι περίμενε να φύγει από αυτή την βρώμικη και άθλια ζωή, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, για να μας δείξει πόσο..”φιλοπατριαρχικός”είναι, φανερώνει προφανώς συνέπεια και αρχιερατικό ήθος!

Ειναι τυχαίο που στον Χαριστείο τόμο, για τον Γέροντά του Θεσσαλονίκης Ανθιμο,αποτύπωσε και μάλιστα με βαρύγδουπες εκφράσεις, όλη τη χολή του κατά του μεγάλου ευεργέτη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου!

Scripta manet ! Τα γραπτά μένουν! Ειχα δώσει τόπο στην οργή μου για πολύ καιρό και είχα πεί οτι δεν θα τα παρουσίαζα ποτέ όλα αυτά, αλλά επειδή ο άνθρωπος αυτός– Ιεράρχης της Εκκλησίας μας λέμε τώρα– δεν ..παίζεται, θα τα παρουσιάσω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα γελάσει κάθε πικραμένος!
Πάντα στη ζωή,αν και μας απωθούν οι σιχαμένοι, οι αχάριστοι και οι ψεύτες, προσωπικά δεν φοβόμουν να ασχοληθώ μαζί τους και να τους ξεμπροστιάσω!
Οχι γιατί τους θεωρούσα κατώτερους από μένα, αλλά επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο!
Φαινόμενα τέτοια, το μόνο που καταφέρνουν είναι να γεμίζουν με αρνητική ενέργεια την ατμόσφαιρα!

Και τώρα που το θυμήθηκα αφού είναι τόοοσο φιλοΠατριαρχικός ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, “ποιόν” ψήφισε, πριν μερικούς μήνες, για Μητροπολίτη Ιωαννίνων;
Αυτόν που ζήτησε ο φυσικός πνευματικός του προιςτάμενος,Πατριάρχης για τον οποίο κόπτεται σήμερα, ή τον εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου;
Και μη μας πεί οτι η ψηφοφορία είναι ..”μυστική”, γιατί θα του απαντήσουμε οτι όταν κακοφορμιστεί το κλίμα σε έναν θεσμό, τότε αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου στο ακέραιο και αποδεικνύεις οτι φοράς παντελόνια κάτω απ´τα ράσα , αλλιώς τα ράσα σε κάνουν να τα μπερδεύεις!

Εστω δε ο λόγος ημών, ναί, ναί και ού, ού!

Ετσι γράφεται η ιστορία ! Με αληθινά στοιχεία!
Κι οχι με γιαλατζί επαναστάσεις και συμπεριφορές εκ του ασφαλούς και με πυροτεχνήματα!

Κακώς λοιπόν ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος άνοιξε το θέμα στην Ιεραρχία, διότι το διόγκωσε , το.. “σήκωσε” όπως λέμε δημοσιογραφικά και το έκανε ευρύτερα γνωστό!

Σε τέτοιες περιπτώσεις η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία θα πρέπει να υπερέχουν και να κερδίζουν έδαφος!

Διότι όταν ανοίγεις τους ..ασκούς του Αιόλου, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις οτι σου εκτοξεύεται!
Και εν προκειμένω ο Καλαβρύτων έμπειρος καθώς είναι, σε τέτοια επεισόδια εκτόξευσε πολλά κατά του συνομιλητή του!
Τα οποία έμειναν αναπάντητα !!

Τώρα θυμήθηκε ο Ανθιμος τον Τούρκο Πρόξενο και το ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή, κυρίως τα τελευταία δέκα- δεκαπέντε χρόνια, εις βάρος των Ελλήνων;

Ποιοί άφησαν τον Τούρκο Πρόξενο και απέκτησε τέτοιες δυνάμεις πάνω στην ελληνικότατη Θράκη,ώστε να συμπεριφέρεται σαν τον.. πασά στα Γιάννενα και γιατί δεν τον καταγγέλουν ευθέως; Τί φοβούνται;
Μήπως και τους σφάξουν;
Ε, θα μείνουν στην ιστορία ως Μητροπολίτες–ιερομάρτυρες!! Πώς αλλιώς θα τους δοθεί τέτοια τιμή!!
Αλλά ποιός να το κάνει εκεί πάνω;
Οι Τούρκοι πράκτορες αλωνίζουν στη Θράκη και …φακελώνουν περίεργες συμπεριφορές και ιδιορρυθμίες για να τις υπενθυμίζουν όποτε χρειασθεί.

