You are currently viewing Σφηνάκια που… Τζού-ζουν!

Σφηνάκια που… Τζού-ζουν!

  • Reading time:1 mins read

Σεπτέμβριος 2019-2

✔️Kαθώς καλπάζει ο χρόνος και τα χρόνια περνούν και μεγαλώνω, τα ίδια μου τα γραπτά μού «επιβάλλονται». Έχω την αίσθηση μερικές φορές πως γράφω, πράγματα ανάρμοστα,όλο και πιο ανάρμοστα, ακόμα και για πρόσωπα και πράγματα δικά μου, κληρικούς κυρίως, που πολλοί εξ αυτών υπήρξαν κάποτε φίλοι. Και δεν τα γράφω για να τους πλήξω αλλά για να τους αφυπνίσω! Για να διεγείρω συνειδήσεις και για να τους πω ότι πρέπει κάτι να κάνουν αν δεν θέλουν η Εκκλησία να γίνει στέκι γερόντων!

 

✔️Γράφω επίσης για βασικές αρχές που πάντα είχα αλλά και ιδέες που στήριξα και υπερασπίζομαι από παιδί -κι ακόμα τώρα υπερασπίζομαι και στηρίζω γιατί τις πιστεύω!

 

✔️Εκ των υστέρων, σχεδόν πάντοτε, μετανοώ για μερικές αιχμηρές και..ανάρμοστες γραφές μου, όμως στο τέλος καταλήγω πως : «ακριβώς αυτές ήταν οι αρμόζουσες! Και λίγα έγραψα»!.. Κι έτσι επιτρέπω στα γραπτά να μού επιβάλλονται…

 

✔️Υπ’ αυτήν τη διάθεση, μου επιβάλλεται να γράψω ότι είναι καιρός να απαλειφθεί από την κουλτούρα της Εκκλησίας η αβάσταχτη ελαφρότητα της βεβαιότητας του “Εγώ” !

 

Το «εγώ είμαι» καλύτερος απ’ τους “Άλλους” έχει κάνει μέχρι τώρα μεγάλο κακό! Πότε άραγε αυτό το «Εγώ» θα γίνει μέσα στο θείο καθίδρυμα της Εκκλησίας..«Εμείς;».

 

Αυτό αναρωτιέμαι κάθε φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με αυτό το αλαζονικό και ναρκισσιστικό «Εγώ »και βλέπω να υπερισχύει σχεδόν παντού στο χώρο της Εκκλησίας! Πάνω απ´όλα το εγώ! Και επαναλαμβάνω….ενώ στην Εκκλησία περίμενες ότι αυτό δεν θα έπρεπε να ισχύει εκεί είναι που βλέπεις να φουντώνει και να τα καλύπτει όλα και να εξαφανίζει και τα λίγα καλά που γίνονται!!

 

✔️Αν οι ιεράρχες μας σκέφτονταν με το «εμείς» και όχι με το «εγώ» δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε με τους Γέροντες Ιεράρχες! Ούτε εμείς να γράφουμε γιαυτά, ούτε η Εκκλησία να έρχεται σε στάση απολογίας!

 

✔️Χαμός έχει γίνει με τον υπέρογκο τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων ιερέως.

 

-Μα είναι αλήθεια ; Αναρωτήθηκε Ιεράρχης.

 

-Δεν έχετε παρά να ρωτήσετε με έγγραφο την Εθνική Τράπεζα. Τόσο απλό! Ακόμη και αν έγινε ανάληψη μετά τη δημοσίευση που κάναμε, το βέβαιο είναι ότι θα φανεί το ποσό στην κίνηση του λογαριασμού.

 

✔️Εκεί στη Σύνοδο ξεκινήσατε στραβά στον τομέα των Συνοδικών Δικαστηρίων! Μπορεί οι δύο πρεσβύτεροι, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιεράρχες, οι οποίοι με βάση τον κανονισμό θα έπρεπε να προεδρεύουν των δύο οργάνων, δεν μπορούν γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα! Όμως, είναι παράνομο και αντικανονικό να τους θέτετε εκτός μάχης και να βάζετε στη θέση τους τους αμέσως επόμενους! Πας έχων έννομο συμφέρον θα μπορεί να προσβάλλει τις αποφάσεις που θα εκδώσουν τα δικαστήρια αυτά! Και θα μου πείτε και τί να κάνουμε αφού οι Γέροντες δεν καταλαβαίνουν την κατάστασή τους και επιμένουν να είναι στα πράγματα; Ας αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της και ας ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα θεραπεύσουν το πρόβλημα και δεν θα το διατηρούν και μάλιστα να το διογκώνουν!

