You are currently viewing Ποιός διοικεί το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας;

Ποιός διοικεί το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας;

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

Παρουσιάσαμε χθες την είδηση ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στέλνει σε απόσυρση τρείς Ιεράρχες του Θρόνου με ανεπαρκείς πληροφορίες και εξηγήσεις ως προς το σκεπτικό που τον οδήγησε σε αυτή την πρωτοφανή για τον Αλεξανδρινό Θρόνο απόφαση!

Το περίεργο είναι ότι κανείς εκ των τριών Ιεραρχών, των πρωταγωνιστών του Πατριαρχικού μένους, δεν είχε πληροφορηθεί επισήμως μέχρι την ώρα που δημοσιεύσαμε την είδηση αν όντως τίθεται εκτός Ιεραρχίας, αν ισχύει ή όχι.
Ζητήσαμε να μάθουμε τί ακριβώς έχει συμβεί από τον Πατριαρχικό Έξαρχο Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιο αλλά με ευγενικό τρόπο προσπάθησε να υποβαθμίσει την πληροφορία επισημαίνοντας μάλιστα με νόημα ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι αυτή η εξέλιξη , είτε έχει συμβεί είτε όχι.
Περιμένουμε, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί σήμερα επισήμως από το Πατριαρχείο προκειμένου να προβούμε στον ανάλογο σχολιασμό με συγκεκριμένα στοιχεία και αναφορές.

Πριν έλθει, όμως, η επίσημη εκδοχή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για το θέμα αυτό,να σας ενημερώσουμε για κάτι άλλο εξίσου σημαντικό,το οποίο μάλιστα έχει απόλυτη σχέση και συνάρτηση με το προηγούμενο της τιμωρίας !

Περιήλθε σε γνώση μας μία όχι μόνο πρωτόγνωρη για τα εκκλησιαστικά μας ήθη και την ισχύουσα εκκλησιαστική τάξη αλλά και απαράδεκτη για τα ήθη που επικρατούν μεταξύ των Ιεραρχών, επιστολή του Ρώσου πολυπράγμονα Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα προς τον Μοζαμβίκης Χρυσόστομο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ,
Πρόκειται για τον Ιεράρχη που συμμετείχε στο συλλείτουργο στην Μητρόπολη Λαγκαδά με τον Μητροπολίτη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Μοζαμβίκης πληροφορηθήκαμε ότι έλαβε την Επιστολή αυτή όχι διά του προϊσταμένου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, όπως απαιτεί η Εκκλησιαστική τάξη, αλλά απευθείας από τον Ιλαρίωνα με μία απλή… κοινοποίηση στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο λες και μιλά σε υφιστάμενό του …

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό σε συνάρτηση και με όσα ήδη γράψαμε χθες σχετικά με τις «αποκαθηλώσεις@ τριών Ιεραρχών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ποιός διοικεί τελικά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας; Μήπως οι Ρώσοι απευθείας από τη Μόσχα;Ας μας πληροφορήσει κάποιος για να μην τρέφουμε αυταπάτες!

Με ποιο δικαίωμα στέλνει ο Ιλαρίων «ελεγκτικό» γράμμα σε Επίσκοπο άλλης Εκκλησίας και μάλιστα της Δευτερόθρονης Αλεξαξανδρείας; Και το δέχθηκε αυτό ο Πατριάρχης;

Δεν έστειλε την επιστολή πίαω στον Ιλαρίωνα με την ένδειξη ως απαράδεκτη ;

Τί να υποθέσουμε για όλα αυτά; Περίεργες εξαρτήσεις και γεγονότα τα οποία εκθέτουν το πρεσβυγενές Πατριαρχείο το οποίο στο διάβα της ιστορίας μας ήταν πάντα προσηλωμένο στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Κατανοούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Κατανοούμε την διάθεσή του να πολιτεύεται διπλωματικά διότι τους έχει όλους ανάγκη εκεί στην Μαύρη Ήπειρο όπου Ευαγγελίζεται με επιτυχία τον Χριστό και καταγγέλει την αγάπη Του κερδίζοντας νέους ορθοδόξους Χριστιανούς.

Αλλά το να γίνεται παίγνιο το πρεσβυγενές και δευτερόθρονο Πατριαρχείο στα χέρια ενός φιλόδοξου Ιεράρχη της Μόσχας και να δίνει κοτζάμ Πατριαρχείο την εντύπωση ότι άγεται και φέρεται από τη Μόσχα, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Ας θυμηθούμε τον Θρόνο του Αλεξανδρείας τα χρόνια που λάμπρυνε τον θρόνο του ένας Νικόλαος, ένας Παρθένιος και εσχάτως ο αδικοχαμένος Πέτρος!! Παρά την φτώχεια του ήταν πάντα λαμπερό και το σεβόταν όλοι οι Προκαθήμενοι.

Μάλιστα ο σοφός Γέρων Πατριάρχης Παρθένιος ( που «προδόθηκε» από τους δικούς του ανθρώπους ) κατέθετε πάντα την προσήλωσή του στο Φανάρι! Τί άλλαξε τώρα και έχει αλλάξει ρότα η Αλεξανδρινή Εκκλησία;

Αν είναι να αποκεφαλίζουμε Ιεράρχες γιατί στενοχωρέθηκε ο …Ιλαρίων , τότε η κατάσταση έχει ξεφύγει και πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί σε λίγο θα κλάψουμε πάνω στις στάχτες μας.

Αναδεικνύουμε σήμερα το θέμα δημοσιογραφικά παρουσιάζοντας την επιστολή του Ιλαρίωνα και στις δύο γλώσσες και περιμένουμε αντιδράσεις!Θα επανέλθουμε!