Τα όσα είπε ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, κατά του Καλαβρύτων, ναι μεν τον άγγιξαν, αλλά δεν τον ακούμπησαν, γιατί ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται!

Αλλωστε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, για αλλαγή ή για διαφοροποίηση των απόψεων που εκφράζει κατά καιρούς για όλα τα θέματα– εκκλησιαστικά και εθνικά!.

Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τον αιχμηρό λόγο του και τις ακραίες θέσεις του, για θέματα που εκείνος θεωρεί σοβαρά και για τα οποία δεν σηκώνει μυίγα στο σπαθί του! Αλλά δεν μπορεί να του προσάψει τον τίτλο του… κουδουνίστρα ,που παίζει και εκφράζεται κατά παραγγελία!

Οι θέσεις του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο πάντοτε προκαλούσαν !
Με εξαίρεση τα χρόνια της Πατριαρχίας του Μεγάλου Πατριάρχου Δημητρίου,τον οποίο σεβόταν και το έδειχνε με τη στάση του, άλλαξε άρδην θέσεις και απόψεις για το Φανάρι και τους Πατριαρχικούς αφ´ής στιγμής ανήλθε στον θρόνο ο Βαρθολομαίος το 1991, κι άρχισε τις αξιώσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Πρωτοστάτησε με τον αείμνηστο Γέροντα Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο (προτού γίνει άκρα φιλοπατριαρχικός),κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και ενίσχυσε τη βούλησή του να μην επιτρέψει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να έλθει Ελλάδα ,το 1991 που εξελέγη!
Ήλθε εν τέλει, αφού εκοιμήθη ο Σεραφείμ, επί Χριστοδούλου ,, το 1999.
Επομένως οι απόψεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων για το Φανάρι και τον Πατριάρχη, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ανοιχτή του επιστολή, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία! Αντιθέτως κάτι τέτοιο προκάλεσε με την παρέμβασή του ο Ανθιμος ο Β´.
Ο Καλαβρύτων εκεί που πέρασε τα εσκαμμένα ήταν στο σημείο που έβαλε κατά της Μονής Μάζι!
Οχι τόσο γιαυτά που είπε κατά νεο-εκλεγέντος Μητροπολίτη του θρόνου Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου! Αυτο είναι προσωπικές του απόψεις .
Και οι προσωπικές απόψεις, όταν εκφράζονται με εμπάθεια εμπεριέχουν πάντα μέσα το στοιχείο το υποκειμενικό!
Εν προκειμένω ,λοιπόν, μπορεί ο Καλαβρύτων να ήθελε να μειώσει την επιλογή του Πατριάρχη και να κατεβάσει εξ αμάξης τον νέο Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο στολίζοντάς τον με ανάλογα κοσμητικά , αλλά για να είναι δίκαιος θα έπρεπε να υπενθυμίσει οτι αυτό το φαινόμενο κληρικού ανδρώθηκε μέσα στην Αρχιεπισκοπική καμαρίλα!
Ο Αμφιλόχιος πριν αποκτήσει όλα τα βαρύγδουπα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που του προσήψε ο Καλαβρύτων για να τον μειώσει, υπήρξε προηγουμένως ο δεξιός βραχίων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου– δεξιότερος πάντως απο ότι του Πατριάρχη — και ήταν γνώστης όλων των ενεργειών που αναπτύσσονταν τότε εις βάρος του Μακαριστού Χριστοδούλου!
Αυτό ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων το απάλειψε από το κατηγορητήριό του! Κακώς! Πολύ κακώς!

Κοντολογίς η χθεσινή αψυχολόγητη παρέμβαση του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου εντός της Ιεραρχίας, οχι μόνο δεν βοήθησε το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει ήδη στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά και ασφαλώς αντί να κάνει καλό πυροδότησε αρνητικά το κλίμα εντός της Ιεραρχίας.
Ναί …”δεν ήταν έγκλημα, ήταν λάθος” κατά τον Ταλλευράνδο.