 

✔️Με πλημμύρισε χαρά και συγκίνηση η υποδοχή που επιφυλάξατε στο μικρό αφιέρωμα που παρουσιάσαμε για τον Γέροντα Ισίδωρο της Μονής Βαρλαάμ. Δεκάδες μηνύματα και όλα υπερθετικού βαθμού! Όλοι έχουμε κάτι καλό να πούμε για Γέροντες αυτού του πνευματικού επιπέδου! Για πατέρες της Εκκλησίας μας που δεν επιδιώκουν την προβολή, ούτε τους αρέσει να είναι γυρολόγοι! Ο Γέρων Ισίδωρος επέλεξε αυτό τον Αγιασμένο βράχο των Μετεώρων και έκτοτε διαμένει εκεί και δίνει μαρτυρία πίστεως όλη του τη ζωή! Και όλοι εμείς σπεύδουμε για να του αφήσουμε το φορτίο της ζωής μας και να πάρουμε από την αγιασμένη ψυχούλα του το «Κύριε Ελέησον»!

 

✔️Ένα από τα πολλά που εγράφησαν για τον Γέροντα Ισίδωρο ήταν αυτό του Γιάννη Μπουτίνα, Αντιπεριφερειάρχη στην Θεσσαλία. Έγραψε μεταξύ άλλων:

«Για όσους δεν τον έχουν γνωρίσει …λίγα γράφονται …αν τον γνωρίσετε θα καταλάβετε οτι όλα τα γραφόμενα είναι λίγα μπροστά στην πραγματικότητα … ” Δεν επιθυμεί επαίνους. Δεν τους ζήτησε, δεν τους αναζήτησε ποτέ, πουθενά και σε κανέναν. Ειλικρινώς, στεναχωριέται όταν τον επαινούν. Αποφεύγει κάτι τέτοιο. Και δεν το πράττει για να δείξει ταπεινός, αλλά επειδή η ζωή του είναι ταπεινή. “Αυτός είναι ο Γέροντας Ισίδωρος! Ο δικός μας Ισίδωρος.

 

✔️Και σε ένα τέτοιο Γέροντα πώς συμπεριφέρεται ο Επιχώριος Αρχιερεύς; Μας ρώτησε φίλος πολιτικός, από την εθνική μας σκηνή!

 

-Με πολύ σεβασμό, του απάντησα! Εξάλλου δεν μπορεί να κάνει αλλιώς! Χάρη στο Γέροντα μπορεί να κάνει το έργο του πραγματικότητα και να υλοποιήσει το όραμά του! Αλλοίμονο στον Μητροπολίτη εκείνο που θα τα βάλλει με τους Μοναχούς του σε μία Μητρόπολη που εξαρτάται από τις Μονές που διαθέτει! Το έχουμε δει το θέαμα αυτό σε κάποιες Μητροπόλεις και δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια!

 

✔️«Τα έργα βέβαια τα αγαθά έχουν αξία όχι όταν είναι «τα ψίχουλα τα εκπίπτοντα εκ της τραπέζης μας». Κάνεις ελεημοσύνη όχι από εκείνα που σου περισσεύουν, αλλά και από εκείνα που θα στερηθείς λίγο. Ελεημοσύνη σημαίνει και μία στέρηση και ένας κόπος. Γι’ αυτό ο Χριστός όταν είδε το δίλεπτο της χήρας εκείνης είπε: «αύτη πλείον πάντων έβαλε εις το γαζοφυλάκιον», οι άλλοι έβαλαν από το περίσσευμά τους όμως αυτή με αυτό που έδωσε είναι σαν να έβαλε όλη την περιουσία της, αφού τόσα διέθετε. Είναι καλό το αγαθό έργο να έχει και κόπο και στέρηση».

 

Τάδε έφη ο

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Βέβαια καλόν είναι αυτά που λέμε να τα εφαρμόζουμε κιόλας στη ζωή μας! Αλλιώς είναι επιταγές χωρίς αντίκρυσμα! Χορτάσαμε από τα μεγάλα λόγια και τις νουθεσίες! Έργα θέλουμε !

 

✔️Κυκλοφορεί έντονα από χθες η φήμη ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έπαυσε τρεις Μητροπολίτες του, μεταξύ των οποίων και τον Μοζαμβίκης Χρυσόστομο λόγω της συμμετοχής του στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο του Λαγκαδά για το οποίο έκανε ανεπίτρεπτη παρέμβαση ο Ρώσος Μητροπολίτης Ιλαρίων. Τα παραπάνω αν και είδαν το φώς της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνονται αλλά και ούτε διαψεύδονται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για να παραστεί στα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου του οποίου έχει διατελέσει Ι.Προϊστάμενος και Εφημέριος.Ε από τον Θεόδωρο όλα τα περιμένουμε!Ενα μονόπρακτο είναι η ζωή του με πολλά κεφάλαια τα οποία εναλλάσσονται αναλόγως της γεωγραφικής θέσεως στην οποία ευρίσκεται Κρήτη,Ρωσία, Ουκρανία, Αλεξάνδρεια.

