You are currently viewing Τα σημερινά Χριστούγεννα παρά τις δυσκολίες που είχαμε ο εκκλησιασμός των νέων ανθρώπων απέδειξε πως υπάρχει ελπίδα!

Τα σημερινά Χριστούγεννα παρά τις δυσκολίες που είχαμε ο εκκλησιασμός των νέων ανθρώπων απέδειξε πως υπάρχει ελπίδα!

  • Reading time:1 mins read
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα  

Χριστούγεννα. 
Ο Κύριος και Θεός μας από άκρα συγκατάβαση γίνεται άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο. Ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, «ο αχώρητος παντί», γίνεται δημιούργημα και «εχωρήθη εν γαστρί»! Ασύλληπτα γεγονότα.
Χριστούγεννα 2020.
Τα φετεινά Χριστούγεννα όμως, όπως και το Πάσχα του 2020,σκιάστηκαν από έναν αόρατο «εχθρό» που έχει φέρει στην ζωή μας «τα πάνω κάτω». Έτσι μετά κόπων και βασάνων επετράπη ως γνωστόν τελικώς η προσέλευση στους Ιερούς μας Ναούς περιορισμένου αριθμού πιστών.
Και οι πιστοί «ως διψασμένη έλαφος» μετέβησαν στους Ναούς.  Πήγε ο πιστός λαός στην πρώτη και στην δεύτερη και στην τρίτη Θεία Λειτουργία!
 «Γέμισαν» οι Ναοί και τα προαύλια με τον επιτρεπόμενο κόσμο … Ευτυχώς όλοι οι Ιεράρχες μας  φρόντισαν ώστε να λειτουργούν όλοι οι Ναοί και βρήκαν τρόπους να εξυπηρετηθούν όλοι οι χριστιανοί, ώστε «μηδείς εξέλθει πεινών»! 
Παρακολουθούσα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Μητρόπολη Αθηνών. Μόλις που ανάρρωσε από την δυσκολία αυτής  της ύπουλης  ασθένειας και όμως ιερουργούσε ευθυτενής και δοξαστικός προς τον Θεό. Την ώρα που έλεγε το «Κύριε Κύριε επίβλεψον εξ ουρανού» η φωνή του ρίγησε συγκινημένη και ακούστηκε ως προσευχή για όλους μας. 
Μας εξέπληξε ευχάριστα η ύπαρξη νέων ανθρώπων ανάμεσα στους εκκλησιαζόμενους. Το νεανικό στοιχείο τα φετεινά Χριστούγεννα φανέρωσε  την ελπίδα αυτού του τόπου! Αγόρια και κορίτσια, 20,25και 30 ετών, παρόντα «από φυλακής πρωΐας» και συμμετέχοντα με κατάνυξη στην Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία. Και μετά κοινώνησαν! Μια συνειδητή επιλογή, ευλογημένη και ελπιδοφόρα. 
Θυμηθήκαμε το κάλεσμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου προς τους νέους: «ελάτε όπως είστε!… με το τζίν, με την κοτσίδα… και με το σκουλαρίκι ακόμη»! Αν ζούσε θα αποφάσιζε ίσως να τελέσει την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στο μεγαλύτερο στάδιο της Αθήνας  ώστε να δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν ακόμη περισσότεροι! Πόσο μας λείπει!!Και πόσο επιβεβαιώνεται στις δύσκολες αυτές ημέρες. 
Και ναι, ο λαός κοινώνησε! Παιδιά, νέοι  και μεγαλύτεροι. Οι εκκλησιαζόμενοι όλων των ακολουθιών, που η Εκκλησία οικονόμησε, αλλά και όλοι όσοι είτε βρισκόντουσαν στο προαύλιο, είτε περίμεναν στα αυτοκίνητά τους ή στα σπίτια τους και προσήλθαν αργότερα να κοινωνήσουν τον Χριστό που τους περίμενε στην Αγία Τράπεζα!
Κοινώνησε άφοβα ο λαός! Με σεβασμό και τηρώντας τα μέτρα. Φορώντας μάσκες, για να μην παρεξηγηθούν και βγάζοντάας τες λίγο πριν την θεία Μετάληψη! Ο λαός μας, οι Έλληνες αγαπούν την Εκκλησία μας! Ανεξάρτητα απο το τι λένε οι Αρχιερείς μας! 
Ο λαός απέδειξε ότι είναι πολύ πιο μπροστά απο τους Δεσποτάδες! Ήδη τους φλύαρους και τους ιδιαίτερα επικοινωνιακούς άρχισαν να τους αγνοούν!
Ο λαός πιστεύει! Έχει ανάγκη και το απαιτεί, να λατρέψει τον Θεό του, να συμμετάσχει, ψυχή τε και σώματι, στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές του. Όλοι οι δαίμονες της αβύσσου να λυσσούν, ο Έλληνας δεν θα ξεριζώσει ποτέ την πίστη του, γιατί μέσα του ρέει αίμα αγίων και ηρώων, γιατί ένας παππούς και μια γιαγιά τον οδηγούσε πιτσιρίκι στην Εκκλησία και άναβε το καντήλι της στο εικονοστάσι.Ακόμη και αυτοί που δεν είχαν έντονα χριστιανικά ακούσματα σκίρτησαν  αυτές τις ημέρες και ένιωσαν την ανάγκη του Χριστού στη ζωή τους. 
«Εορτή της αναδημιουργίας» ονομάζει την σημερινή ημέρα ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ας ευχηθούμε όλοι μας να αναδημιουργηθούμε, να αναγεννηθούμε για να ελκύσουμε την Χάρη και το έλεος του Θεού, που θα μας απαλλάξει από τους όποιους κορονοϊούς και όλα τα δεινά!
Χρόνια πολλά!