You are currently viewing Για να ακουστεί το όνομα του ή για να ξανασταυρωθεί;

Για να ακουστεί το όνομα του ή για να ξανασταυρωθεί;

  • Reading time:1 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Ξέρω ότι με αυτά που γράφω στενοχωρώ κάποιους φίλους Αρχιερείς,  αλλά εγώ θα γράφω πάντα αυτά  που αισθάνομαι και θεωρώ ότι εκφράζουν τον κοινό νού και  το κοινό περί δικαίου αίσθημα.Και ας τους στενοχωρώ. Όταν σκεφτούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα είμαι σίγουρος ότι θα με δικαιώσουν. 
Καταρτίστηκε το τριπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κάποιοι εκ των Ιεραρχών μας – συγκεκριμένα τέσσερις εξ αυτών- συμπεριέλαβαν μαζί με τους δύο προβεβλημένους υποψηφίους Δαμασκηνό και Επιφάνιο οι οποίοι  εδικαιούντο να διεκδικήσουν την Μητρόπολη αυτή, (ο πρώτος γιατί διέθετε το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα και ο δεύτερος γιατί αποτελεί γέννημα και θρέμμα της περιοχής)και τον Σεβ. Μητροπολίτη  Βρεσθένης κ.Θεόκλητο, χωρίς να είναι υποψήφιος και χωρίς να ζήτησε ο ίδιος κάτι τέτοιο. Ποιον; Τον Θεόκλητο! Έναν πονεμένο και ξεχασμένο Ιεράρχη τον οποίο ,δυστυχώς, τόσο ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος όσο και οι Αρχιερείς μας, τον έχουν ξεχάσει στα αζήτητα.
Στην αρχή στενοχωριόμουν για τον Θεόκλητο διότι ερχόταν αντιμέτωπος με την κακότητα και τον φθόνο της εποχής μας αλλά και διότι έβλεπα πόσο αναίσθητοι είναι οι Αρχιερείς μας μπροστά σε έναν εμπερίστατο συνεπίσκοπό τους ο οποίος πέρασε στιγμές δόξας και προβολής και τώρα δοκιμάζεται. Αλλά όσο περνά ο καιρός δεν στενοχωριέμαι πια για τον Θεόκλητο, διότι παραμένει ζωντανός και συνεχίζει να είναι δοξαστικός προς τον Θεό και να ιερουργεί και να κηρύττει τον λόγο του όπου τον προσκαλούν να ιερουργεί κάποιοι φιλότιμοι και ευγενείς Ιεράρχες όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Περιστερίου Γρηγόριος ος μη όφειλε. Οι άλλοι ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν, ούτε νοιάζονται! Αγρόν ηγόρασαν! Αλλά δεν μας είπαν «ποιος» τους τον αγόρασε…Βλέπετε οι άνθρωποι είμαστε αχάριστοι! Και ξεχνάμε γρήγορα.
Αυτόν λοιπόν τον ταλαιπωρημένο Ιεράρχη που για 17 ολόκληρα χρόνια είναι εκτός Ιεραρχίας τον αγνοούν και δεν τον τακτοποιούν αλλά και συνεχίζουν να  τον σταυρώνουν, έστω και άθελά τους.  Γιατί άραγε; Ποιόν σκοπό εξυπηρετούν;
-«Για να ακουστεί το όνομά του», μου είπε ένας Ιεράρχης που δεν αμφισβητώ την αγάπη του προς τον Θεόκλητο. Αμφισβητώ, όμως, την τακτική του! Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο τον «σταυρώσουν» για μια ακόμη φορά; Γιατί;Αν είχαν συγκεντρωθεί 20-25 Ιεράρχες και έκαναν την εμφάνιση τους ως εισηγητές της υποψηφιότητας του Θεοκλήτου τότε  θα κατανοούσα την έκπληξη. Τον να τον ψηφίζουν όμως 4(!!) είναι σαν αποχαιρετιστήρια εμφάνιση, η οποία τον πληγώνει! 

Όσοι δε θέλουν τον  Θεόκλητο δικαίωμά τους, είναι ελεύθεροι!Όσοι,όμως, αληθινά τον αγαπούν δε τους επιτρέπεται να τον κάνουν να αισθάνεται ως ο «ετοιμοθάνατος» που καταλήγει με τον ρόγχο.Αδιακρισία και έλλειψη σοβαρότητας. Κρίμα που τον έφεραν σε αυτή τη θέση. 
Πάντως μόνο τυχαίο  δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός αυτό. “Ουδέν κρυπτόν ο ου μη φανερόν γενήσεται”. Θα φανεί…
Αλγεινή εντύπωση επίσης μας προκάλεσε η ύπαρξη αρκετών λευκών  ψηφοδελτίων  στις σημερινές εκλογές. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Αποδοκιμασία των προσώπων; Διαμαρτυρία προς… την εκλογική διαδικασία ; Τι ακριβώς θέλουν να μας δείξουν οι… ποιητές Ιεράρχες- όποιοι είναι αυτοί – με την λευκή τους ψήφο; Διαφωνούν με τον τρόπο των εκλογών; Τότε γιατί δεν το θέτουν στο σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας γραπτώς το θέμα του… διορισμού των Μητροπολιτών και ουσιαστικά της κατάργησης των εκλογών; Διότι εκλογική διαδικασία έχουμε, εκλογές όμως όχι, δεν έχουμε! Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό  μας.
Και κάτι ακόμη: οι Ιεράρχες που ψηφίζουν λευκό ή άκυρο δεν καταλαβαίνουν ότι διαπράττουν ανίερη πράξη; Δηλαδή η Εκκλησία μας  μετά από την εκλογή των ιδίων  δεν πρέπει να συνεχίσει να εκλέγει νέους Ιεράρχες; Δηλαδή τι έγινε μας έσπασε  το καλούπι και μετά από αυτούς το χάος; Ντροπή Άγιοι! Η εκλογή νέων Ιεραρχών είναι η συνέχεια της Αποστολικής διαδοχής της Εκκλησίας μας και  μόνον εσείς έχετε αυτό το σπουδαίο προνόμιο και σεις το περιγελάτε! Διότι μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν ικανοί και άξιοι κληρικοί μας για να τους ψηφίσετε και να εισέλθουν στην κλειστή κάστα της Ιεραρχίας! Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Ας ελπίσουμε ότι οι Ιεράρχες μας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα σκύψουν στα πραγματικά προβλήματα του χριστεπωνύμου πληρώματος.
Search this website Type then hit enter to search