 

✔️Είναι απαράδεκτα πάντως και τα δύο πρεσβυγενή Πατριαρχεία μας στο θέμα της Ουκρανίας! Είναι βλέπετε σούπερ Θεολόγοι και Κανονολόγοι σε όλα τα θέματα στα Πατριαρχεία μας και έχουν άποψη για τόσο σοβαρά θέματα. Αναρωτιέμαι, άραγε, είναι ο ήχος του χρήματος που τους παρασύρει ή υπάρχουν κι άλλοι λόγοι; Από το παρελθόν…. !Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν! Αν η Ρωσία διαθέτει KGB ,στην Ουκρανία κάποτε αυτή η υπηρεσία έγραψε ιστορία και τα στοιχεία που απεκόμισε τα έχουν ακόμη στην Ουκρανία και τα κραδαίνουν μπροστά στα κούφια κεφάλια μερικών!

 

✔️Γιατί αλήθεια οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων δεν συγκαλούν τις Ιεραρχίες του Θρόνου των για να συζητήσουν το Ουκρανικό και να ληφθεί απόφαση εν Συνόδω; Είναι αλήθεια ότι οι Ιεράρχες και των δύο Πατριαρχείων συντάσσονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και γιαυτό οι Πατριάρχες δεν θέλουν να πάρουν τη γνώμη τους ;

Αν δεν είναι αληθής η πληροφορία μας δεν έχουν παρά να συγκαλέσουν τις Συνόδους της Ιεραρχίας των με ένα και μόνο θέμα: το Ουκρανικό! Και οι Ιεράρχες να ψηφίσουν μυστικά! Άντε να σας δούμε Αγιοι!

 

✔️Παρακολουθώ με προσοχή την αγωνιώδη προσπάθεια του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ και απορώ! Έχει αφιερώσει τόσο χρόνο στη σύνταξη κειμένων που ερμηνεύουν μονομερώς το πρόβλημα και υψώνει φωνή διαμαρτυρίας κατά του Οικουμενικού! Και αναρωτιέμαι: ήταν επί ένα χρόνο Συνοδικός ο Σεβ. Κυθήρων( μέλος της 162ης Συνοδικής περιόδου) . Συνέβησαν στην Εκκλησία μας τραγικά γεγονότα! Τα θρησκευτικά όπως τα ξέραμε καταργήθηκαν με υπουργική απόφαση( για να έλθει το ΣτΕ και να τα αποκαταστήσει). Παρ´ολίγον η απελθούσα κυβέρνηση να εξοστρακίσει τον ιερό κλήρο από το μισθολόγιο της χώρας και να αφήσει τους κληρικούς μας στην αβεβαιότητα. Ο Σεβ. Κυθήρων μολονότι Συνοδικός ούτε που έβγαλε άχνα για όλα αυτά! Δεν ξέρω αν μίλησε εν Συνόδω αλλά αν το είχε κάνει θα γινόταν γνωστό. Όταν ήλθε όμως το Ουκρανικό στην τελευταία συνεδρίαση πήρε το λόγο και είπε τις γνωστές παρωχημένες θέσεις του! Ήταν ιδιαίτερα εύγλωττος. Για να του πει ο Αρχιεπίσκοπος το αμίμητο εκείνο και να τον βάλει στη θέση του:

 

—Να σας μαζέψουμε εσάς τους δυό -τρείς που αντιδράτε και να σας πάμε στον Πατριάρχη να του τα πείτε πρόσωπο με πρόσωπο.

Και ο Σεβ. Κυθήρων εσιώπησε!

 

Αντί όποιας άλλης απαντήσεως εξέδωσε τον μονόλογο που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια!

 

✔️Άθελά του, πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έδωσε τη λύση. Μήπως ήλθε η ώρα και μάλιστα πριν την Ιεραρχία του Οκτωβρίου να φωνάξει ο Πατριάρχης στο Φανάρι τους αντιδρώντες εξ Ελλάδος Μητροπολίτες και να δοθούν εξηγήσεις εκατέρωθεν.

Συγκεκριμένα να του καταθέσουν πρώτα εκείνοι τις επιφυλάξεις τους και στη συνέχεια να τους εξηγήσει και εκείνος τα δύσκολα σημεία του θέματος αυτού, που ταλανίζει την Ορθοδοξία. Δεν είναι δυνατόν να τους αφήνει να γράφουν και να λέει ο καθένας τη γνώμη του και να μην τους έχει φωνάξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατ´ιδίαν, για να τους πει ό,τι δεν μπορεί να πει δημοσίως.

Και ασφαλώς δεν θα θεωρηθεί παρέμβαση σε ξένη Εκκλησία! Αντιθέτως! Ενημέρωση θα τους κάνει! Από τη στιγμή που ένας Αρχιερεύς καταθέτει τη γνώμη του δημοσίως και όχι εντός των Συνοδικών του οργάνων, να περιμένει να ακούσει και την κριτική από όσους διαφωνούν με αυτά που λέει.

Απο τις θέσεις και τις αντιθέσεις προκύπτει η σύνθεση.

