You are currently viewing Σφηνάκια που… τζού-ζουν!

Σφηνάκια που… τζού-ζουν!

  • Reading time:1 mins read

22 Ιανουαρίου 2021

🔺Καλή και ευλογημένη χρονιά.
Ας ελπίσουμε ότι το 2021 θα είναι έτος απαλλαγής και απελευθέρωσης από τον κορονοϊό. Και ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Σας είπα την τελευταία φορά ότι θα τα λέμε συχνότερα  από αυτή τη στήλη! Αλλά φίλοι μου ελπίζω να με δικαιολογήσατε γιατί παρά τα προβλήματα και τους Σταυρούς που σηκώνω, μπορεί να μην ήμουν συνεπής στην υπόσχεσή μου για σφηνάκια, αλλά ήμουν εδώ στο πλευρό σας με καθημερινή αρθρογραφία.

🔺Ποτέ δεν έχω γράψει τόσα κείμενα όσα  στην εποχή του κορονοϊού !

Όχι γιατί είχα χρόνο αλλά γιατί έπρεπε να παρουσιάζω τις θέσεις μας και να απαντώ στους ποικιλώνυμους  τιμητές και υβριστές της Εκκλησίας, οι οποίοι εμφανίστηκαν με τον επιστημονικό τους μανδύα  και δεν ήταν λίγοι. Τόσο  οι εγχώριοι( Σίψας, Παγώνη, Παναγιωτόπουλος), όσο και οι εισαγόμενοι (Μόσιαλος, Δερμιτζάκης κ. ά.). Τα όσα μας είπαν δεν ήταν λίγα. Δεν μας τα είπαν όλοι μαζί ούτε οι διώκτες των πρωτοχριστιανών! Κάθε μέρα και δήλωση. Και όλα τα ΜΜΕ στο πλευρό τους. Και μείς προσπαθούσαμε να τα βάλουμε με όλους και να τους απαντάμε.Δύο και τρία άρθρα, αλλά  και σχόλια κάθε μέρα, επί όλων των επιθέσεων ακόμη και των υπαινιγμών που έκαναν. Και τα καταφέραμε σε ένα βαθμό. Δεν τους βουλώσαμε τα στόματα αλλά τους δώσαμε να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχει αντίλογος. Και αν χρειαστεί και πόλεμος. Αρκετά πια με όλους αυτούς.

Και μπορεί μέσα από αυτά τα άρθρα και τα σχόλια   να θίγω  όλα τα  τεκταινόμενα αλλά πάντα μένει χώρος ασχολίαστος. Αυτόν θα καλύψουμε σήμερα με τα σφηνάκια.

🔺 Θέλω να ξεκινήσω με ένα παράπονο. Κάθε φορά που γράφω για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και παίρνω θέση για καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα κατηγορούμαι ότι γράφω με ακραίο τρόπο και ότι προσπαθώ να «τρομοκρατήσω» τις ελεύθερες εκείνες αρχιερατικές συνειδήσεις οι οποίες επιθυμούν να εκφράσουν ελευθέρως τις απόψεις των. Δηλαδή εγώ ως μπαμπούλας απειλώ μικρά παιδάκια ότι θα τους κόψω το… γάλα.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο αυτή την περίοδο, στην εποχή του κορονοϊού. Η κατάσταση αυτή είναι παλαιά. Από τα χρόνια του Χριστοδούλου το αντιμετώπιζα αυτό! Γιατί από τότε ήθελαν να με φιμώσουν! Από τότε ήμουν ενοχλητικός. Ίσως γιατί έλεγα αλήθειες και αποκάλυπτα δόλια σχέδια. Και αυτό συνεχίζω να κάνω και τώρα.

