You are currently viewing Ταξίδι με νόημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Λήμνο- Και μετά τη Λήμνο πού;

Ταξίδι με νόημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Λήμνο- Και μετά τη Λήμνο πού;

  • Reading time:0 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μας έχει εντυπωσιάσει εσχάτως με την κινητικότητά του και τα ταξίδια του ανά την Ελλάδα.
Μετά την μίνι περιοδεία του στη Μακεδονία και Θράκη και τις επισκέψεις του στη Νέα Ηρακλείτσα της Ι. Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως(από την οποία απουσίαζε(!!!) ο οικείος Ιεράρχης Χρυσόστομος), στην Ξάνθη για να τελέσει τους γάμους παιδιών του προσωπικού του φίλου Γιώργου Γιαρισκάνη και στην Καβάλα( όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Φιλίππων Στέφανος ο οποίος κάθε μέρα που περνά πραγματοποιεί το όραμά του για την Εκκλησία μας), διεκπεραιώθηκε στη συνέχεια στη Λήμνο.
Το ταξίδι αυτό είχε αποφασίσει να το πραγματοποιήσει από καιρό αλλά το είχε αναβάλει λόγω άλλων υποχρεώσεων.
Έτσι σήμερα μετά την Καβάλα μετέβη στη Λήμνο προκειμένου να δει τον εμπερίστατο Μητροπολίτη Λήμνου Ιερόθεο. Ο Σεβ.Λήμνου Ιερόθεος Γαρύφαλλος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως κινητικά που δεν του επιτρέπουν να εκτελεί τα καθήκοντά του όπως θα ήθελε και να λειτουργεί ή να χοροστατεί ως φιλακόλουθος και καλλίφωνος Αρχιερεύς που ήταν πάντα.

Οι πληροφορίες που έχουμε θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αποφασισμένο να αντιμετωπίσει με θάρρος και αποφασιστικότητα αυτή τη φορά, παρόμοιες καταστάσεις και να δώσει ένα τέλος στο συνεχιζόμενο γαϊτανάκι των ανήμπορων Ιεραρχών οι οποίοι δεν
είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους και στην ιερή αποστολή τους, έχοντας εκχωρήσει, έστω και άτυπα, τις αρμοδιότητές τους σε πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, τα οποία εκμεταλλεύονται την κατάσταση, ενώ είναι ,ως επι το πλείστον, ακατάλληλα.

Οι Γέροντες και ανήμποροι Ιεράρχες είναι γατζωμένοι στους θρόνους των από ανασφάλεια και αμαυρώνουν την όποια προσφορά τους στην Εκκλησία αλλά και επιβαρύνουν την υστεροφημία τους με αρνητικά σχόλια και κριτικές.
Πριν λίγο καιρό, από πληροφορίες που έχουμε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποίησε ανάλογη επίσκεψη, σε προχωρημένη μάλιστα ώρα ( μετά τις 10 το βράδυ),στον Γέροντα Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και το τελευταίο διάστημα εισέρχεται και εξέρχεται των νοσοκομείων με ταχύτητα βολίδας.
Παρά τα προβλήματα υγείας ωστόσο, εξακολουθεί να δίνει εντολές επί θεμάτων της Μητροπόλεως για τα οποία έχει προσωπικό(!!!) ενδιαφέρον, ενώ συνεχίζει ακάθεκτος την προσφιλή του…καταμέτρηση! Έτσι για να παίρνει δυνάμεις.
Σε όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει να δώσει ένα τέλος και να οδηγήσει την Ιεραρχία στη λήψη αποφάσεων που θα συρρικνώσουν τέτοια φαινόμενα και θα της επιτρέψουν να κάνει μία νέα αρχή στις δοκιμαζόμενες αυτές Μητροπόλεις.
Οι καιροί ού μενετοί και ο κόσμος όταν πληροφορείται όλη αυτή την ασυδοσία αγριεύει και επαναστατεί και τα βάζει με την διοίκηση της Εκκλησίας.Και ο Αρχιεπίσκοπος το έχει πάρει το μήνυμα της δυσαρέσκειας.
Δεν γνωρίζουμε αν η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του αποδώσει καρπούς και επιφέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το βέβαιο είναι ότι έγινε πάλι η αρχή και η Εκκλησία μας τελικά δείχνει ότι δεν κωφεύει και δεν αδιαφορεί γιαυτά τα θέματα αλλά περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

Εκτός από τις δύο προαναφερόμενες Μητροπόλεις, Λήμνου και Περιστερίου, υπάρχουν κι άλλες σε χειρότερη κατάσταση. Για παράδειγμα η Μητρόπολη Παραμυθίας. Παρά την φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων να αποδείξουν τον Γέροντα Τίτο υγιή και ακμαίο, η τοπική κοινωνία βοά και
κράζει για την κατάσταση, έστω και με διακριτικό τρόπο. Και είναι κρίμα για έναν Ιεράρχη όπως ο Τίτος, που δεν ενόχλησε ποτέ και κανέναν, στα 44 χρόνια της Αρχιερατείας του, να δημιουργούνται τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Δεν ξέρουμε μετά τη Λήμνο ποιός θα είναι ο επόμενος σταθμός του Αρχιεπισκόπου. Το ερώτημα ωστόσο είναι ένα: θα επιφέρει η πρωτοβουλία αυτή τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή για μία ακόμη φορά κάνουμε κύκλους παράλληλους που δεν …τέμνονται;