Θα πάνε να ενημερωθούν και όχι να εκτελέσουν εντολές! Αν τους πείσει έχει καλώς! Αν όχι, δεν πειράζει, καλή καρδιά! Σε όλα τα δύσκολα θέματα η Εκκλησία έχει το Συνοδικό της σύστημα. Η γνώμη των πλειόνων κρατείτω…

 

✔️Ο άλλος δεν πρόλαβε να γίνει Μητροπολίτης και να φορέσει την αυτοκρατορική Μίτρα και την είδε κιόλας εν δυνάμει δελφίνος. Όταν τα έγραφα εγώ μου έλεγαν ότι κάνω λάθος!Όταν έλεγα στους υποστηρικτές του δελφίνους «καλώς δεχθήκατε το νέο δελφίνο», αυτοί μου έλεγαν δεν γίνονται αυτά! Ας πάρει λίγο ακόμη αέρα και θα σας πω εγώ τί θα γίνει! Θα ηγηθεί του δήθεν συντηρητικού μπλοκ και θα παριστάνει τον γνήσιο εκφραστή των συντηρητικών και οργανωσιακών Ιεραρχών. Και τότε να δω τους ήδη δελφίνους πώς θα το αντιμετωπίσουν. Ο εν λόγω πάντως φιλόδοξος Ιεράρχης έχει τέτοια σχέση με τις οργανώσεις όση εγώ με την… ΝΑΣΑ!

 

✔️Πήγε στον Αρχιεπίσκοπο και μάλιστα με ύφος πολιού Ιεράρχη και του ζήτησε να προωθήσει συγκεκριμένο Αρχιμανδρίτη για την Μητρόπολη Φθιώτιδος! Και μάλιστα με βαρύγδουπα επιχειρήματα τα οποία ανέπτυσσε με μεγάλη σοβαρότητα! Ο Αρχιεπίσκοπος τον άκουγε προσεκτικά με ένα ύφος εκστασιασμένο σα να τούλεγε: μωρέ τί μου λες! Σοβαρά;

Και τότε πήρε την απάντηση που …δεν περίμενε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Βλέπετε ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να μην λέει πολλά, αλλά όταν αποφασίσει να μιλήσει σε στέλνει αδιάβαστο!

Και τον έστειλε τον αμετροεπή εκεί που του άξιζε! Και τότε μεταβλήθηκε λέει, η μονίμως αγριεμένη φάτσα του σε βρεγμένη γάτα!

Επειδή δηλαδή χειροτονήθηκε με τα άμφια του περί ού ο λόγος κληρικού , έπρεπε να του κάνει τον προαγωγό και μάλιστα στον Αρχιεπίσκοπο; Εζήλωσε δόξα δελφίνου! Αλλά πήρε την απάντηση που του άξιζε!

 

✔️Ο Θεός να σε φυλάει από γλείφτες και φιλόδοξους κληρικούς. Μπορούν να κάνουν τα πάντα αρκεί να ανέλθουν ! Κατά τα άλλα δεν τους νοιάζει τίποτα!

 

✔️Παρακοκολουθώ τελευταία και θλίβομαι την πορεία του άλλοτε …αριστερού βραχίονα Ιεράρχη που εκοιμήθη, ο οποίος μετεξελίχθηκε σε ..δεξιό βραχίονα του διαδόχου! Κακό πράγμα όταν ο άλλος σκέφτεται εγωιστικά και τον ενδιαφέρει πάνω απ´όλα ο εαυτός του, το εγώ του , που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου.

 

✔️Πούλησε τον αδελφό του- τον οποίο,εγωπαθής καθώς είναι, φρόντισε να τον πετάξει στα αζήτητα της Μητρόπολης και τώρα να χαίρεται βαρύς και ασήκωτος την επιτυχία του, περιστοιχισμένος από βλάκες και κόλακες!

-Μα τί ωραία που τα λέτε… Τί ρήτορας που είστε…

Τέτοια του λένε και τέτοια θέλει να ακούει! Και φροντίζει ο υπασπιστής του να του τα λέει συχνότερα και από το εις πολλά έτη που του λένε στο ναό ! Έτσι σαν ψυχοθεραπεία!

Οι πληροφορίες μας πάντως μας λένε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να τα κουβεντιάζει όλα αυτά! Και ό,τι κουβεντιάζεται αρχίζει και να γράφεται κιόλας…

 

✔️ Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που πολλοί εκ των Ιεραρχών μας το παίζουν ρωσόφιλοι! Βρε είναι δυνατόν να θέλετε να στηρίξετε τις ιμπεριαλιστικές θέσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας και να διαγράφετε με μία μονοκονδυλιά τη σχέση σας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο! Μπορεί να έγιναν λάθη αλλά στα δύσκολα πρέπει να γινόμαστε «ένα» με το Φανάρι! Τόσο χρήμα σας διοχετεύουν ώστε να μη βλέπετε μπροστά σας; Ας τελειώσει όλο αυτό με την Ουκρανία και μετά θα τα πούμε! Θα δημιουργηθεί κίνημα κατά των Ρωσόφιλων Ιεραρχών! Και θα τα λέμε όλα με το όνομά τους! Δεν θα κάνουμε πίσω!