🔹Κανείς ωστόσο, από τους επικριτές μου, δεν μπαίνει στον κόπο να θυμηθεί πόσες φορές έχω γράψει και πολλά θετικά και για τον Αρχιεπίσκοπο και για  Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας, όταν ορθοτομούν πράγματι τον λόγο της αλήθειας του Ευαγγελίου.Διερωτώμαι όμως, γιατί τα παράπονα  των διαμαρτυρομένων να στρέφονται ειδικώς εναντίον μου όταν καθημερινά διαβάζουμε δηλώσεις, παρεμβάσεις και προβολές ιεραρχών στο διαδίκτυο  που τους εκθέτουν. Όταν μάλιστα άλλα λένε τη μια μέρα και άλλα την άλλη.Όταν βγαίνουν ως ιατροί και συνιστούν τον εμβολιασμό αντί να απευθύνονται στο λαό μας με λόγια παρηγορίας και ενδυνάμωσης που τόσο έχουν ανάγκη. Δηλαδή μπορούν οι Ιεράρχες  μας και οι ουρές τους να εκφράζουν ελεύθερα την προκλητική γνώμη τους για όλα αυτά που περνάμε ενώ  ειδικώς εγώ  δεν  έχω το δικαίωμα να διατυπώνω τη γνώμη  μου και να τους κρίνω για αυτά που λένε αλλά και γιαυτά που δεν λένε; Ποιος ή ποιοι το λένε αυτό; Ας με συγχωρέσουν που συνεχίζω ακάθεκτος! Και όχι μόνο αυτό: πρόκειται να γίνω ακόμη πιο σκληρός και αποκαλυπτικός. Περιμένετε και θα το διαπιστώσετε!

🔹Στην Εκκλησία ο κορονοϊος έκανε μεγάλο κακό  αλλά έκανε και καλό. Το κακό το ξέρουμε όλοι! Το είδαμε! Το γευτήκαμε. Το πληρώσαμε. Το καλό είναι  γιατί καταλάβαμε πολλά πράγματα που δεν ξέραμε. Είδαμε  τους Αρχιερείς μας να φοβούνται και να μπαίνουν στο καβούκι τους. Είδαμε τους φερόμενους δελφίνους να παρασύρονται  από συμβουλές πολιτικάντηδων που εργάζονται μόνο για το δικό τους καλό και μέλλον, να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σχέση τους με την Κυβέρνηση παρά για την Εκκλησία και το ποίμνιό τους. Συνωστισμό στον προθάλαμο της εξουσίας. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά καλό έκανε στους συγκεκριμένους Ιεράρχες για την επόμενη μέρα. Και τούτο διότι η κλειστή κάστα της Ιεραρχίας δεν θέλει αυτούς που έχουν την φιλοδοξία να ηγηθούν της Εκκλησίας μας  να σκύβουν το κεφάλι, να γίνονται νενέκοι της εξουσίας. Γιαυτό περιμένετε και θα καταλάβετε πολλά στην εκλογή Αρχιεπισκόπου οποτεδήποτε γίνει αυτή. Ευχή μας είναι να αργήσει.

🔺Τους Αρχιεπισκόπους δεν τους εκλέγουν οι πολιτικοί αλλά οι Αρχιερείς. Και όσοι το αγνοούν αυτό, ευκαιρία να το μάθουν. Ισχύει μια παράδοση, ένας άγραφος κανόνας: η κάθε Ιεραρχία  θέλει  να εκλέγει  μπροστάρηδες  Αρχιεπισκόπους για την πρώτη γραμμή. Μπορεί να μην είναι όλοι θορυβώδεις και ομιλητικοί αλλά την κατάλληλη στιγμή βγάζουν το ηγετικό τους εκτόπισμα και κάνουν τη διαφορά.

