You are currently viewing  Θα οριστεί επιτροπή του Πατριαρχείου για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος παρουσιάζει στο εκκλησίασμα τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ)

 Θα οριστεί επιτροπή του Πατριαρχείου για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου του μηνός Μαρτίου, αναμένεται να οριστεί Επιτροπή του Φαναρίου για την επεξεργασία του νέου Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η Επιτροπή του Φαναρίου θα συνεργαστεί με την Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής επί του Καταστατικού.

Την Παρασκευή το πρωί 4 Μαρτίου 2022 συνήλθε στο Φανάρι η Επιτροπή επί των Επαρχιών του Θρόνου εν τω Εξωτερικώ υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, στην οποία παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος ως γνωστόν παρεπιδημεί αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη με εικοσιπενταμελή ομάδα Ελληνοαμερικανών.

Κατά τη συνεδρίαση εντοπίσθηκε σύγχυση και ασυνεννοησία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπαιτιότητι όπως αποκαλύφθηκε της Αρχιγραμματείας του Φαναρίου. Συγκεκριμένα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε στείλει τουλάχιστον τρεις επιστολές για το θέμα του Καταστατικού από τις 5 Απριλίου του 2021 και εντεύθεν, πλην όμως οι επιστολές αυτές ουδέποτε εστάλησαν στην αρμόδια Επιτροπή επί των Επαρχιών του Θρόνου εν τω Εξωτερικώ, αλλά και ουδέποτε εμφανίσθηκαν σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου παρόλο ότι υπήρχε επίσημη υπόδειξη από τον Πατριάρχη ο οποίος ως γνωστόν ορίζει την Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων της Συνόδου.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής όταν η Επιτροπή εγκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για πολύμηνη καθυστέρηση για το θέμα του Καταστατικού, εκείνος εξεπλάγη και ανέσυρε από την τσάντα τους τις τρεις επιστολές που είχε απευθύνει διά μέσου των παρελθόντων μηνών, αφήνοντας εμβρόντητους τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής.

Εκλήθη ο Αρχιγραμματέας Γρηγόριος και έπειτα από αναδίφηση στους φακέλους της Αρχιγραμματείας βρέθηκαν οι επιστολές του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ενώ ενημερώθηκε προς τούτο και ο Πατριάρχης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός καθότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η μεγαλύτερη και επιφανέστερη Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, μάλιστα, προέτρεψε τα μέλη της Επιτροπής και τους εργαζόμενους στα τμήματα του Πατριαρχείου να είναι πιο προσεκτικοί για να μην εκτίθεται το Φανάρι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής ανεστάλη την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου του 2020, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο με εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου χωρίς να λάβει ο Ελπιδοφόρος τη συναίνεση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ούτε του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, τους οποίους ούτε καν ενημέρωσε αλλά το πληροφορήθηκαν από τον «Εθνικό Κήρυκα».

Υπενθυμίζεται πως στην ίδια Σύνοδο με εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου εκθρονίσθηκε από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης ο Μητροπολίτης Ευάγγελος και τέθηκε σε τρίμηνη αργία ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος χωρίς να κληθούν στο Φανάρι να αντικρούσουν τις αιτιάσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σε βάρος τους. Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως αρκετά μέλη-ιεράρχες εκείνης της συνοδικής περιόδου ομολογούν πως έχουν μετανιώσει για τα γενόμενα.

Αποκαλύπτουμε σήμερα πως ο λόγος εκθρόνισης του Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης ήταν η προσάρτηση της στην Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νέας Υόρκης. Στις αρχές του Ιουνίου του 2019 και δύο εβδομάδες πριν την ενθρόνιση κληρικός στενός φίλος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου από τη Θεσσαλονίκη τον οποίον έχει φέρει μαζί του στην Αμερική απεκάλυψε σε αδελφικό φίλο του Ευαγγέλου το σχέδιο του Ελπιδοφόρου «να βγάλει μέσα από τα πόδια του τον Ευάγγελο».

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Ευάγγελος ήταν εκ των πλέον αφοσιωμένων ιεραρχών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσφέροντας παντοειδείς στηρίξεις συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών τόσο στο Πατριαρχείο, όσο στη Σχολή της Χάλκης, αλλά και σε Μητροπόλεις του Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην Μητρόπολης  του Ελπιδοφόρου, της Προύσης.

Όταν ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος γιατί συγκαλεί συνεδριάσεις της Επαρχιακής Συνόδου τη στιγμή που έχει ανακληθεί το Καταστατικό, φέρεται να απάντησε μα τι να κάνουμε αφού δεν έχομε καινούργιο Σύνταγμα, πάμε με το παλαιό, δηλαδή με αυτό που έχει ανακληθεί.

Πηγές εκ Φαναρίου είπαν στον «Ε.Κ.» πως το σχέδιο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου είναι η κατάργηση του υφιστάμενου διοικητικού συστήματος της Αρχιεπισκοπής και η επαναφορά πίσω στο Ιακώβειο σύστημα «Μοναρχίας» των Βοηθών Επισκόπων, κι αυτός είναι ο λόγος που χειροτονεί αθρόως βοηθούς Επισκόπους επιλεγμένους με κριτήρια τέτοια που να είναι πειθήνια όργανα άνευ γνώμης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να είναι προβληματισμένος με την πορεία των πραγμάτων εν Αμερική και τις πρόσφατες υπερβολές κατά την επίσκεψη του Ελπιδοφόρου στη Βόρειο Ελλάδα και το Αγιο Ορος, ενώ διάχυτη είναι η δυσφορία ιεραρχών του Φαναρίου για τον Ελπιδοφόρο σε σημείο που απέφευγαν να συναντηθούν μαζί του.