You are currently viewing Αντιδράσεις στη Μηχανιώνα ακυρώνουν την ονοματοδοσία πλατείας στη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου

Αντιδράσεις στη Μηχανιώνα ακυρώνουν την ονοματοδοσία πλατείας στη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου

  • Reading time:1 mins read

Δε θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας μπροστά από την Παναγία Φανερωμένη στη Μηχανιώνα, που θα μετονομαζόταν σε Πλατεία Μητροπολίτη Προκοπίου, στη μνήμη του μακαριστού Ποιμενάρχη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Αρχικά, είχε αποφασιστεί η τελετή να γίνει το βράδυ της 23ης Αυγούστου, παραμονής της εορτής του ναού. Ωστόσο, αντιδράσεις από κατοίκους φαίνεται πως προκάλεσε την ανατροπή και σήμερα ο Δήμος Θερμαϊκού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την ακύρωση της τελετής, χωρίς να γίνει αυτό αν η ονοματοδοσία θα προχωρήσει ή όχι.

Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει

«Ανακοινώνεται ότι η τελετή της ονοματοδοσίας της πλατείας έναντι του Ι.Ν.Παναγίας Φανερωμένης, που ήταν προγραμματισμένη γιε τις 23 Αυγούστου 2018, δεν θα πραγματοποιηθεί».

Το χρονικό

Οταν το θέμα συζητήθηκε στις 20 Ιουνίου 2018 στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού το θέμα ονοματοδοσίας της πλατείας της Νέας Μηχανιώνας σε “Προκόπιου”, η δημοτική παράταξη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού” ήταν η μόνη που αρνήθηκε να το εγκρίνει. Υποστηρίζοντας ότι το όνομα του αποβιώσαντος μητροπολίτη θα μπορούσε να δοθεί σε έναν από τους δρόμους της Νέας Μηχανιώνας που παραμένουν ανώνυμοι, όπως ήταν αρχικά και η ομόφωνη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Μηχανιώνας.

Δικαιωματικά, υποστηρίζουν οι κάτοικοι που αντιδρούν στην ονοματοδοσία, η πλατεία της εκκλησίας, θα πρέπει να ονομάζεται “πλατεία Παναγίας Φανερωμένης”, δεδομένου ότι ο ομώνυμος ιερός ναός είναι στενά συνδεδεμένος με τη Νέα Μηχανιώνα και την ιστορία της. Καθώς οι παλιοί Μηχανιώτες, όταν το 1923 έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα, το πρώτο που φρόντισαν, ήταν η ανέγερση εκκλησίας στο όνομα της Παναγίας Φανερωμένης, της οποίας, την θεωρούμενη ως “θαυματουργή” εικόνα, είχαν φροντίσει να μεταφέρουν κρυφά, κρυμμένη μέσα σε πάπλωμα, από τις χαμένες πατρίδες.

Επίσης, στην πλατεία αυτή, εκτός της εκκλησίας, υπάρχει το Ηρώον των Μηχανιωτών που έχασαν τη ζωή τους είτε από τα δεινά των Τούρκων, είτε πολεμώντας στα αλβανικά βουνά για την απόκρουση της φασιστικής επίθεσης του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος, είτε πάλι την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, προσφέροντας υπηρεσίες στον αγώνα για την αποτίναξη της χιτλερικής σκλαβιάς.

Τα φέιγ-βολάν

Στα φέιγ-βολάν που σκορπίστηκαν στη Νέα Μηχανιώνα, με τον τίτλο “Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ονομασία της πλατείας” και έχει την υπογραφή “Δημότες Μηχανιώνας”, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η απόφαση για την ονοματοδοσία της πλατείας “βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της κοινωνίας της Μηχανιώνας” και τονίζεται πως η πιο ορθή απόφαση θα ήταν η πλατεία μπροστά από την εκκλησία-σύμβολο της περιοχής, να φέρει το όνομα “πλατεία Παναγίας Φανερωμένης”.

Καταλήγοντας, αναφέρεται πως “πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση για την ολοκλήρωση της απόφασης, που έχει ήδη παρθεί, οι διοικούντες του δήμου και οι εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς θα πρέπει να συζητήσουν με την κοινωνία της Μηχανιώνας για το όλο ζήτημα και να παρθεί από κοινού μία απόφαση που θα ικανοποιεί πρωτίστως τους ίδιους τους κατοίκους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή”.

Είναι άγνωστο πάντως ποιοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην ονοματοδοσία της πλατείας και υπογράφουν ως “Δημότες Μηχανιώνας”.