You are currently viewing «Στα βήματα του Αποστολου Παύλου» η εορτή του πολιούχου και φωτιστού της πρωταποστολικής Eκκλησιας, της Iερας Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

«Στα βήματα του Αποστολου Παύλου» η εορτή του πολιούχου και φωτιστού της πρωταποστολικής Eκκλησιας, της Iερας Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

  • Reading time:6 mins read

«Ο Παύλος, ως άριστος μιμητὴς του Δεσπότου, και έχοντάς τον ως πραγματικὸ ένδυμα ζωής, έχει γίνει τα πάντα για όλους, για να τους κερδήσῃ και για να σώση τα ειδωλολατρικὰ έθνη. και με αυτὸ τον τρόπο έσωσε αληθινὰ όλο τον κόσμο και τον ωδήγησε στον Χριστὸ με τα δίχτυα του κηρύγματος».

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην δύσκολη συγκυρία των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγιείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας, η οποία εορτάζει και τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της, στον πανηγυρίζοντα ιερό καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατά το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου.
Το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021 εψάλη ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και ακολούθησε «ΠΕΖΟ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» (αντί της καθιερωμένης λιτανείας, λόγω των σχετικών απαγορεύσεων της πραγματοποιήσεως πομπής εκτός των χώρων λατρείας και αφού έμεινε αναπάντητο από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χαρδαλιά σχετικό αίτημα που υπέβαλαν εγκαίρως η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ και η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ για την χορήγηση κατ΄ εξαίρεση αδείας πραγματοποιήσεως της πομπής) μέχρι το Μνημείο της αφίξεως του Αποστόλου Παύλου παρά τον λιμένα της αρχαίας Νεαπόλεως (σημερινής Καβάλας) και παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της κεντρικής αγοράς, όπου τελέσθηκε υπαιθρίως η αρτοκλασία έμπροσθεν της μαρμαρίνης και ψηφιδογραφημένης αναθημα¬τικής κόγχης. Τιμητική συνοδεία της ιεράς Εικόνος ο ιερός Κλήρος με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο κ. Στέφανο, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης και ο Αντιπεριφεριεάρχης Καβάλας κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, μαζύ με τους πολυαρίθμους πολίτες και χριστιανούς της τοπικής κοινωνίας.
Επί τόπου και προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. Στέφανος απένειμε το «ΧΡΥΣΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», συνοδευόμενο και από το σχετικό ΕΥΕΡΓΕΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ, στον συντοπίτη μας εξοχώτατο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ετίμησε με την παρουσία του, ως εξαιρετικώς τιμώμενο πρόσωπο, τις εορταστικές λατρευτικές συνάξεις και εκδηλώσεις, αποδεχόμενος ευγενώς σχετική πρόσκληση της τοπικής μας Εκκλησίας.
Το πρωΐ της Τρίτης 29.06.2021 τελέσθηκε το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη η επετειακή ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ επί τη απελευθέρωσει της Πόλεως κατά την οποία ο εξοχώτατος κ. Υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη στην ευχάριστη ανακοίνωση της ικανοποιήσεως ενός παγίου και χρονίζοντος αιτήματος της Ιεράς Μητροπόλεως για την από μέρους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού παραχώρηση κατ΄ αρχήν της χρήσεως και με την προοπτικήν της κυριότητος του εντός του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» περιφραγμένου οικοπέδου και του πρώην στρατιωτικού και σήμερα ενοριακού ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στην περιοχή Περιγιαλίου Καβάλας προς την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
Εν τέλει στο ΗΡΩΟΝ της Πόλεως επί του Δημοτικού Κήπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στον απελευθερωτικό αγώνα ηρωϊκών προγόνων μας, με την παρουσία των Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελέσθηκαν μετά λιτότητος και απλότητος, σύμφωνα με της σχετικές υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Ἐκκλησίας της, και με ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή πολυώρου συγχρωτισμού των πιστών, μετείχαν μαζύ με τον επιχώριο Μητροπολίτη μας οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος
Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, συναισθανόμενη άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους φυτουργούς της πίστεώς μας, καυχάται εν Κυρίω για τα «πρωτεία τιμής» που χάριτι Θεού κατέχει, ως η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τα ΒΗ¬ΜΑΤΑ του οποίου διέβησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπίνη ιστο¬ρία το ευρωπαϊκὸ έδαφος της Ελλάδος και της ελληνίδος γής της Μακεδονίας.
Ώστε δικαίως η Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και η περιώνυμη αρχαία πόλη των Φιλίππων, από της πρώτης και δια της Νεαπόλεως ελεύσεως του Αποστόλου Παύλου την άνοιξη του 50 μ.Χ. στην τότε γνωστή Ελλάδα, να αποτελούν εν τοις πράγμασι την ωραία πυλη της εισόδου του ευαγγελικού μηνύματος της χριστιανικής πίστεως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.