You are currently viewing Το Τρισάγιο του Πατριάρχη στον τάφο του Χριστοδούλου

Το Τρισάγιο του Πατριάρχη στον τάφο του Χριστοδούλου

  • Reading time:2 mins read
✔️Τι του είπε ο π. Θωμάς Συνοδινός και τι του απάντησε! 
 
✔️Η «στάση»  του Πατριάρχη στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου 
 

✔️Η επιθυμία του να δει τον τάφο του  Χαλεπά με το πολυσυζητημένο άγαλμα της κοιμωμένης   

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Μια εκτός προγράμματος επίσκεψη πραγματοποίησε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Α ´ Νεκροταφείο Αθηνών προκειμένου να τελέσει δύο τρισάγια.
Το ένα για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και το άλλο για την Γέροντα Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη.
Είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης επισκέπτεται τον τάφο του Χριστοδούλου μετά την ταφή του, τον Ιανουάριο του 2008, όταν  είχε προστεί τότε της εξοδίου ακολουθίας.
Ο Πατριάρχης όπως έλεγαν και οι άνθρωποι της συνοδείας του, είχε πάντα την έννοια να περάσει από τον Τάφο του Χριστοδούλου και να τελέσει τρισάγιο και κάθε φορά το βεβαρημένο πρόγραμμα του δεν τον άφηνε να πάρει αναπνοή. Και ήλθε τώρα η ώρα για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του αφού ο Πατριάρχης το είχε πάντα στην σκέψη του.  Παράλληλα ήθελε να κάνει τρισάγιο και στον τάφο του στενού και πιστού συνεργάτη του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη.
Έτσι σήμερα ο Πατριάρχης έκανε κάτι που είχε μέσα στη σκέψη του.Έφτασε στο νεκροταφείο στις 10:35 π.μ. Προσκύνησε πρώτα στον ναό των Αγίων Θεοδώρων. Άναψε κεράκια  και προσκύνησε.Στη συνέχεια εισήλθε στο ιερό βήμα ασπάστηκε την Αγία Τράπεζα και έγραψε ευχές και υπέγραψε   στο βιβλίο επισκεπτών. Έβαλε τα άμφια και εξήλθε του ναού για να κάνει το τρισάγιο. Έμεινε για λίγο άφωνος μπροστά στον τάφο του Χριστοδούλου.
´Ηταν  πολύ συγκινημένος!  Ιδιαίτερα τη στιγμή που γονάτισε μπροστά στον τάφο και διάβασε  με τρεμάμενη από συγκίνηση  φωνή την συγχωρητική ευχή.
Με μικρή καθυστέρηση έφτασε στο Α ´ Νεκροταφείο ο π. Θωμάς Συνοδινός, εμβληματικός Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί Χριστοδούλου, αφού δεν τον είχε ενημερώσει κανείς για την εκτός προγράμματος συμβολική επίσκεψη του Πατριάρχη!
 Ο π. Θωμάς ασπάστηκε την δεξιά του  και αντάλλαξαν  ασπασμό εις τας παρειάς.  Παράλληλα τον ευχαρίστησε για την παρουσία του εκεί και για το Τρισάγιο.
Η σημερινή επίσκεψή σας φανερώνει το μεγαλείο ψυχής  που πάντα σας διέκρινε, του είπε  
– Είχες αμφιβολία για αυτό; του απάντησε ο Πατριάρχης χαμογελώντας. Το ήθελα πολύ να έλθω και δοξολογώ τον Θεό που τα κατάφερα.
Εντυπωσιακή και συγκινητική  ήταν η κίνηση του Πατριάρχη να περάσει από τους τάφους όλων των κεκοιμημένων Αρχιεπισκόπων που αναπαύονται στο Α ´ Νεκροταφείο. – – Εδώ είναι όλη η νεώτερη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος,  είπε.
Μάλιστα μπροστά σε κάθε τάφο έκανε και ένα μικρό σχόλιο για τον κάθε  κεκοιμημένο Πρωθιεράρχη. Για παράδειγμα στον τάφο του Αθηνών Δωροθέου, είπε ο από Λαρίσης. Και στον  Μακαριστό Σεραφείμ είπε θυμάμαι ακόμη την ειρηνική του επίσκεψη στο Φανάρι.
 Ευχαρίστησε και συνεχάρη την ακούραστη Μαρία,ευπρεπίστρια  του τάφου σε καθημερινή βάση και για συνεχή  15 χρόνια,   για την φροντίδα της ώστε να κρατά τον τάφο  πάντα καθαρό και το καντηλάκι του αναμμένο.
 Στη συνέχεια ο Πατριάρχης ζήτησε να επισκεφθεί τον τάφο του Χαλεπά με το πολυσυζητημένο άγαλμα της κοιμωμένης του Χαλεπά, για το οποίο ο ευρυμαθής π. Θωμάς του ανέλυσε όλες τις  πτυχές του έργου  και παράλληλα ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την σκέψη που υπάρχει να αποσυρθεί το μοναδικό αυτό έργο, προς συντήρηση και να φυλαχθεί στο μουσείο και να μπει στη θέση του ένα κατασκευαστικό ομοίωμα του έργου!
Πριν τον τάφο Χαλεπά, ο Σεβ. Λαοδικείας κ.Θεοδώρητος είπε στον Παναγιώτατο ότι αυτός είναι ο τάφος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και τότε ο Πατριάρχης έκανε μια στάση στον τάφο επι του οποίου είπε τρεις φορές το «αιωνία αυτού η μνήμη» και τον ευλόγησε!
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας  Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης  Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και δεξιός βραχίων του Παναγιωτάτου, ο εν Ελλάδι Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο Ιερολογ. Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Kamianovych και ο εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου Χρυσοβαλάντης
🔺Βίντεο από το Τρισάγιο που τέλεσε ο Πατριάρχης στον τάφο του Χριστόδουλου