🔺Τι να θυμηθούμε; Από τα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας  του Χρυσοστόμου   Β´ του από Φιλίππων. Τον εξέλεξαν λόγω γήρατος ως μεταβατικό για να ενώσει την διχασμένη Ιεραρχία μετά την εκλογή Ιακώβου Βαβανάτσου  και ανέπτυξε τέτοια ισχύ που έκανε την τότε Κυβέρνηση Στεφανόπουλου να γονατίσει μπροστά στην επιμονή του να προβεί σε πολυάριθμες εκλογές Μητροπολιτών σε Μητροπόλεις που τελούσαν εν χηρεία δύο και τρία χρόνια. Και τα κατάφερε.

🔹Σήμερα παρά  τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, οι θεσμοί σέβονται ο ένας τον άλλον και  δουλεύουν κανονικά. Και ναί  οι κυβερνήσεις απέχουν από τα της Εκκλησίας.

Το αντίθετο γινότανε  μόνο με τις χούντες! Αλλά αυτά πέρασαν ανεπιστρεπτί. Και τώρα στη χώρα μας  χούντα δεν έχουμε που θα μας επιβάλλει με το έτσι θέλω τον όποιο εκλεκτό της για Αρχιεπίσκοπο. Οι Αρχιερείς μας κοτόσουπα ή χορτόσουπα μπορεί να τρώνε αλλά παρά τις φοβίες που έχουν «κουτόχορτα» δεν τρώνε! Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι …φιλόδοξοι! Γιατί έχουν γίνει θέατρο αγγέλοις και ανθρώποις! Και το τι έχουμε να δούμε σε λίγο δε λέγεται! Και εύχομαι να γελάσουμε γιατί αν κλάψουμε  τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά!

🔺Αν κάτι με πείραξε ως άνθρωπο που είμαι μέσα στην Εκκλησία και γνωρίζω και παρακολουθώ  τα της Εκκλησίας απο πολύ κοντά, είναι το ότι δεν συγκλήθηκε  Ιεραρχία. Είπα και έγραψα τότε  πως ήταν μεγάλο λάθος. Άφησαν τον κορονοϊό να τους νικήσει και να τους κάμψει. Σε αυτό θεωρώ ότι και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει κάποια ευθύνη γιατί  δεν ζύγιασε  καλά τα πράγματα. Βέβαια η απόφαση ελήφθη από τη γνώμη των πλειόνων Ιεραρχών, μελών της ΙΣΙ, διότι  στις επιστολές που έστειλαν ήταν αρνητικοί. Αλλά ενώ στην Ιεραρχία είπαν όχι, μετά από λίγες ημέρες  έσπευσαν στις γιορτές και τα πανηγύρια για τον νέο Άγιο Καλλίνικο τον Εδέσσης. Δηλαδή ενώ ίσχυαν κάποιοι περιορισμοί που τους ανάγκασαν να πουν όχι στην σύγκληση Ιεραρχίας (η οποία  αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο της Εκκλησίας το οποίο διασφαλίζει και εγγυάται την σωστή λειτουργία του Συνοδικού πολιτεύματος), αυτοί την αγνόησαν και προτίμησαν να πάνε στην Έδεσσα για τον Άγιο Καλλίνικο. Όπου γάμος και χαρά…

 

🔺Ας ευθυμήσουμε όμως και λίγο..Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, εκ των  νέων, συνομιλώντας με συνεργάτες του  είπε ότι μπορείτε να  με μνημονεύετε πλέον και ως… Μηθύμνης! Από που προκύπτει αυτό;  τον ρώτησαν έκπληκτοι οι ακροατές του . Μα αφού επιμελούμαι προσωπικά όλα τα θέματα της Μητροπόλεως Μηθύμνης δεν δικαιούμαι και τον τίτλο αυτό; Και έχει δίκαιο ο άνθρωπος. Καταλαβαίνετε με αυτό, τι συμβαίνει στις Μητροπόλεις εκείνες που έχουν  Γέροντες και ανήμπορους  Μητροπολίτες. Παιδική χαρά! Και αυτά τα δράματα  η Εκκλησία μας  δεν τα βλέπει ,δεν τα ακούει, δεν τα θεραπεύει!Περιμένει να γίνει κάτι για να ανοίξει το απόστημα και να το καθαρίσει. Κατά τα άλλα φοβούνται  τον κορονοϊό!

