You are currently viewing ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ 9 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΕΣΣΑΜΠ

ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ 9 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΕΣΣΑΜΠ

  • Reading time:1 mins read

Πορφύρης Δ/ Σταφυλά Π

Το τουρκόφωνο ειδησεογραφικό αρμενικών συμφερόντων evenresel.net σε εκτενές του αφιέρωμα στην συριακή πόλη του Κεσάμπ που κυριεύθηκε από τους τζιχαντιστές με την στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας, φιλοξενεί μαρτυρίες συραρμένιων κατοίκων της πόλης. Αυτοί καταγγέλουν ότι από την παραμονή της ενορχηστρωμένης εισβολής, αταυτοποίητοι τουρκόφωνοι εισήλθαν σε σπίτια αρμενίων και τους επέβαλλαν να διέλθουν τα τουρκικά σύνορα. Τους αφαίρεσαν τις ταυτότητές και τους οδήγησαν μετά από πολλές ώρες πεζοπορίας σε τουρκικό έδαφος όπου τους ανέμεναν Τούρκοι που δήλωναν αστυνομικοί οι οποίοι κατέσχεσαν τις ταυτότητες και τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτόπτης μάρτυρας μεταφέρει το συναίσθημα φόβου που αισθάνθηκαν όταν διέρχονταν το συνοριακό πέρασμα Πόρτα της Αρμενίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η μέση τους είχε κοπεί στα δυο, όταν αναλογίζονταν τους σφαγιασμούς των προγόνων τους από το οθωμανικό μαχαίρι μετά από ώρες εξουθενωτικής οδοιπορίας εκτός των κατοικημένων περιοχών.

Το Κεσσάμπ όπου είχαν βρει καταφύγιο οι εναπομείναντες Αρμένιοι, εξελίχθηκε σε ένα διεθνές κέντρο ορόσημο της Αρμενικής Διασποράς. Κάθε καλοκαίρι λειτουργούσαν θερινά αρμενικά σχολεία και παιδικές κατασκηνώσεις για τους Αρμένιους όλης της γης.Συνολικά περίπου 30 000 Αρμένιοι της Διασποράς έκαναν πατρίδα τους την φιλόξενη συριακή Κεσσάμπ που από το 1915 υπήρξε η πόλη –φύλακας των Αρμενίων και Αλεβιτών της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ένα διεθνές κέντρο αρμενικής παράδοσης και πολιτισμού.

Το ίδιο ιστολόγιο καταλογοποιεί ονομαστικά 9 συραρμένιους πολίτες που μέχρι την ημέρα του δημοσίευματος θεωρούνταν αγνοούμενοι καθώς δεν είχαν καταγραφεί ούτε στους εκτοπισμένους στην Λατάκκεια , ούτε στους εξαναγκασμένους να περάσουν τα συροτουρκικά σύνορα παρά τη θέλησή τους, αλλά ούτε στους πιθανολογούμενους 80 αρχικώς σφαγιασθέντες της πόλης. Δυστυχώς η Αλ Νόσρα ανάρτησε φωτογραφία με την ένδειξη αποκεφαλισμένων του Κεσσάμπ η οποία σήμερα κάνει το γύρο των συριακών μέσων και πιθανολογείται ότι πρόκειται για το αποδεικτικό υλικό της δολοφονίας των 9 αγνοούμενων, των οποίων τα ονόματα είχαν διαβιβασθεί και στις τουρκικές αρχές από τις αρμενικές κοινότητες.

O κυβερνήτης της Λαττάκειας Abdul -Qader υπογράμμισε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με ακτιβιστές και διεθνή αντιπροσωπεία αλληλεγγύης ότι πολυάριθμες σφαγές Συρίων σημειώθηκαν από τους ξένους εισβολείς τακφιριστές.Μεταξύ άλλων κατήγγειλε και τη σφαγή χριστιανών Αρμενίων στα βόρεια της επαρχίας της Λαττάκεια που διαπράχθηκε με την συμβολή της Τουρκίας.Στις 21 Μαρτίου χιλιάδες μαχητές των οργανώσεων Τζαμπχάτ αλ Νούσρα,Sham al Islam,Ansar al Sham που έχουν διασύνδεση με την Αλ Κάιντα εισέβαλαν από τα τουρκοσυριακά σύνορα κατέλαβαν την παραμεθόρια πόλη του Kessab εξαναγκάζοντας τον πληθυσμό σε εκτοπισμό.Το 70% των κατοίκων ήταν σύριοι χριστιανοί αρμενικής καταγωγής.

Μάρτυρες κατήγγειλαν ότι περίπου 50 με 90 κάτοικοι σφαγιάσθηκαν , άλλοι εκπατρίστηκαν βιαίως και απωθήθηκαν παρά την θέλησή τους στην Τουρκία ενώ οι περισσότεροι κατέφυγαν στην γειτονική Λαττάκεια. (nsnbc 12.042014) Γύρω στις 670 οικογένειες προωθήθηκαν σε Λαττάκεια και Basit.Δέκα με δεκαπέντε οικογένειες μην έχοντας δίοδο διαφυγής αποκλείστηκαν στις εστίες τους.Την Κυριακή 23 Μαρτίου ομάδα εξτρεμιστών φονταμενταλιστών εισέβαλε εκ νέου στην πόλη πήρε ομήρους τους αποκλεισμένους, λεηλάτησε σπίτια και βεβήλωσε τις 3 εκκλησιές της.(armenpress 14.04.14)

Εξ αρχής υπήρξαν φοβερές καταγγελίες για σφαγή πολιτών.Το shoebat.com σ΄ένα πρόχειρο πρώτο

απολογισμό έκανε λόγο για 80 χριστιανούς που σφαγιάσθηκαν στο Kessab. Το ίδιο αγγλόφωνο ομογενειακό site υπογραμμίζει ότι από χρόνια η Τουρκία έχει το σχέδιο της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ότι η επίθεση στο Κεσσάμπ αποτελεί μια συνέχεια της αρμενικής γενοκτονίας. Καταγγέλει ότι γίνονται αυτήν την ώρα αποκεφαλισμοί χριστιανών αρμενίων σε σπίτια που τα χρησιμοποιούν ως σφαγεία ανθρώπων. Υποστηρίζουν ότι δεν “υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για στοχευμένη βία εναντίον των χριστιανών της περιοχής δια του καθοδηγητικού ρόλου της Τουρκίας στο Τζιχάντ» .

10013492_240329862836256_2247595193090351926_n 10153452_235826296610622_1112747478_n 10249083_235767279949857_1059848338_n KESSAAB