You are currently viewing Σημάδια παρακμής…..

Σημάδια παρακμής…..

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Βασανίστηκα μέχρι να πάρω την απόφαση να σχολιάσω τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν κατά τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη των ονείρων μας! Στην Πόλη των πόλεων. Στην Πόλη της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Στην Πόλη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας! Και το κάνω τώρα γιατί πολλοί με ρωτάτε γιατί δεν ασχολήθηκα με το θέμα έστω και με τη μορφή ρεπορτάζ πέρα από το κατάπτυστο βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου. 

Όσο όμως θλιβερά και αν είναι τα γεγονότα, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε και να μην στηλιτεύσουμε τα κακώς κείμενα, απ΄ όποιο χώρο και αν προέρχονται. Και, όσο και αν προσπάθησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας- προς τιμήν του μετά από αυτό το ρεζιλίκι- να απαλύνει τον πόνο και να κατευνάσει τον σκανδαλισμό, που προκάλεσε στους πιστούς το θλιβερό επεισόδιο, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και αποκαλύπτουν μία πικρή αλήθεια: την παρακμή!Ναι την παρακμή της Εκκλησίας μας. Όσο και αν θελουμε να τα κουκουλώνουμε τα πράγματα πίσω από τα πολλά Πατριαρχικά ταξίδια ανα τον κόσμο και τις μεγάλες  τιμές και διακρίσεις, έρχονται κάποια μικρά γεγονότα όπως αυτό να μας προσγειώσουν στην φρικτή και τραγική πραγματικότητα.

 

«Μέγας Κατηχητής» και Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου να βιαιοπραγεί εναντίον ενός Μητροπολίτη και να υβρίζει με τον χειρότερο τρόπο. Τι σημασία είχε που τον έβριζε στην τουρκική γλώσσα; Ακόμη χειρότερα. Το τραγικό ήταν που η εικόνα της Παναγίας δεν ανέστειλε την οργή του για να μην βιαιοπραγήσει με αυτό τον αναίσχυντο τρόπο. Και οι πληροφορίες που έχουμε από την Πόλη είναι ότι έχει φερθεί και στο παρελθόν χωρίς μέτρο. Το περίεργο ωστόσο σε αυτό το συμβάν είναι η κυκλοφορία του βίντεο! Ποιος απέσπασε το τμήμα αυτό από τις βιντεοκάμερες και το έκανε φειγ βολάν σε όλο το διαδίκτυο; Και αυτό για μένα έχει εξίσου μεγάλη σημασία να διερευνηθεί και να θεραπευτεί διότι είναι το ίδιο ανήθικο με την βιαιοπραγία του ασυγκράτητου  ιερέα. 

 

Μάθαμε ακόμη  και για έναν άλλο Μητροπολίτη που εξευτέλισε  και χειροδίκησε και αυτός  κατά κληρικών επειδή δεν ήξεραν να τον ντύσουν στον Σολέα του ναού. Καλά δεν ήξερε ότι δεν ήξεραν; Και αν ήξερε γιατί το τόλμησε; Κουκούτσι μυαλό; Αλλά και στη συνέχεια γιατί να αντιδράσει με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο; Καταγγέλθηκαν επωνύμως όλα τα παραπάνω και μάλιστα από επισκέπτες εξ Ελλάδος που έτυχε να βρίσκονται εντός του ναού και τα έγραψαν στο διαδίκτυο. Πού φτάσαμε! Και τι θα δούμε ακόμη! Γιαυτό έγραψα προηγουμένως και επαναλαμβάνω τώρα: παρακμή! Σημάδια παρακμής. 

Ο «μέγας κατηχητής» που επέλεξε να λύσει τις διαφορές του και μάλιστα με έναν Επίσκοπο της Εκκλησίας μας , με γροθιές και ύβρεις  τι ακριβώς κηρύττει στον λαό του Θεού;Και πως κατηχεί τα νέα μέλη που προσέρχονται στην ορθόδοξη πίστη μας;  Αν οι κληρικοί μεταβάλλουν τους Ναούς σε ρινγκ, τι θα κάνουν μετά  οι πιστοί; Ο Χριστός είπε «ο ποιήσας και διδάξας ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών» και όχι μόνο ο «διδάξας». Το κήρυγμα σήμερα από μόνο του, δεν φέρνει καρπούς. Διότι κηρύττουν οι περισσότεροι, χωρίς να τα πιστεύουν. Οι Δώδεκα Απόστολοι ήταν αγράμματοι ψαράδες και μόνο δώδεκα. Αλλά επειδή θεράπευσαν πρώτον τον εαυτό τους και πίστεψαν στον Ιησού Χριστό, θεράπευσαν έπειτα τόσο κόσμο σε όλα τα έθνη.

Το έχω ξαναγράψει και με θλίψη το διαπιστώνω ακόμη μία φορά. Προς τιμήν του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είχε την εξυπνάδα να καλέσει  στην Αφρική πολλούς ικανούς, πιστούς, αγνούς και αξίους κληρικούς. «Μάζεψε» όσους η… «αγάπη» πολλών εν Ελλάδι, φρόντισαν να απομακρύνουν ή δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην ακατήχητη Ελλάδα μας και πήγαν στην μαύρη ήπειρο να σβήσουν την ιεραποστολική τους δίψα και την όρεξη για πνευματικό έργο.

Το Οικουμενικό μας όμως, Πατριαρχείο, ενώ μπορεί να επιλέξει τους πλέον άριστους κληρικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ενώ κατά καιρούς έχουν υπηρετήσει την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία άξιοι κληρικοί, εν τούτοις η πλειονότητα των κληρικών σήμερα νοσεί και δυστυχώς με τέτοιου είδους συμβάντα εκτίθεται το Πατριαρχείο.

 

Ίσως θα πρέπει ο Πατριάρχης, στο περιθώριο των πολλών ταξιδιών του,  να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την κατάσταση στο Φανάρι. Να αναθέσει σε έναν έμπιστο Ιεράρχη την φροντίδα και  επιμέλεια του εκεί κλήρου, ο οποίος θα του αναφέρει ευκαίρως-ακαίρως όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και όχι όταν αρχίσουν να παίζουν…βίντεο στο διαδίκτυο, όπως αυτό που είδαμε και πάγωσε την ψυχή μας!