 

✔️Βρείτε μου, αλήθεια, πού ο μεγάλος διπλωμάτης του Φαναρίου, ο Γαλλίας Εμμανουήλ καλέ, έγραψε κάποια επιτυχία ! Αν το Ουκρανικό παρουσιάζει σήμερα όλες αυτές τις δυσχέρειες οφείλεται στην κακή προετοιμασία και στις λάθος συνομιλίες που έγιναν! Και οι συνεννοήσεις με τον αμετροεπή Φιλάρετο δεν απέδωσαν καρπούς! Τα βλέπετε! Και δεν είναι μόνο το Ουκρανικό! Όπου αναμίχθηκε έγιναν πολλά λάθη! Βλέπετε δεν αρκεί μόνο να διαθέτεις ύφος και χρήμα ! Απαιτούνται και άλλα προσόντα που εδώ δεν υπάρχουν!

 

✔️Ναι ξέρω Άγιε , γράφω …ανακρίβειες, έτσι δεν θα πείτε στον Παναγιώτατο και στους συνομιλητές σας; Αλλά αν σήμερα η Ορθοδοξία είναι άνω-κάτω , αυτό δεν οφείλεται στις δικές μου ανακρίβειες- μικρό κακό αλλά σε …Τζού-ζουν! Το μπάχαλο που υπάρχει οφείλεται στις δικές σου προχειρότητες και ανοησίες με τις οποίες παρασύρατε και τον Πατριάρχη.

 

 

✔️Αλλά πώς να τα προλάβεις και όλα αυτά μόνος ; Ποιός να ασχοληθεί με τα Ρόλεξ, ποιός με τα βασερόν Κονσταντίν που εκλάπησαν και ποιός με τις χρυσές αλυσίδες και τα μανικετόκουμπα με τα μπριγιάν; Είναι πολλά τα λεφτά! Και η κοντορεβυθούλα πολυέξοδη και απαιτητική! Και ας σε λέει και… γέρο, παρουσία τρίτων! Εσύ μεγαλόψυχος τον συγχωρείς! Παιδί είναι ακόμη!

 

 

✔️Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αναπολούμε τις μεγάλες εκείνες φυσιογνωμίες που πέρασαν από το Φανάρι.Χαλκηδόνος Μελίτων, Σταυρουπόλεως Μάξιμος, Εφέσου Χρυσόστομος, Χαλκηδόνος- Νικομηδείας Ιωακείμ κ.ά.

Χάθηκε ένας Πολίτης Αρχιερεύς να αναλάβει αυτό τον τόσο σοβαρό τομέα των διπλωματικών σχέσεων; Ας μετρηθούν και ας δοκιμαστούν κάπου και οι υπάρχοντες Πολίτες Αρχιερείς για να αναμετρηθούν μετά στην επόμενη μεγάλη μάχη.

•Ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος ας πούμε έχει κύρος και θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε όλα τα μεγάλα ανοίγματα του Φαναρίου και στα οράματα του Πατριάρχη μας.

• Ο Ικονίου Θεόληπτος είναι ένας δυναμικός Ιεράρχης, ζυμωμένος με την φινέτσα των παλαιών Ιεραρχών της πόλεως. Και είναι ευχής έργου που κατέρχεται στο Φανάρι συχνά-πυκνά και συμμετέχει σε συσκέψεις που η παρουσία του θεωρείται πολύτιμη.

• Ο Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος μπορεί να είναι ένας ευγενικός, γλυκομίλητος και ηπίων τόνων Ιεράρχης αλλά σε ό,τι του έχει ανατεθεί έχει φέρει εξαίσια αποτελέσματα! Γιατί να μην δοκιμαστεί και σε μία σοβαρή αποστολή, εκτός Πόλεως; Μερικές φορές από εκεί που δεν το περιμένουμε προκύπτουν οι ηγέτες! Η εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου αποτελεί την καλύτερη απάντηση για όλα αυτά!

• Ο Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος μπορεί να ανήκει στη νέα γενιά Ιεραρχών αλλά αν δεν του ανατεθούν αποστολές πώς θα μάθει να αντιμετωπίζει τα δύσκολα; Και είναι φέρελπις Ιεράρχης!

 

• Ο Σηλυβρίας Μάξιμος αποδείχθηκε ανώτερος των περιστάσεων Ιεράρχης. Μη όντας Πολίτης- καθαρόαιμος Πατρινός- κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει τόσα, όσα δεν έκαναν άλλοι για χρόνια.

• Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος ο Σεβ.Φιλαδελφείας Μελίτων. Παλαιός και έμπειρος Ιεράρχης του Θρόνου. Μπορεί να πέρασε μία δυσκολία στη σχέση του με τον Πατριάρχη αλλά δεν παύει να είναι ένας Ιεράρχης με γνώσεις, ο οποίος έχει χειριστεί δύσκολες αποστολές στο παρελθόν. Μπορεί να χρειάζεται κάποιες φορές και έναν ισχυρότερο αυτού για να συνεργάζεται αλλά αυτό μπορεί να το βρίσκει στη συνεργασία του με τον Σεβ. Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο, με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση!

