You are currently viewing Υπάρχει «δούρειος ίππος» στην Εκκλησία;

Υπάρχει «δούρειος ίππος» στην Εκκλησία;

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

Με μία προτεινόμενη συμφωνία, που μόνο ως συμφωνία ντροπής μπορεί να θεωρηθεί, Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος θέλησαν να βάλουν μία ταφόπετρα στην ζωή της Εκκλησίας, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα και την ζούσαμε.

Κατάφεραν με μιά κίνηση να χαλάσουν αυτό που πέτυχε ο Χριστόδουλος στα δέκα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του: η Εκκλησία να είναι μέσα στο χάρτη της κοινωνίας και να κινεί το ενδιαφέρον της νέας γενιάς!

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, κάνει την αρχή στο ξερίζωμα της Εκκλησίας από τη ζωή του Έλληνα, στην υποβάθμιση του ρόλου της πίστεως από την καθημερινότητά μας και στην εξοστράκιση του εφημεριακού κλήρου από την μισθοδοσία- λες και αυτό θα δώσει στη χώρα μας τον ουδετερόθρησκο χαρακτήρα που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας και οι άλλες αριστερές δυνάμεις που μας κυβερνούν.

Τα όσα προτείνονται είναι αποκυήματα μιας καθαρά αριστερής ιδεοληψίας και έχουν ως στόχο τους να μειώσουν τη δύναμη της Εκκλησίας,να την καταστήσουν ένα απλό σωματείο το οποίο θα …επιδοτείται από το κράτος με 200 εκ. ευρώ, για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους.

Και αυτός ο νέος οργανισμός δεν ξέρουμε ακόμη τί νομική υπόσταση θα έχει. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα …επιδοτείται με 200 εκ. τα οποία θα διαχειρίζεται ένα οικονομικό κονγκλάδιο περί τον Αρχιεπίσκοπο.

Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποίησε κανέναν παρά μόνο αυτούς που την εμπνεύστηκαν και αυτούς που βγαίνουν κερδισμένοι από όλο αυτό το εγχείρημα αν επικρατήσει στο τέλος, αν και οι διαθέσεις τη αν υγιούς πλειονοψηφίας της Ιεραρχίας δεν τους ευνοούν..

Και συγκεκριμένα:

• Ο Πρωθυπουργός που επιμένει ότι η μισθοδοσία του κλήρου φεύγει από το κράτος. Παρά τις αντιδράσεις των Ιεραρχών και τον ξεσηκωμό του ιερού κλήρου επιμένει να θέλει να επιβάλλει αυτό που συμφώνησε εν κρυπτώ με τον Αρχιεπίσκοπο .

Ο Αρχιεπίσκοπος από την άλλη μπορεί να έχει την ικανότητα να αποπροσανατολίζει το ποίμνιό ότι όπλα βαίνουν καλώς και ότι επικρατεί παραφιλολογία και συνωμοσιολογία για το θέμα. Αλλά λησμονεί ότι η μόνη «συνωμοσιολογία» που υπήρξε είναι αυτή που αναπτύχθηκε από την πλευρά του όταν τα σχεδίαζε όλα αυτά με μία κλειστή ομάδα αντιθεσμικών προσώπων, ερήμην της Ιεραρχίας, ωσάν απόλυτος αρχών της Εκκλησίας! Ο Αρχιεπίσκοπος, μπορεί να εξακολουθεί να προσποιείται(!) – για πόσο ακόμη-ότι δεν καταλαβαίνει τί συμβαίνει γύρω του και να μοιράζει «υπομνήματα» προς τους επισκέπτες του ιερείς, με τα οποία δείχνει ότι ενδιαφέρεται να διασφαλίσει τα δικαιώματα της Εκκλησίας και του κλήρου, αλλά και αυτό πόσο ακόμη θα γίνεται; Κάποια στιγμή οι μάσκες θα πέσουν και θα καταλάβουν όλοι ότι τίποτα δεν άλλαξε από τις αρχικές διαθέσεις Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου.

• Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου κερδίζει χρόνο για την κυβέρνηση,όπως του ζήτησε ο Πρωθυπουργός, μέχρι που να σταματήσει το θέμα να αποτελεί σημείο αιχμής για την επικαιρότητα και την ειδησεογραφία. Τότε θα είναι η κατάλληλη ώρα που θα περάσει το θέμα νομοθετικά.

