You are currently viewing Όταν το θράσος ξεπερνά το μπόι ή περί όνου σκιάς….

Όταν το θράσος ξεπερνά το μπόι ή περί όνου σκιάς….

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ένας γνωστός δημοσιογράφος από εκείνους που η κοινή γνώμη θεωρεί μεγαλοδημοσιογράφους ,το βράδυ της Κυριακής προέβη σε μία αποτρόπαια και αρκούντως απαράδεκτη και βλάσφημη πράξη: βανδάλισε το εικόνισμα της Παναγίας. αφήνοντας και κάποιο υπονοούμενο για πολιτική υπόθεση της χώρας.

Μέσα στην ιερή περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, που το Χριστεπώνυμο πλήρωμα προετοιμάζοταν με νηστεία και προσευχή να τιμήσει την Παναγία μας και να εορτάσει με κατάνυξη την κοίμησή της,ο ανόητος αυτός τύπος αφαίρεσε τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού και στη θέση τους έβαλε τα πρόσωπα τρωκτικών και μάλιστα αρουραίων.

Ανάρτησε μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media (twitter) την εικόνα αυτή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και είναι προσβλητική για την Παναγία μας.

Θέλοντας δε να στείλει μηνύματα και συμβολισμούς με τον χαρακτηριστικό του οξύ, αγενή και επιθετικό τρόπο έκφρασης, ξεπέρασε τα όρια.

Το οξύτατο αισθητήριο του Ελληνικού λαού και η βαθειά του προσήλωση στην Παναγία,συνέλαβε το ατόπημα ευθύς ως εκδηλώθηκε και με αναρτήσεις στο διαδίκτυο τον εξευτέλισε τον κύριο δημοσιογράφο για την πράξη του , καταδικάζοντας παράλληλα και την ακινησία των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι δεν υπήρξε αυτεπάγγελτη επέμβαση του εισαγγελέα ως όφειλε , κατά του δημοσιογράφου.

Μάλιστα η οργή των Ελλήνων έφτασε στο σημείο να προτείνουν την διακοπή παρακολούθησης των μέσων μαζικής επικοινωνίας στα οποία εργάζεται ο εν λόγω κύριος, ως τρόπο διαμαρτυρίας για την ανοχή τέτοιων προσβολών του θρησκευτικού συναισθήματος των Ελλήνων.

Η σύγκριση του γεγονότος αυτού βέβαια με κάποια ανάλογη πράξη προσβολής άλλης θρησκείας και μάλιστα των Μουσουλμάνων,θα επέσυρε τα μύρια όσα στο δράστη, γιαυτό είναι αναπόφευκτη αφού προκαλεί συναισθήματα ντροπής και θλίψεως στο μεγαλύτερο μέρος του λαού μας.

Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες διενεργούνται δημοσκοπήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί και σχετικά ερωτήματα κατά του δημοσιογράφου, ενώ από πολλές πλευρές ζητήθηκε η επέμβαση των αρχών.

Η μη επέμβαση,πάντως, του εισαγγελέα αλλά και η «σιωπή» που σημειώθηκε εκ μέρους της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, απογοήτευσαν το λαό μας.

Έτσι μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε αφαίρεσε την προσβλητική εικόνα και με δήλωση που απέστειλε σε εκκλησιαστικό πρακτορείο, ζητά ως συντετριμμένη και μετανοημένη Μαγδαληνή, συγνώμη.
Δεν ξέρω αν σύρθηκε να ζητήσει συγνώμη ή αν το έπραξε αυθόρμητα από μόνος του,αφού πρώτα πέρασε γενεές δεκατέσσερις όσους αντέδρασαν για την μεγάλη του βλακεία που έδειξε πόσο ανώριμος άνθρωπος είναι και μάλιστα πόσο ποτισμένος από αισθήματα αθείας.

Εκείνο που ξέρω είναι αυτό που λέει ο λαός μας: ” Από τότε που βγήκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο”

Στην ανακοίνωση- αναδίπλωση που εξέδωσε ζητά την ειλικρινή του συγνώμη από τον Τριαδικό Θεό ,την Υπεραγία Θεοτόκο και τον πιστό λαό που σκανδαλίστηκε . Καλό θα ήταν όλα αυτά τα ωραία που γράφει στην ανακοίνωση- συγνώμη του να έδειχνε ότι αποτελούν βαθειά του πεποίθηση και στάση ζωής. Προφανώς η επιτυχία και η συνεχής άνοδος τον μέθυσε. Αλλά όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος: η αλεπού όσο ανεβαίνει φαίνεται ο κώλος της! Η ανακοίνωση του κ. Βερύκιου την οποία απέστειλε στο εκκλησιαστικό πρακτορείο Romfea.gr έχει ως εξής:

Ολόκληρη η δήλωση του κυρίου δημοσιογράφου( πρόκειται για τον κ. Δήμο Βερύκιο του Alpha)είναι η ακόλουθη:

«Με πόνο ψυχής και πραγματική συντριβή αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη πρώτα και πάνω από όλους, από τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, που κατ’ επανάληψη και οπότε αυτό χρειάστηκε, αποτέλεσαν στήριγμα και παρηγοριά στη ζωή μου.

Η ευσπλαχνία της, είμαι σίγουρος, για ακόμη μια φορά πως θα αποτελέσει σωσίβιο στην τρικυμία που βρίσκομαι, μετά από μια μεγάλη πλάνη, από την οποία παρασύρθηκα, αναζητώντας στο διαδύκτιο εικόνα της Παναγίας που προστατεύει τα πάσης φύσεως τροκτικα ζώα, προκειμένου να αναδείξω, όχι τα αθώα ζωα, αλλά τα ανθρωπόμορφα, που αναζητούν απελπισμένα προστασία κρυπτόμενοι ακόμη και πίσω από τα Ιερά Εικονίσματα.

Η ταχύτητα με την οποία έκανα την αναζήτησή με «στράβωσαν» και δε συνειδητοποίησα πως ήταν απεικόνιση προσβλητική για το πρόσωπο της Παναγίας και γι αυτό την απέσυρα από τον προσωπικό μου λογαριασμό.

Τόσο ο πνευματικός μου, όσο η προσπάθεια μου να ενισχύσω όλα αυτά τα χρόνια, από όποιο πόστο και αν υπηρέτησα, το έργο της εκκλησία και η προσπάθεια μου να αναδείξω το φιλανθρωπικό της έργο, ομολογούν πως όχι μόνο πρόθεση δεν είχα να προσβάλλω το Πανίερο Πρόσωπο της Παναγίας, αλλά αντίθετα ότι αποτελεί το Πρόσωπο που αντλώ και εγώ πολλές φορές δύναμη για να ξεπεράσω τα εμπόδια και τα θηρία που επιθυμούν να με κατασπαράξουν.

Οι ψαλμοί του Δαυιδ στους στίχους 4, 5, 17 , 50, 81 και 90 περιγράφουν με σαφήνεια.

Ένα μεγάλο συγνώμη όμως, οφείλω και στον πιστό λαό του Θεού, που σκανδαλίστηκε, από δικό μου λάθος.

Συγνώμη νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω και από τον ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό Alpha που εργάζομαι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και προσωπικά από τον Δ. Κοντομηνά που διαρκώς κρατάει ψηλά το λάβαρο της Ορθοδοξίας και επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα εκκλησιαστικά ζήτημα.

Έχω μάθει να παραδέχομαι τα λάθη μου, πάνω από όλα όμως έχω μάθει να σέβομαι και να ζητάω συγνώμη, όταν η συνείδηση μου το επιβάλει.

Δήμος Βερύκιος».