 

 

✔️• Και δεν είναι οι μόνοι! Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί Ιεράρχες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε δεξιούς βραχίονες του Πατριάρχη.

•Για παράδειγμα ο Σεβ. Μύρων Χρυσόσρομος θα μπορούσε να αναλάβει κάποιες αποστολές και να τις φέρει εις πέρας επιτυχώς. Η επιστολή του στον γυρολόγο Ιλαρίωνα ήταν καταπέλτης.

• Αλλά και ο Σεβ. Σασίμων Γεννάδιος είναι ένας συγκροτημένος Ιεράρχης. Παρέλαβε την Ιερά Μονή Βαλουκλή σε κατάσταση παρακμιακή και κατάφερε σιγά -σιγά να την καταστήσει ένα πολύτιμο και ευυπόληπτο κέντρο του Πατριαρχείου μας πέραν του Φαναρίου, στην Πόλη.

 

✔️Ποιός Ιεράρχης στο Φανάρι ακούει το όνομα… Αδριανουπόλεως και βγάζει φωτιές;

-Μα τί σας έκανε; τον ρωτήσαμε !

-Δεν είναι της παρούσης, μου απάντησε! Θα έλθει η ώρα του! Διέγνωσα και σε άλλους Ιεράρχες πάντως, μία έντονη δυσαρέσκεια για τον εν λόγω Ιεράρχη που τείνει να εξελιχθεί σε αντι-Αδριανουπολίτιδα!

Για να δούμε, τί θα δούμε!

 

✔️Σε μέγεθος ντουλάπας έχουν μετατραπεί ορισμένοι Ιεράρχες! Επειδή είναι ψηλοί θεωρούν ότι το πάχος τους δεν φαίνεται! Και όμως! Σαν πολύχρωμα περίπτερα φαντάζουν με τα άμφια! Καθρέπτες δεν έχουν; Αλλά είναι αμαρτία να δείχνουν φιλαρέσκεια! Για την απαρέσκεια που προκαλούν ούτε λόγος!

 

✔️Άκουσε για τα καλά τον δικό του εξάψαλμο νεοεκλεγείς Ιεράρχης του Βορρά, από τον Αρχιεπίσκοπο.

Αιτία οι συχνές απουσίες του από την επαρχία του και το εικοσαήμερο που πέρασε στο Άγιο Όρος εγκαταλείποντας την επαρχία του!

– Μα είναι δυνατόν να αφήνεις την Μητρόπολή σου και να απουσιάζεις τόσες μέρες; Του είπε ο Αρχιεπίσκοπος!

Και ο θρασύς Ιεράρχης του απάντησε:

– Εγώ βλέπετε δεν κληρονόμησα εξοχικό, δεν έχω Ζάλτσα( το θερινό θέρετρο του Αρχιεπισκόπου στη Βοιωτία), δεν έχω «παρέες» να με συντροφεύουν για να ξεχνιέμαι!

Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησε καταλλήλως και σίγουρα θα σκέφτηκε το περιστατικό εκείνο με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ που είχε πει σε Ιεράρχη που εξέλεξε και χειροτόνησε ο ίδιος:

– Να και μένα που σ ´έκανα , να και σένα που έγινες!

 

 

✔️Δεν μας τα λέει καλά, πάντως, ο Άγιος!

Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, όταν είχε εκλεγεί Θηβών βρήκε εξοχικό, ούτε κληρονόμησε τίποτα από τον προκάτοχό του Γέροντα Νικόδημο. Τα έφτιαξε όλα μόνος του και τα προσάρμοσε στις ανάγκες του. Και ο Άγιος αν δεν ήταν πολύ της γύρας θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει το δικό του εξοχικό και να το έχει προσαρμόσει στις ανάγκες του. Αλλά προφανώς δεν θέλει! Προτιμά τα ταξίδια! Φαντάσου να μην είχε κληρονομήσει και Επισκοπείο τί θα γινόταν! Δεν θα έμενε ποτέ στην επαρχία του!

 

✔️Τρώγονται να εκλεγούν σε μία Μητρόπολη και μετά κάνουν τους δύσκολους. Αν δεν σ´αρέσει η Μητρόπολη που σου έλαχε Άγιε, παραιτήσου να αναλάβει κάποιος άλλος που θέλει να δουλέψει πραγματικά!

 

 

✔️Το πήρε απόφαση ο Γέρων Ιεράρχης για τον …προστατευόμενο Επίσκοπο. Είναι… υπόδικος λέει, σε όσους τον ρωτούν γιαυτόν! Είναι σα να μη βλέπει και τόσο ρόδινο το μέλλον του!

Για να δούμε πώς θα ξεμπλέξει από το κουβάρι που έμπλεξε!

