You are currently viewing Βαρθολομαίος: 25 χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης.

Βαρθολομαίος: 25 χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης.

  • Reading time:2 mins read

Του ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ

Φωτογραφία του Σωτήρης Τζούμας.

 

Σαν σήμερα, πριν από 25 σχεδόν χρόνια( 22 Οκτωβρίου 1991),εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος!Ο Πατριάρχης που έμελλε να αλλάξει συθέμελα την πορεία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας εν γένει.Ο Βαρθολομαίος όλα αυτά τα χρόνια που Πατριαρχεύει επαλήθευσε έργω ένα μεγάλο αξίωμα της ζωής: οτι μερικές φορές στο διάβα της ιστορίας, ένα πρόσωπο που προίσταται ενός μεγάλου θεσμού, μπορεί να αναδείξει τον θεσμό και να τον επαναφέρει στην προτεραία του αίγλη.Και ο Βαρθολομαίος με τη λάμψη του και το σπινθηροβόλο πνεύμα του, ο Δημήτριος με την ταπείνωση που τον διέκρινε και την αγάπη που τον πλημμύριζε και ο Αθηναγόρας με την διεθνή ακτινοβολία του και τις μεγάλες γνωριμίες που είχε,κατάφεραν ως Πατριάρχες να κρατήσουν τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας σε πολύ υψηλά επίπεδα!
Η πορεία του Βαρθολομαίου ήταν προδιαγγεγραμμένη από τα πρώτα του βήματα! Ηταν αρχικά το παιδί κι αργότερα ο νέος Δημήτριος Αρχοντώνης που ξεχώριζε σε όλη την Ιμβρο! Εξ αρχής δέχθηκε την θεία κλήση προς την Εκκλησία και γιαυτό χωρίς δισταγμό δεν άργησε να κατευθύνει τη ζωή Του προς τα εκεί. Ανάδοχός Του υπήρξε ο Ιμβριώτης και συγχωριανός του( από τους Αγίους Θεοδώρους Ιμβρου) Αρχιεπίσκοπος Β. Και Ν. Αμερικής Ιάκωβος και η αδελφή του Ιακώβου, που δεν έφυγε ποτέ από την Ιμβρο, η αείμνηστη Χρυσάνθη.
Το οτι γεννήθηκε στην Ιμβρο, στάθηκε καθοριστικό στη ζωή του! Τις πρώτες του επιρροές τις δέχθηκε από τον Γέροντά του αείμνηστο Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή, τον διατελέσαντα και Μητροπολίτη Ιμβρου κσι Τενέδου, στα χρόνια της νεότητας του Βαρθολομαίου! Η Ιμβρος υπήρξε…” η γεννήτρα της ζωής του”, όπως αποκαλεί το νησί αυτό, το οποίο ενώ ανήκει, μαζί με την μικρή Τένεδο, στα νησιά του Αρχιπελάγους, δόθηκε με την ατιμωτική για την χώρα μας συνθήκη της Λωζάνης στην Τουρκία!
Ο Βαρθολομαίος διαδέχθηκε τον Πατριάρχη της σιωπής και της αγάπης, τον αξιαγάπητο Δημήτριο, του οποίου υπήρξε δεξιός βραχίονας καθ´όλα τα έτη που ήταν Πατριάρχης(1972-1991)μαζί με τον γλυκύτατο αλλά άτυχο Γέροντα Χαλκηδόνος Ιωακείμ, που ακόμη μέχρι σήμερα ταλαιπωρείται εντελώς μόνος κι έρημος στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου της Πόλης,περιμένοντας το θαύμα από το βαθύ κώμα, στο οποίο ευρίσκεται για περισσότερο από μία δεκαετία.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατάφερε στα 25 αυτά χρόνια που ευρίσκεται στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, όσα δεν κατάφεραν όλοι οι προκάτοχοί Του μαζί, τα τελευταία 150 χρόνια.
Το μεγάλο Του όνειρο να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να λειτουργήσει, όπως τον παλιό καλό καιρό, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Οσο και αν διαφωνεί κανείς με την προτεραιότητα αυτή που έθεσε ευθύς ως εξελέγη, το βέβαιο είναι οτι κατάφερε να επαναφέρει την εμπερίστατη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και το ταπεινό φανάρι να μετατραπεί και πάλι από φτωχή και ασήμαντη γωνία, μέσα στο αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον στο οποίο ευρίσκεται, σε κέντρο της Ορθοδοξίας!
Και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρά τις απογοητεύσεις που έχει γευτεί μέχρι τώρα, από την κατά καιρούς,αναξιόπιστη ηγεσία της Τουρκίας,δεν θα ηρεμήσει αν δεν δεί τη Χάλκη να αποκαθίσταται όπως τα παλιά χρόνια.
Είναι αλήθεια οτι η άνοδος του Βαρθολομαίου στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας, δυσκόλεψε τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών: Αθηνών και Φαναρίου.
Ο Βαρθολομαίος ήλθε με πρόγραμμα, να διορθώσει λάθη, παραλείψεις και παθογένειες μίας ολόκληρης ζωής. Και ως ένα βαθμό τα κατάφερε! Ο τρόπος που εφαρμόζει δεν είναι πάντα ο ενδεδειγμένος! Και μερικές φορές εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς και εκεί που έχει δίκαιο, δυστυχώς το χάνει!
Πολλοί λένε οτι θα σφραγίσει την Πατριαρχία του με μία ακόμη δύσκολη απόφαση: να επαναφέρει τις λεγόμενες Μητροπόλεις των Νέων Χωρών , εκτός από την πνευματική και στην διοικητική κυριαρχία του Φαναρίου! Και αυτό μπορεί να συμβεί υπό το παρόν Σύνταγμα και πριν από μία νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία– όπως όλα δείχνουν — δεν θα συμπεριληφθεί η Πράξη του 1928,ως θέμα δευτερευούσης σημασίας στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχουμε εξελίξεις! Ιδωμεν!

Φωτογραφία του Σωτήρης Τζούμας.
Φωτογραφία του Σωτήρης Τζούμας.
Φωτογραφία του Σωτήρης Τζούμας.

 

Φωτογραφία του Σωτήρης Τζούμας.