Την ίδια «τακτική» ακολούθησαν και στο μάθημα των θρησκευτικών.Ήταν ο κ. Φίλης που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους και ήλθε ο κ. Γαβρόγλου που έλεγε σε όλα ναί αλλά λειτουργούσε με τους κομματικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς υποχθόνια. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τα θρησκευτικά όπως τα ξέραμε εμείς αφαιρέθηκαν από τη διδακτέα ύλη. Βέβαια στο θέμα αυτό είχαμε και μία απώλεια την οποία πιστώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος ως προσωπική του επιτυχία. «Φαγώθηκε» ο τότε Υπ. Παιδείας κ. Φίλης, ο οποίος είχε την τόλμη να αποκαλύψει τον διπλό ρόλο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος άλλα έλεγε μέσα και άλλα έξω.

• Και ασφαλώς ικανοποιημένος από όλο αυτά που συμβαίνουν είναι ο άγνωστος Χ , αυτός που θέλησε να βάλει χέρι και πόδι στην κρατική μηχανή και να γίνει παράγων του δημόσιου βίου χρησιμοποιώντας την Εκκλησία.Μολονότι το όνομά του εγράφη κατ´επανάληψη και ο ρόλος του αποκαλύφθηκε και εντός της Ιεραρχίας αυτός σιωπά ενόχως γιατί τον ενδιαφέρει να ολοκληρώσει το σχέδιο χωρίς χρονοτριβές . Ο έντιμος και ο αθώος άνθρωπος θα έβγαινε και θα έλεγε είμαι αθώος αυτής της μομφής μακριά από μένα αυτές οι μηχανορραφίες.Όμως ο ίδιος σιωπά ενόχως. Αρκεί να πετύχει το σχέδιο που βοήθησε και ο ίδιος: να παραδώσει την Εκκλησία αντί πινακίου φακής.

Ο τύπος αυτός πλην της πονηράδας που τον κατευθύνει στερείται στοιχειωδών γνώσεων και παιδείας. Μπορεί να έμαθε να κινεί τα νήματα παρασκηνιακά με επιτυχία.Μπορεί να παραμυθιάζει τον Πρωθυπουργό με τις δήθεν «πληροφορίες» που αραδιάζει για το «ποιόν» κάποιων των Ιεραρχών(ναί ο αθεόφοβος έχει κάνει και αυτό),αλλά αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί ο ρόλος του και τα όσα λέγει και θα πάρει την κατάλληλη ανταμοιβή του.

Δεν θέλω να καταγράψω εδώ τις λέξεις με τις οποίες περιγράφει τους Ιεράρχες. Ακόμη και εκείνους που έκλεισαν πονηρά το μάτι στον κ. Τσίπρα και τάχθηκαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου για την αντικανονική και αντισυνοδική πράξη του.Ακόμη και αυτοί πήραν τα «εύσημα» που προφανώς τους αξίζουν από τον εν λόγω ενδιάμεσο.Αλλά καλά να πάθουν κι αυτοί! Διότι για να απολαμβάνουν τις δήθεν δωρεές της οργανωμένης φιλανθρωπίας της Εκκλησίας, τον έχουν καταστήσει παράγοντα και ρυθμιστή της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα και ζούμε αυτά που ζούμε.

Ομως το θρησκευτικό συναίσθημα του Έλληνα δεν υποστέλλεται με όλα αυτά. Ούτε καν πλαγιοκοπείται.Αντιθέτως θεριεύει και θα το καταλάβουν σε λίγο.

Με την προτεινόμενη αλλαγή στην Εκκλησία, το πρόβλημα δεν είναι οτι θα πάψει να είναι ή να λογίζεται η Εκκλησία παράγων του Δημοσίου βίου και οι κληρικοί μας δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Μικρό κακό. Δεν ξεριζώνονται εύκολα πάγια θεμελιωμένες αντιλήψεις με νομοθετικές ρυθμίσεις. Το είδαμε και τα πέτρινα χρόνια του σοβιετικού μπλοκ τί συνέβη. Θέριεψαν οι χριστιανοί και όταν ήλθε η ώρα το έδειξαν. Το κακό είναι ότι με αυτό το σχέδιο επιχειρείται η υποβάθμιση της Εκκλησίας.

Τα φτερά της θέλουν να κόψουν για να μην έχει παίζει κάποιο ρόλο την επόμενη μέρα.Αλλά η επόμενη μέρα θα βρεί την Εκκλησία στη θέση της ενώ οι διώκτες της και οι συνεργοί τους θα έχουν τραπεί σε άτακτο φυγή!

Ο «δούρειος ίππος» αυτή τη φορά θα έχει οικτρό τέλος! Θα «καεί» στην κόλαση που ο ίδιος θα έχει προκαλέσει.

Newpost.gr