You are currently viewing Συγκαλείται η Ιεραρχία τέλος Ιουνίου για εκλογές νέων Μητροπολιτών.

Συγκαλείται η Ιεραρχία τέλος Ιουνίου για εκλογές νέων Μητροπολιτών.

  • Reading time:1 mins read

••••Τρείς Μητροπόλεις( Φωκίδος, Ιωαννίνων και Ελασσώνος)περιμένουν καρτερικά τους νέους ποιμενάρχες τους.

•••Η Θεσσαλιώτιδος μένει σε εκκρεμότητα έως τον Οκτώβρη,με ραδιουργίες του περιβάλλοντος του ανήμπορου Ιεράρχη Κυρίλλου, που θέλει να μείνει γατζωμένος στο θρόνο του.

••• Οι Μητροπόλεις Γρεβενών, Νέας Ιωνίας, Μεγάρων , Κεφαλληνίας, Κιλκισίου και Νέας Κρήνης, περιμένουν τη σειρά τους για ανανέωση!
Του ΣΩΤHΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Όπως όλα δείχνουν, περί τα τέλη του μηνός Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα συγκαλέσει την Ιεραρχία, προκειμένου να εκλέξει τρείς νέους Ιεράρχες, για ισάριθμες κενές Μητροπόλεις. Συγκεκριμένα για τις τρείς Μητροπόλεις που τελούν εν χηρεία Φωκίδος, Ιωαννίνων και Ελασσώνος και όποια άλλη κενωθεί μέχρις ότου
συγκληθεί η Ιεραρχία.
Η πρώτη σκέψη του Αρχιεπισκόπου ήταν, λένε οι πληροφορίες, να συγκαλέσει την Ιεραρχία αρχές Ιουνίου. Αλλά λόγω βαρυφορτωμένου προγράμματος η Ιεραρχία μεταφέρεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Εξάλλου, από 17 έως 20 Ιουνίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γεγονός που δεν διευκολύνει την σύγκληση της Ιεραρχίας νωρίτερα.
Όλα δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει πάρει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα και το επόμενο διάστημα που απομένει θα τις κοινοποιήσει στους Ιεράρχες για να τους διευκολύνει στις επιλογές τους!
Μολονότι δεν έχει δώσει προς το παρών επισήμως τα χρίσματα στους εκλεκτούς του υποψηφίους, εντούτοις ακούγονται διάφορα ονόματα για κάθε Μητρόπολη.
Συγκεκριμένα για την Μητρόπολη Φωκίδος ακούγεται ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, βοηθός του Μητροπολίτη Σπάρτης.
Για την Μητρόπολη Ιωαννίνων οι γνώμες διίστανται. Από τη μιά ακούγεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επιθυμεί την εκλογή του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Στεργίου, από τη Μονή ΜΑΖΙ Μεγάρων, άλλοτε στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Από την άλλη ακούγεται έντονα ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Μάξιμος Παπαγιάννης. Θα φανεί ποιός από τους δύο θα λάβει το” χρίσμα” του Αρχιεπισκόπου, διότι για τους Ιεράρχες αυτό μετράει και αυτό επηρεάζει!
Για την Μητρόπολη Ελασσώνος δεν έχει ακόμη ακουστεί κάποιο όνομα με βαρύτητα. Τα όσα λέγονται για τον Αρχιμ. Χαρίτωνα,στενό συνεργάτη του εκλιπόντος Μητροπολίτη Βασιλείου, είναι μάλλον φλυαρίες, δεδομένου ότι ο εν λόγω κληρικός είναι νέος σε ηλικία αλλά και δεν διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, για να σταθεί ως διάδοχος του Βασιλείου και εντός Ιεραρχίας.
Πιστεύουμε ότι μετά τον ενταφιασμό του Βασιλείου, θα αρχίσουν να ακούγονται τα πρώτα ονόματα των διαδόχων και το ενδιαφέρον που θα δείξει ο Αρχιεπίσκοπος υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, για τα οποία θα σας ενημερώσουμε!

Για τις υπόλοιπες Μητροπόλεις— Θεσσαλιώτιδος, Γρεβενών, Μεγάρων, Κεφαλληνίας, Νέας Ιωνίας, Κιλκισίου, Νέας Κρήνης — που υπάρχουν προβλήματα, θα έχουμε εξελίξεις μέχρι την τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου.
Μολονότι ακούγονται κάποια ονόματα, δεν έχουν ακουστεί επισήμως υποψηφιότητες, τουλάχιστον όσο οι Γέροντες Μητροπολίτες μένουν γατζωμένοι με νύχια και με δόντια ή.. μασέλλες, στους θρόνους.
Πάντως εντός του θέρους αναμένεται να υπάρξουν παραιτήσεις Μητροπολιτών—π. χ. Νέας Ιωνίας, Μεγάρων, Κεφαλληνίας( λέγεται ότι έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να παραιτηθεί), Κιλκισίου, Νέας Κρήνης– που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και τους εκμεταλλεύεται το περιβάλλον τους το οποίο λυμαίνεται την Μητρόπολη και γιατρό δεν τους αφήνει να παραιτηθούν προσβάλλοντας έτσι την ίδια την προσφορά τους στην Εκκλησία και την υστεροφημία τους.