🔺Αυτά που παρουσιάσαμε προχθές υπό μορφή ρεπορτάζ τα οποία συμβαίνουν σε διάφορες Μητροπόλεις που έχουν ανήμπορους Ιεράρχες προκάλεσαν φόβους και συζητήσεις σε …επίπεδο Ιεραρχών! Το τραγικό είναι ότι κάποιοι Ιεράρχες ( μεταξύ αυτών και κάποιοι φερόμενοι ως δελφίνοι)  μαθαίνουμε τηλεφώνησαν στους γέροντες Ιεράρχες να μην ανησυχούν και όλα καλά και όλα άγια. Όταν τα μαθαίνω αυτά καραφλιάζω. Μη με προκαλείτε γιατί όταν  θα αρχίσω να γράφω αυτά που μαθαίνω εξ εγκύρων πηγών  θα κάνω πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους.

🔺Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα από τρεις Μητροπολίτες των Νέων Χωρών που θέλουν να προωθήσουν τα πνευματικά τους αναστήματα σε επόμενες εκλογές Μητροπολιτών. Άξιο και δίκαιο. Το ποιοι είναι θα αποκαλυφθεί από τα συμφραζόμενα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι εκλεκτοί Αρχιμανδρίτες σε άλλες Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος που δικαιούνται και αυτοί να δουν άσπρη μέρα και να φορέσουν το καρδιοτονωτικό εγκόλπιο. Πιστεύω ότι θα πάρουν σειρά και θα προαχθούν. Ακόμη και αν οι Μητροπολίτες τους δεν ενδιαφερθούν! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει αποδείξει πως κατέχει πολύ καλά την διαδικασία και ξέρει τι θα κάνει. Ακόμη και στην περίπτωση που αδικηθούν κάποιοι- δεδομένου ότι οι υποψήφιοι υπερβαίνουν κατά πολύ τις υπάρχουσες Μητροπόλεις- η Εκκλησία μας θα επιβραβεύσει τους ικανούς και τους άξιους και όχι μόνον αυτούς που έχουν Γεροντάδες. Η ρήση του φίλου Ιεράρχου ότι η Ιεραρχία ενίοτε συμπεριφέρεται και ως τιμωρός όσο περνά η ώρα με κεντρίζει και μου αρέσει!

🔺Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο Μητροπόλεις εν χηρεία και οι δύο ανήκουν στις Νέες Χώρες. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να σας πως ότι δεν ξέρουμε ακόμη αν έχει καταλήξει ο Αρχιεπίσκοπος . Βεβαίως και δέχεται εισηγήσεις και του ασκούνται πιέσεις για κάποια πρόσωπα. Εγώ δεν θα σας πω αν ξέρω για ποιους θα βγει λευκός καπνός από την καμινάδα. Ξέρω, όμως,  ότι η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη. Και ξέρω ακόμη ότι όσοι ασκούν την μεγαλύτερη πίεση θα είναι οι χαμένοι. Περιμένετε και θα δείτε.