Αλλά δεν μας λέει «ποιός» δημιούργησε αυτό το κουβάρι, με τις εμμονές του!

 

 

✔️Λάθος εντύπωση σχημάτισα. Όλους τους Αγίους , τους ευλαβούνται στην Αρχιεπισκοπή και όχι μόνο τον Ταξιάρχη, όπως έγραψα τις προάλλες. Να δείτε κάτι Σταυρούς που κάνουν όταν αναφέρονται στον Άγιο Γεώργιο, Νεομάρτυρα εξ Ελευθερουπόλεως. Ήταν έτοιμοι να του χτίσουν μέχρι και Παρεκκλήσιο εντός του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, αλλά τελικά ο Αρχιεπίσκοπος σκέφτηκε σοφότερα και ωριμότερα και είπε να γίνει το Παρεκκλήσιο στην Ελευθερούπολη απ´όπου κατάγεται ο Άγιος!

 

✔️Η κατάσταση σε κάποιες Μητροπόλεις έχει ξεφύγει! Γίνονται τερατουργήματα. Αν μάλιστα βγούν από κάποιο λάθος στη δημοσιότητα, τότε το τσουνάμι που θα προκύψει θα μας διαλύσει και ως Εκκλησία και ως κοινωνία. Αυτό για αρχή.

 

✔️Ένας σοβαρός και μετρημένος Ιεράρχης, διατελέσας στο παρελθόν Συνοδικός Γραμματέας μου έλεγε ότι υπάρχουν κάποιοι κληρικοί μέσα στη Σύνοδο που λες και κάποιος τους… «καταράστηκε» να φύγουν με δυσκολία από εκεί μέσα ως Μητροπολίτες. Επειδή όμως, ήταν ο ίδιος παθός μας εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν Γεροντάδες για να ασχολούνται μαζί τους και να πιέζουν τον Πρώτο.

-Πάρε για παράδειγμα μου λέει τους πιο χαρακτηριστικούς εκ των παλαιών, τους Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή και Αρχιμ. Αμφιλόχιο Ρουσάκη! Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους ως Γέροντας. Αλλιώς θα είχαν φύγει από καιρό.

– Και οι άλλοι που είχαν Γέροντα γιατί δεν έφυγαν του αντέτεινα ; Ας πούμε ο Αρχιμ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, είχε τον Γέροντα Περιστερίου Χρυσόστομο. Γιατί δεν τον προώθησε;

– Ε ,ο συγκεκριμένος Γέροντας είχε άλλες προτεραιότητες! Έπρεπε να αποκαταστήσει πρώτα τις …ορφανές αδελφές και αν στη συνέχεια του έμενε χρόνος θα έκανε και κάτι άλλο.

– Θέλω να πω, του επέμεινα, ότι όλα είναι θέμα συγκυριών.

Και το ισχύον σύστημα των εκλογών, δημιουργεί πολλές αδικίες στο πέρασμά του. Κάποτε θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την Ιεραρχία, αν θέλει να δώσει προς τα έξω την εντύπωση ότι η Εκκλησία είναι ένας σοβαρός και δίκαιος οργανισμός.

 

 

✔️Σε ανακοίνωση προέβη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς με τον γενικό τίτλο: δεν παραιτούμαι!

Μην παραιτηθείς Άγιε ! Τί μας το λες;

Αν δεν είχες σκοπό να παραιτηθείς, γιατί τη μέρα της κηδείας του Φθιώτιδος έλεγες στους συνεπισκόπους σου, εντός του Ιερού Βήματος ότι σκέφτεσαι την παραίτηση;

Μήπως παρασύρθηκες από την θλιβερή εικόνα της ημέρας και σου δημιουργήθηκαν αυτά τα συναισθήματα; Στη συνέχεια άλλαξες γνώμη! Μπράβο! Αλλά πιο πολύ θόρυβο προκάλεσε η διάψευσή σου παρά η υποτιθέμενη ομολογία της παραίτησης. Έτσι λόγος να γίνεται!

 

✔️Για να τεκμηριώσει μάλιστα την διάψευσή του ο εν λόγω Αγιος, παρασύρθηκε σε κάποιες υπερβολές και ανακρίβειες που αφορούν την εκλογή του, τον Οκτώβριο του 2005. Συνιστώ στους αναγνώστες μου να κάνουν υπομονή γιατί τα γράφω όλα αυτά, στο υπό έκδοση βιβλίο! Κάποτε θα το εκδώσω , πού θα μου πάει! Θα περάσουν οι αναποδιές! Εκεί γράφω πολλές λεπτομέρειες για όλους και για όλα και μάλιστα για το πώς εξελέγη ο καθένας! Αθάνατο Αγρίνιο με τα…. καπνά σου και τα ισχυρά- τότε- τέκνα σου στον Πειραιά!

