You are currently viewing «Ανυπόστατα» Άγιε Γουινέας;

«Ανυπόστατα» Άγιε Γουινέας;

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα 

Η δημοσίευση της πληροφορίας περί αναγκαστικού εφησυχασμού απο τον ίδιο τον Πατριάρχη των τριών Ιεραρχών του  Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που έγινε προχθές το βράδυ στη σελίδα  μας  δεν γινόταν να μείνει αναπάντητη.

Περιμέναμε ωστόσο μία πιο επίσημη αντίδραση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας  μετά τον θόρυβο που προκάλεσε όντως  η δημοσίευση αυτή, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου  όπως παραδέχονται εχθροί και φίλοι των αληθινών ειδήσεων- και όχι απλά των αναδημοσιεύσεων των δελτίων τύπου. 

Ωστόσο  ο  Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβ. Μητροπολίτης  Γουινέας κ. Γεώργιος σε επικοινωνία που είχαν δημοσιογράφοι μαζί του  χαρακτήρισε «ανυπόστατα» τα εν λόγω δημοσιεύματα.

“Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση για κανέναν Ιεράρχη από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας” – δήλωσε ο Μητροπολίτης Γουινέας. 

Και ενώ είπαμε να σταματήσουμε εδώ η στάση αυτή μας προκαλεί να περάσουμε στο σκληρό ροκ! Θέλουμε να αγιάσουμε  και  δεν μας αφήνουν!

•Δύο στοιχεία καταθέτω και περιμένω απαντήσεις και για τα δύο:

✔️Πρώτο στοιχείο.

-Είναι αληθές Άγιε Γουινέας, ότι επικοινώνησα μαζί σας πριν προβώ στην ανάρτηση; Ναί ή όχι; Θυμάστε τί είπαμε; Εγώ τα θυμάμαι επακριβώς και τα καταγράφω.

Επικοινώνησα  με τον Σεβ. Γουινέας και τον ρώτησα για την πληροφορία που είχα  και πράγματι δήλωσε άγνοια.

-Δεν ξέρω κάτι, μου είπε, ιδέα δεν έχω, άλλωστε εσείς ξέρετε πώς γίνονται αυτά σε μας. ( Προφανώς εννοούσε χωρίς να το πει ότι ο Πατριάρχης αποφασίζει και εκτελεί τις αποφάσεις του)

Και ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν επί του θέματος  μας είπε:

– Και  να έγινε πάντως  αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση των αδελφών.

– Δηλαδή τί εννοείτε, τον ρωτώ…

– Έτσι  κι αλλιώς οι δύο που αναφέρατε  διαμένουν μονίμως στην Ελλάδα. Αν όντως υπάρχει τέτοια απόφαση τους διευκολύνει!

– Και ο Σεβ. Μοζαμβίκης; Ο άνθρωπος έχει την άδειά του..

– Α δεν ξέρω τί να σας πω..

Και η συζήτηση μετά πέρασε σε άλλα θέματα ουδεμία σχέση έχοντα με τα εκκλησιαστικά.

Δηλαδή όντως, δεν είχε πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Αλεξάνδρεια αλλά ενώ εμμέσως αδειάζει τους δύο συνεπισκόπους του, τώρα  χαρακτηρίζει το δημοσίευμα… ανυπόστατο! Είναι και αυτό μία άποψη!

Αλλά είναι ανυπόστατο , όσο «ανυπόστατη» είναι και η …επιστολή του γυρολόγου Ιλαρίωνα προς τον Μοζαμβίκης Χρυσόστομο. Για την επιστολή  δεν μας είπε τίποτα! Εστάλη ή όχι; Γιατί ο Σεβ. Μοζαμβίκης όπως δεν είχε ιδέα για την επικείμενη απόφαση, δεν είχε λάβει ακόμη και την επιστολή του Ιλαρίωνα που προφανώς φρόντισε ο ίδιος να δώσει στη δημοσιότητα πριν την λάβει επισήμως ο αποδέκτης της.

Αλλά το σοβαρό της υποθέσεως έγκειται στο εξής:  Πού  ακούστηκε Αρχιερεύς άλλου κλίματος να απευθύνει επιστολή με παρατηρήσεις απ´ευθείας σε Ιεράρχη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου  και να την κοινοποιεί απλά στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας;

Ενώ το σωστό θα ήταν αν είχε κάποιο παράπονο η Εκκλησία της Ρωσίας να σταλεί η επιστολή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και να αναλάβει εκείνος να διευθετήσει τα του οίκου του. Αλλά εδώ υπάρχει τόση εξοικείωση που δεν χρειάζεται να κρατούν ούτε τα προσχήματα, ούτε  τους τύπους!

✔️Δεύτερο στοιχείο που περιμένει απάντηση.

• Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας  έδωσε εντολή να ετοιμάσουν την απόφαση με την οποία θέτει τρεις Αρχιερείς του Αλεξανδρινού Θρόνου εκτός των τειχών; Με διαφορετικό σκεπτικό τον καθένα.  Επαναλαμβάνω είναι αληθές ή όχι,αυτό;

Περιμένω απάντηση για να προχωρήσω στην επόμενη δημοσίευση. Είπαμε, έχω κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.

Μακάρι να έκανε πίσω ο Πατριάρχης  και να αναίρεσε ο ίδιος την  απόφασή του να θέσει εκτός Ιεραρχίας του Θρόνου τρεις Ιεράρχες, για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος.

Προτιμώ να χαρακτηριστώ εγώ ότι δημοσίευσα μία «ανυπόστατη» είδηση, παρά να επιβεβαιωθώ σε ένα τόσο άχαρο γεγονός!

Αλλά προς Θεού μην παίζετε μαζί μου και με την αλήθεια  γιατί τότε θα με κάνετε να γράφω ο,τι μαθαίνω και αυτό- προς το παρόν-  δεν  το θέλω!

Πάντως με την ευκαιρία να πούμε ότι ήλθε η ώρα να μπει ένα νοικοκύρεμα και στα Πατριαρχεία. Δεν γίνεται να έρχονται εδώ οι Πατριάρχες να ζητούν βοήθεια από την Ελλάδα και την Εκκλησία της Ελλάδας και  να τους την παρέχουμε πλουσιοπάροχα και μετά εκείνοι  να κάνουν ο,τι θέλουν και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν! Το παραμυθάκι αυτό ας τελειώσει κάποτε! Σεβόμαστε τον θεσμό και τα πρόσωπα που τον κατέχουν αλλά όλα έχουν ένα όριο!

Είπαμε άλλο πράγμα  το Πατριαρχικό σύστημα και άλλο το να φέρεται κανείς  ως αισυμνήτης, ως απόλυτος άρχων, δηλαδή ως δικτάτωρ!