You are currently viewing Η νέα Σύνοδος ετοιμάζεται να αναλάβει δράση…

Η νέα Σύνοδος ετοιμάζεται να αναλάβει δράση…

  • Reading time:4 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η νέα Συνοδική Περίοδος που ξεκινά απο 1 Σεπτεμβρίου 2020 και λήγει στις 31 Αυγούστου 2021 θα απαρτίζεται απο τους παρακάτω Ιεράρχες:

Μυτιλήνης Ιάκωβο, Γουμενίσσης Δημήτριο,Βεροίας Παντελεήμονα,Διδυμοτείχου Δαμασκηνό,Δρυινουπόλεως Ανδρέα ,Ξάνθης Παντελεήμονα, Άρτης Καλλίνικο, Ιλίου Αθηναγόρα, Ζακύνθου Διονύσιο,Κηφισίας Κύριλλο, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Γλυφάδας Αντώνιο

Όπως βλέπουμε έξι(6) εκ των δώδεκα (12) μελών της είναι Ιεράρχες που ανήκουν στη λεγόμενη πρεσβυτέρα πλέον Ιεραρχία, δηλαδή εκλεγέντες (και χειροτονηθέντες οι δύο πρώτοι) από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και οι υπόλοιπο κατ´ανάθεση από άλλους Μητροπολίτες.

Επίσης οι υπόλοιποι έξι (6) Μητροπολίτες ανήκουν στη νέα γενιά Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας, εκλεγέντες και χειροτονηθέντες δηλαδή απο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Β’.

Να επισημάνουμε ότι σε αυτή την Συνοδική περίοδο δεν συμμετέχει ούτε ένας Χριστοδουλικός Μητροπολίτης .

Ως εκ τούτου ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο τάσεις: αυτής των Γερόντων Ιεραρχών οι οποίοι ωστόσο είναι νεώτεροι του στα πρεσβεία και της τάσης των νέων οι οποίοι δεν πρόκειται να φέρουν ουδεμία αντίρρηση στις όποιες επιλογές και αποφάσεις του.

Αν και θα δούμε αναλυτικά τον χάρτη της παρούσης συνθέσεως αρχές Σεπτεμβρίου εντούτοις καλόν είναι να επισημάνουμε κάποιες ιδιαιτερότητες του Ιερού αυτού Σώματος το οποίο θα σηκώσει το μεγάλο βάρος από το νέο κύμα κορονοϊού που θα πλήξει την χώρα μας και θα αντιμετωπίσει τα μέτρα που ενδεχομένως θα επιβληθούν.

Οι έξι μεγαλύτεροι Ιεράρχες στην παρούσα σύνθεση..

Ας δούμε κατ´αρχάς τους έξι πρώτους Ιεράρχες και ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ως ένα βαθμό το προφίλ τους για να προβλέψουμε τις θέσεις που θα πάρουν στα δύσκολα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Εκκλησία.

Οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος, Γουμενίσσης Δημήτριος,Βεροίας Παντελεήμων, Διδυμοτείχου Δαμασκηνός,Δρυινουπόλεως Ανδρέας και Ξάνθης Παντελεήμων, είναι σοβαροί Ιεράρχες.

