You are currently viewing Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μπροστά στο δίλημμα εκλογής νέων Ιεραρχών !!

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μπροστά στο δίλημμα εκλογής νέων Ιεραρχών !!

  • Reading time:1 mins read

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ…

 

Τί θα κάνει τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, τον προσεχή Φεβρουάριο, οπως γίνεται κάθε χρονο τα τελευταία χρόνια,;; ´Η θα περιμένει για αργότερα;

Ήδη η Μητρόπολη Κεφαλληνίας περιμένει εναγωνίως τον επόμενο Ιεράρχη της,ενώ ένας σεβαστός αριθμός Μητροπόλεων περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, δεδομένου οτι οι Μητροπολίτες τους είναι πλέον ανήμποροι να εκτελέσουν τα διοικητικά και λειτουργικά καθήκοντά τους, χωρίς να κινδυνεύουν να εκτεθούν !

Το θέμα είναι σοβαρό και θα είχε πάρει τον δρόμο προς την τελική του ευθεία για επίλυσή του, όπως ακριβώς συνέβη στις Μητροπόλεις Φωκίδος, Νέας Ιωνίας και Θεσσαλιώτιδος, όπου οι προηγούμενοι ποιμενάρχες παραιτήθηκαν ή απομακρύνθηκαν,δια της εκ του νόμου προβλεπομένης επιτροπής, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας !

Ο λόγος που η παρούσα Σύνοδος είναι βραδυφλεγής, ως προς την λήψη αποφάσεων για το συγκεκριμένο θέμα, οφείλετο ως ένα στην συμμετοχή στη ΔΙΣ, του Γέροντος Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος ο οποίος εκοιμήθη προ ολίγων ημερών μετά από μικρή δοκιμασία. Για λόγους σεβασμού προς το πρόσωπό του, δεν ήθελαν να ξεκινήσουν θέμα ανήμπορων Ιεραρχών. Άλλωστε στην παρούσα Σύνοδο συμμετέχουν κι άλλοι Γέροντες Ιεράρχες που ήδη έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους και όσο περνάει ο καιρός θα πολλαπλασιάζονται και θα πλησιάζει η σειρά τους να περάσουν από την κρίση της Επιτροπής.

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων, παρά το γήρας του και τα προβλήματα υγείας που είχε, συμμετείχε ανελλειπώς από τον Σεπτέμβριο του 2014, στις εργασίες της ΔΙΣ– Ας σημειωθεί, οτι από την ώρα που έφθανε, έως την ώρα που έφευγε από την αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΙΣ, εκοιμάτο και ασφαλώς δεν τον ενοχλούσε κανείς! Και προτιμούσαν οι Άγιοι Συνοδικοί Ιεράρχες, να έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με το απογοητευτικό αυτό θέαμα, παρά να ενδώσουν στην ειλημμένη από καιρό απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος επιθυμεί την εξυγίανση της Εκκλησίας, ώστε να μην αφήνονται οι Μητροπόλεις στα χέρια των επιτήδειων που υπάρχουν πάντα δίπλα σε κάθε ανήμπορο Ιεράρχη και εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Ειναι τυχαίο που ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος, εζήτησε εξονυχιστικό έλεγχο στην Μητρόπολή του, μέχρι την ημέρα που ενθρονίστηκε ο ίδιος και παρέλαβε άδεια ταμεία,σαν να μήν υπήρχε πριν από αυτόν η Μητρόπολη!!

Τα ίδια και χειρότερα παρέλαβε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Μεγάρων Κωνσταντίνος. Ελάχιστες οι περιπτώσεις Μητροπόλεων όπου οι Μητροπολίτες των είχαν κομπόδεμα και άφησαν στους διαδόχους των γερό αποθεματικό.

Παραδείγματα προς μίμηση η Μητρόπολη Μαρωνείσς όπου ο σοφός και γλυκύτατος Γέρων Μαρωνείας Δαμασκηνός, άφησε στον διάδοχό του Παντελεήμονα ένα σεβαστό ποσό, για να μπορεί να κινείται χωρίς πονοκέφαλο τα πρώτα χρόνια!
Το αυτό συνέβη κσι στην ιστορική Μητρόπολη Γρεβενών, όπου ο ολιγομίλητος και ολιγαρκής, παρά το εύσωμο παράστημά του, άφησε στον άξιο και μειλίχιο διάδοχό του Δαβίδ, ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, για να το αξιοποιήσει σε έργα υποδομής, φιλανθρωπίας και αγάπης!
Για τη Μητρόπολη Κεφαλληνίας που χήρεψε πρόσφατα, δεν ξέρουμε τί θα βρεί ο διάδοχος, για τον οποίο όλα δείχνουν οτι θα είναι ο πολύ πνευματικός και εξαίρετος κληρικός Αρχιμ. Γεράσιμος Φωκάς, που γεννήθηκε για να υπηρετεί τον Αγιο Γεράσιμο και τους συμπατριώτες του Κεφαλλονίτες! Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς και η εκλογή να έχει προγραμματισθεί για τον Μάιο , μετά από σύγκληση έκτακτης Ιεραρχίας, αλλά όπως λένε οι πληροφορίες μας η Ιεραρχία στην πλειοψηφία της έχει αποφανθεί και πριμοδοτεί την εκλογή του πατρός Γερασίμου. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι που θα προσπαθήσουν να στηρίξουν τις δικές τους υποψηφιότητες κατά τρόπο δυναμικό ! Το μυστικό της επιτυχίας, όμως, ευρίσκεται στο ποιός θα πάρει το Αρχιεπισκοπικό “χρίσμα” επισήμως! Ιδωμεν!!!