You are currently viewing Όταν φεύγει ένας Μητροπολίτης απ´αυτή τη ζωή, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός υπήρξε για το ποίμνιό του!

Όταν φεύγει ένας Μητροπολίτης απ´αυτή τη ζωή, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός υπήρξε για το ποίμνιό του!

  • Reading time:1 mins read

Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Τα τελευταία τρία χρόνια ο χάρτης της Ιεραρχίας αλλάζει!

Πολλοί Ιεράρχες μας, έχουν φύγει από τη ζωή τα χρόνια αυτά, είτε από γηρατειά, είτε για άλλους λόγους υγείας!
Έφυγε προχθές εντελώς πρόωρα και απροσδόκητα, μετά από βραχύβια πάλη με την επάρατη νόσο, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, σε ηλικία 61 ετών!
Μολονότι όλοι γνωρίζαμε την σκληρή μάχη που έδινε, η είδηση του θανάτου του πάγωσε τις καρδιές μας!Έφυγε τόσο γρήγορα!
Λες και ήταν χθές ακόμη που παραιτήθηκε ο προκάτοχος και μεγάλος ευεργέτης του, Γέρων Μητροπολίτης Ελασσώνος Σεβαστιανός, για να εκλεγεί στη θέση του ο Βασίλειος, Ιερατ. Προιστάμενος μέχρι τότε, στον Αγιο Θεράποντα Θεσσαλονίκης.
Ήταν η δεύτερη παραίτηση, μετά την παραίτηση του αειμνήστου Θηβών και Λεβαδείας Νικοδήμου το 1981, για να εκλεγεί τότε ο Ιερώνυμος( νύν Αρχιεπίσκοπος).
Και ο Βασίλειος γηροκόμησε με αγάπη και στοργή τον Γέροντα προκάτοχό του Σεβαστιανό, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών και ευτυχής ότι άφησε την επαρχία που του ενεπιστεύθη η Εκκλησία το 1967, σε πολύ καλά χέρια!

Εκείνο που μας έκανε να αισθανθούμε τη διαφορά και μας ώθησε να χαράξουμε τις παρακάτω γραμμές ήταν οι πληροφορίες που έφθασαν σε μας από την Ελασσώνα, για το πένθος εις το οποίο περιέπεσε κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, επί τω ακούσματι του θανάτου του καλού ποιμενάρχου τους!
Τριήμερο πένθος στη Μητρόπολη και οι υποψήφιοι για τις εκλογές, ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα για λόγους σεβασμού και τιμής προς τον τεθνεώτα πνευματικό τους Πατέρα!
Από την στιγμή μάλιστα που ετέθη το ιερό σκήνωμα του Ιεράρχη στην Μητρόπολη προς δημόσιο προσκύνημα, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο!
Μικροί και μεγάλοι, σε ατέλειωτες ουρές, για τον..” δεύτε τελευταίον ασπασμόν”.
Ο Βασίλειος μπορεί να έφυγε νωρίς απ´αυτή τη ζωή, αλλά τόσο πιο πολύ θα μείνει χαραγμένη η μνήμη του στις καρδιές και στη σκέψη του ποιμνίου του!
Μέχρι την προσεχή Δευτέρα, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία, αναμένεται ότι θα περάσουν χιλιάδες άνθρωποι για να τον αποχαιρετήσουν!
Κι αυτό δείχνει την μεγάλη αγάπη του κόσμου!
Και αποδείχνει αυτό που θέσαμε ως προμετωπίδα των σκέψεών μας: όταν φεύγει ένας Μητροπολίτης
απ´αυτή τη ζωή, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός υπήρξε για το ποίμνιό του!
Κι αυτός ο συλλογισμός αποδείχθηκε πολλές φορές κατά την παρελθούσα τριετία, κατά την οποία ζήσαμε τους θανάτους πολλών Ιεραρχών(Μαρωνείας Δαμασκηνού, Νικοπόλεως Μελετίου, Ιερισσού Νικοδήμου, Αργολίδος Ιακώβου, Ιωαννίνων Θεοκλήτου κ. ά.). Και θα δείτε τί έχει να γίνει όταν φύγει απ´αυτή τη ζωή, ο Γέρων και εμπερίστατος Μητροπολίτης Κίτρους Αγαθόνικος… !
Θα τον αποχαιρετήσει σύσσωμος ο λαός της Πιερίας και δεν θα κρέμονται στους δρόμους… ολόσωμες αφίσες, όπως στην ενθρόνιση του διαδόχου του!