🏑Ο Μυτιλήνης Ιάκωβος  μετά απο κάποιες περιπέτειες που είχε με την υγεία του κατάφερε να ξαναβρεί την περπατησιά του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην παρούσα Συνοδική Περίοδο στα καθήκοντα του ως  Αντιπρόεδρος  της ΔΙΣ.
Μας εξέπληξε αρνητικά βέβαια  με την εγκύκλιο που εξέδωσε ολίγον προ της Μεγάλης Εβδομάδος με την οποία απαγόρευε να γίνονται ακολουθίες στους ναούς και διέταζε σιγή ασυρμάτου σε όλη την Μητρόπολη  ώστε να μην  ηχούν ούτε  οι καμπάνες. Προφανώς ήθελε να συναγωνιστεί τον Γέροντα Ηλείας Γερμανό ο οποίος διέταξε γενική συσκότιση. Σε ένα νέο κύμα κορονοϊού ελπίζουμε ότι θα συμπορευτούν με τις αποφάσεις της Συνόδου και δεν θα κάνουν του κεφαλιού τους.
🏑Ο Γουμενίσσης Δημήτριος αποτελεί «τύχη αγαθή»για την ΔΙΣ, η συμμετοχή του στην παρούσα Σύνοδο. Η φωνή του μπορεί μερικές φορές να ηχεί δυνατά αλλά αυτά που λέγει πρέπει να ακούγονται έστω και αν κάποιοι με κριτήρια αλά καρτ  τα παρεξηγούν. Έχει την αγωνία να δει ένα απο τα παιδιά του  Μητροπολίτη. Το δικαιούται άλλωστε. Αν υπάρξουν χηρείες μέσα στην Συνοδική αυτή περίοδο θα θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για τον Α Γραμματέα Δωρόθεο Πάπαρη ο οποίος είναι δικό του πνευματικό ανάστημα.
🏑Ο  Βεροίας Παντελεήμων μολονότι προσαρμόστηκε πλήρως προς τις κυβερνητικές εντολές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και κλείστηκε στην Μονή Δοβρά, εντούτοις είχε πολλές και ισχυρές παρεμβάσεις σε επίπεδο εγκυκλίων και δηλώσεων. Ο Σεβ. Βεροίας έχει το άγχος της επόμενης μέρας γιατί οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι πυκνώνουν οι φωνές που τον ενισχύουν στην διεκδίκηση. Είναι ένας οργανωμένος Ιεράρχης και έχει καταστήσει την Μητρόπολη Βεροίας μια απο τις πιο ισχυρές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας.
🏑Ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός είναι ένας Ιεράρχης με ιδιαίτερη εμπειρία στη διοίκηση και στον χειρισμό ειδικών αποστολών που απαιτούν λεπτούς και διακριτικούς χειρισμούς. Αν έλθει στον Αρχιεπίσκοπο κάποια… επιφοίτηση για σύναψη συμφωνίας «τύπου Τσίπρα»,  μόνον ο Σεβ. Διδυμοτείχου  Δαμασκηνός  θα μπορεί να την διεκπεραιώσει χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
🏑Ο Δρυινουπόλεως Ανδρέας θα αποτελεί το ανήσυχο αντίπαλο δέος της νέας ΔΙΣ. Αν και τον πρόλαβαν τα χρόνια του, όπου  δεν θα  συμφωνεί θα υψώνει την φωνή του και θα εκδίδει προσωπικά ανακοινωθέντα τα οποία θα στιγματίζουν τα όσα γίνονται, θα παρουσιάζουν την πραγματικότητα αλλά θα λένε τα πράγματα χωρίς διπλωματική επικάλυψη.
🏑Ο Ξάνθης Παντελεήμων είναι ένας Ιεράρχης χαμηλών τόνων αλλά με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα που δεν μπαίνει σε λογικές Χαρδαλιά. Με την κρίση της πανδημίας κράτησε τη δική του γραμμή χαμηλόφωνα. Όσο επιτρεπότανε στους Μουσουλμάνους της Ξάνθης  να πηγαίνουν στα τεμένη τους να προσευχηθούν άλλο τόσο διεκδικούσε για τους πιστούς της Εκκλησίας μας ισότιμη μεταχείριση. Ο Ξάνθης θα αποτελεί την συνετή φωνή μέσα στη ΔΙΣ η οποία σε κάθε δυσκολία θα έρχεται να ισορροπεί τις αποφάσεις και να κρατά το μέτρο.
Οι έξι νεώτεροι Ιεράρχες…
🏑Ο Αρτης Καλλίνικος είναι ένας ευγενής και διακριτικός Ιεράρχης. Θα σηκώνει μια ζωή την βιασύνη του να προαχθεί σε Μητροπολίτη και να φύγει απο τον γενέθλιο τόπο του. Το πρώτο λάθος το έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος όταν ήλθε η ώρα να πάρει την απόφαση στο ποιος θα διαδεχθεί τον Αργολίδος Ιάκωβο σκέφτηκε με κριτήρια τακτοποίησης ημετέρων και έριξε στη μάχη τον εκλεγέντα Αργολίδος Νεκτάριο , εκ των λεγομένων Βοιωτών. Όταν ήλθε η ώρα της εκλογής νέου Άρτης  αθέτησε την υπόσχεση  που είχε δώσει ο Αεχιεπίσκοπος  στον παραιτηθέντα Άρτης Ιγνάτιο. Από την άλλη  ένας βιαστικός δελφίνος ξεσήκωσε τον τότε Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο , βοηθό Επίσκοπο Αργολίδος, για την Άρτα. Σήμερα ναι μεν είναι ο  Μητροπολίτης Άρτης  αλλά δεν ευχαριστιέται την Αρχιερωσύνη του. Θα έρχεται πάντα… δεύτερος.  Και  ο Ιγνάτιος είναι ακόμη νέος αλλά και είναι και γέννημα θρέμμα της περιοχής.