Μήπως να σας θυμίσω πάλι τους λόγους συνειδήσεως που επικαλέσθηκε ο Άγιος στον ευεργέτη του Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που τον πήρε και τον ανέδειξε Μητροπολίτη μιας εκ των τριών μεγαλύτερων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος; Του ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος να ψηφίσει έναν κληρικό για Μητροπολίτη και εκείνος του είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως!

Και ξέρετε τί του απάντησε ο Χριστόδουλος;

– Ξέρεις Δεσπότη μου πόσες συνειδήσεις έκαμψα εγώ για να εκλεγείς εσύ Αιτωλοακαρνανίας που δεν σε ήξερε κανείς;

Και όταν το πληροφορήθηκα αυτό είχα πει στον Χριστόδουλο: καλά να πάθετε! Σας είχα προετοιμάσει για αυτές τις συμπεριφορές αλλά εσείς ακούγατε τον άλφα και τον βήτα που τον ήξεραν καλά και σας τον συνέστησαν! Πού είναι τώρα όλοι αυτοί;

Και ο Χριστόδουλος κουνούσε το κεφάλι του παίρνοντας αυτή την χαρακτηριστική πόζα να βάζει το δάκτυλό του στο μέτωπό του σαν να σκέφτεται και να μετανοιώνει για κάποια πράγματα!

 

✔️Και μια και λέμε για παραιτήσεις μαθαίνουμε ότι θα υπάρξουν, όντως, κάποιες παραιτήσεις Ιεραρχών για λόγους γήρατος και προβλημάτων υγείας, αλλά και για να αποφευχθεί η αποστολή της ειδικής Επιτροπής που θα τους κηρύξει εκπτώτους. Υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο που αναμένεται να δώσει αποτελέσματα.

 

✔️Στο μεταξύ ο Γέρων Ιεράρχης με το …κούτσουρο ανά χείρας, επιμένει να ζητά να του προωθήσουν τον εκλεκτό του Αρχιμανδρίτη. Και όχι τίποτα άλλο, μας έλεγε ένας Μητροπολίτης, αλλά ενώ άρχισε να μας γίνεται συμπαθής ο εν λόγω κληρικός- διότι και ικανός είναι και καλόψυχος και αποτελεσματικός – ο γέρος με την επιμονή του τον κάνει αντιπαθή! Και θα τον χαντακώσει!

 

✔️Ο κύβος για την αναπλήρωση της Γραμματείας της Συνόδου- μετά την προαγωγή εννοείται του Αρχιμ. Ιερωνύμου Κάρμα- ερρίφθη. Θα πάει στη θέση του κληρικός εκ των ενώντων. Πρόκειται για εργατικό, υπομονετικό και ευγενικό κληρικό. Μάλιστα αποτελεί εισήγηση του Αρχιγραμματέα Φιλοθέου Θεοχάρη, ο οποίος όσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο συμπαθής.

 

✔️Και μια και μιλάμε για τον π. Φιλόθεο να σας αποκαλύψω αυτό που είχε πει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε ανύποπτο χρόνο, όταν είχαμε βρεθεί με τον τότε διάκονο π. Φιλόθεο σε εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, στην οποία ανήκε. Ήλθε να ασπαστεί την δεξιά του Αρχιεπισκόπου ενώ αναχωρούσαμε για την Αθήνα . Και είπε ο Χριστόδουλος :

– Αυτός ο μικρός διάκονος έχει άστρο, να μου το θυμάστε, είπε!

Και το άστρο άρχισε να ανατέλλει!

 

 

✔️Προχωρά με τους συνήθεις ρυθμούς ο ερανισμός των ψήφων για τις επικείμενες εκλογές των τριών Μητροπολιτών και των δύο Επισκόπων. Για τις Μητροπόλεις Φθιώτιδος και Καλαβρύτων όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθούν ομαλά! Δεν φαίνεται να υποβόσκει κάτι που θα κάνει την ανατροπή. Ωστόσο η εκλογή για την Μητρόπολη Λήμνου θα κριθεί στο Τριπρόσωπο! Όποιος εκ των δύο καταφέρει και συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο Τριπρόσωπο, αυτός και θα παρασύρει την Ιεραχία για το μονοπρόσωπο. Είναι άδικος πάντως ο τρόπος που προωθούνται οι Ιεράρχες. Κάποιοι άνθρωποι γίνονται δυστυχείς! Και αυτό δεν είναι σωστό!

 

✔️Τον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος για να του ευχηθεί.

Με τόσο χαλαρή έως ανύπαρκτη αντιπολίτευση που έχει ο Αρχιεπίσκοπος όχι απλά επισκέψεις πρέπει να τους κάνει αλλά και να δημιουργήσει μία ειδική πινακοθήκη με τα πορτραί τα όλης της Ιεραρχίας ! Τέτοια ανέφελη Αρχιεπισκοπεία δεν πέρασε ούτε ο Αθηνών Σπυρίδων, ο από Ιωαννίνων, ο οποίος δεν λογάριαζε κανέναν και πολύ περισσότερο όσους τον αντιπολιτεύονταν!