🏑Ο Ιλίου Αθηναγόρας , είναι πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Μπορεί να έχει αποστασιοποιηθεί από το λεγόμενο κλειστό  περιβάλλον διότι δεν συμφωνεί πάντα με όλα όσα γίνονται, αλλά πάντα λειτουργεί προστατευτικά για τον Αρχιεπίσκοπο. Η συμμετοχή του στην παρούσα ΔΙΣ θα λειτουργεί ως ασπίδα ασφαλείας για τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να μην παρασύρεται απο διάφορες πιέσεις για εξυπηρέτηση καταστάσεων.
🏑Ο Ζακύνθου Διονύσιος είναι ένας καλός καγαθός  Ιεράρχης. Ο Μακαριστός Κορίνθου Παντελεήμων μου έλεγε: « Όταν  βλέπεις έναν Ιεράρχη και σηκώνει  πολλά και έχει  βάσανα και δεν χαίρεται την Αρχιερωσύνη του να ξέρεις ότι ο Κύριος του ετοιμάζει μεγάλη υποδοχή στον Παράδεισο. Ότι δεν χαρεί εδώ θα το χαρεί εκεί!»
Και έλεγα: « Να μας λείπει το βύσσινο! Να είσαι Μητροπολίτης και να περιμένεις την άλλη ζωή για να χαρείς την Αρχιερωσύνη σου».
Δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα στη ΔΙΣ. Θα είναι  πάντα σύμφωνος  με το πνεύμα του Αρχιεπισκόπου.
🏑Ο Κηφισίας Κύριλλος είναι ένας νέος και δραστήριος Ιεράρχης με εμπειρία στη διοίκηση. Ποιμαίνει την πιο δυναμική και ζωντανή Μητρόπολη του λεκανοπεδίου.  Μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει πρωταγωνιστήσει σε διαφοροποιήσεις και να έχει αναλάβει κάποιες  πρωτοβουλίες από τις οποίες θα τον συζητούσαν  αλλά είναι ένας Ιεράρχης με ήπιο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει πως αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να εγείρει λόγο και να υψώσει φωνή. Υπηρέτησε ως Αρχιγραμματέας της Συνόδου τόσο επι Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου όσο και επί Ιερωνύμου. Αυτό τον κάνει πολλές φορές να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο τάσεις για να μη δυσαρεστεί συναδέλφους του. Όλα δείχνουν ότι θα σταθεί στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου
🏑Ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ μπορεί λόγω πρεσβειών χειροτονίας να είναι ο τελευταίος καθήμενος εις τα δεξιά της Συνοδικής αίθουσας αλλά θα είναι ο πρώτος έχων πρόσβαση στο Αρχιεπισκοπικό γραφείο. Ο πρώτος και ο τελευταίος που θα βλέπει τον Αρχιεπίσκοπο και θα κινεί τα νήματα προς το συμφέρον της Εκκλησίας. Είναι Ιεράρχης με πολλές γνωριμίες τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματιών.
 Κατά την κρίση που έπληξε την Εκκλησία με
τον  κορονοϊό ο Σεβ.  Ιωνίας ξεχώρισε  με τις καθημερινές τηλεοπτικές  αναμεταδόσεις από τον ΑΝΤ1 των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος.
🏑Ο Γλυφάδας Αντώνιος μπορεί να κάθεται σε …αναμμένα κάρβουνα όσο το ΣτΕ έχει την υπόθεση της εκλογής  του ως θέμα προς εξέταση και μάλιστα  με τρεις  λόγους που θα πρέπει να διερευνηθούν ώστε να αποφανθεί για το νόμιμο ή όχι της εκλογής του.
Η συμμετοχή του ωστόσο στη ΔΙΣ δημιουργεί ένα θετικό γιαυτόν προηγούμενο και όλα μπορεί να εξελιχθούν ομαλά. Ανεξαρτήτως πάντως του ΣτΕ ο εν λόγω Ιεράρχης όλα δείχνουν ότι θα είναι στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου αφού έχει πολλούς λόγους για να του δείχνει την ευγνωμοσύνη του.
Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο κατάλογος των μελών της ΔΙΣ που αναλαμβάνει τα ηνία της διοίκησης της Εκκλησίας απο 1 Σεπτεμβρίου 2020.  Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τον κορονοϊό ο ρόλος της ΔΙΣ καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός απ´οτι είναι στην πραγματικότητα διότι επωμίζεται όλο το βάρος  της διοίκησης και των αποφάσεων. Η Ιεραρχία δεν έχει συγκληθεί καθόλου όλο αυτό το διάστημα. Καλώς εχόντων θα συνέλθει τον Οκτώβριο στην τακτική κατ´έτος συνεδρίαση της η οποία αντί να ασχοληθεί με τα σύγχρονα προβλήματα θα αναλωθεί πάλι σε διαλέξεις χρήσιμες μεν αλλά καθόλου πρακτικές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων. Αλλά θα τα ξαναπούμε.