🔺Όσο για τους τρεις Μητροπολίτες που θέλουν να δουν τα καμάρια τους Μητροπολίτες έχω να πω τα εξής, ξεκινώντας από τα βόρεια άκρα: ο ένας ας πρόσεχε. Λέει πολλά και όλα είναι εκτός θέματος! Πήρε στο λαιμό του έναν ικανό κληρικό με τις σαχλαμάρες που λέει! Ποιός θα τον ψηφίσει;Έχει προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και στον νηφάλιο Αρχιεπίσκοπο.  Ο έτερος θα φάει πόρτα. Παραιτήσου εσύ για  να τον κάνουμε θα του πουν. Άσε που υπάρχει και πτυχιακή δυσκολία. Και η Ιεραρχία δεν θα φανεί γενναιόδωρη αυτή τη φορά όταν υπάρχουν κληρικοί μας με δύο και τρία πτυχία και διδακτορικά. Και ο τρίτος θα εισπράξει την απάντηση: μα προ ολίγου κάναμε τον δικό σου στην πατρίδα σου, περίμενε λίγο ακόμη. Υπάρχει και ένας τέταρτος που θα επιδιώξει από το κέντρο της Ελλάδας. Είχε ξαναπροσπαθήσει  στο παρελθόν να προωθήσει στενό συνεργάτη του αλλά για το καλό και των δύο δεν τα κατάφερε. Τώρα αρχίζει πάλι να κινείται στέλνοντας επιστολές στους Αρχιερείς για την καθαρότητα του από άστοχες κατηγορίες της εποχής εκείνης  οι οποίες πιστεύει  του στέρησαν την εκλογή. Δηλαδή δεν κατάλαβε τίποτα. Όχι Άγιε δεν φταίει αυτό . Η Ιεραρχία έχει αποδείξει ότι δεν την πτοούν αυτά,  αν θέλει να προκρίνει έναν κληρικό. Το ύφος σου φταίει! Που ενώ ο προκάτοχος Αρχιερεύς ήταν ακόμη ζεστός στο φέρετρο, εσύ έλεγες την καπαρώσαμε από χρόνια τη θέση! Όποιος θέλει να  καπαρώνει πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί  και το ξεκαπάρωμα!  Αυτό λειτουργεί νομοτελειακά! Πάντα! Να το θυμάστε για την επόμενη φορά.

🔹 Τα πράγματα πάντως  έχουν ξεφύγει. Κάποιοι εκ των υποψηφίων έχουν έτοιμη τη στολή πολλά χρόνια πριν έλθει η ώρα τους να προαχθούν! Και όχι μία στολή, αλλά πολλές στολές ! Το βλέπετε άλλωστε από το πώς τις αλλάζουν ευθύς ως εκλεγούν! Καρνταρόμπα ολόκληρη έχουν έτοιμη. Και τακίμ παρακαλώ με τη Μίτρα στο  ίδιο χρώμα. Αλλά ο Θεός είναι μακρόθυμος και μας ανέχεται!Ναι μας ανέχεται, επειδή υπάρχουν και κάποιοι κληρικοί που ξεχωρίζουν ( όπως ο π. Παύλος Κίτσος, λ.χ. στην Καβάλα και κάποιοι  άλλοι ωσάν κι αυτόν) που δεν έχουν έτοιμες στολές!Γιαυτό  μας ανέχεται αλλιώς θα είχε ξεκαθαρίσει ο ίδιος το τοπίο. Και δεν θα άφηνε τους λεγόμενους Γέροντες να καθορίζουν το ποιοι θα εκλεγούν την επόμενη ημέρα  και τους γέροντες – ανήμπορους Ιεράρχες να ρεζιλεύονται!

🔺Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «η κίνηση του εμβολιασμού θα είναι ουσιαστικά μια πράξη ηθική και μια έκφραση ανθρωπιάς στη ζωή μας και στη ζωή των συνανθρώπων μας”

Είναι Ιατρός ,είναι  βιολόγος…. τι είναι τέλος πάντων  ο Σεβ. Μεσσηνίας  και παροτρύνει τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο;;;

Αντί να προσεγγίσει πνευματικά το θέμα και να προτείνει στην Εκκλησία να κάνει  μια επιτροπή ιατρών και Ιεραρχών πνευματικά καταρτισμένων για το θέμα και εχόντων σχέση με τα θεάματα αυτά από πλευράς Βιοηθικής  ( όπως λ.χ. ο Σεβ. Μεσογαίας Νικόλαος  ) ώστε να αποφανθούν  μετά λόγου γνώσεως  για το θέμα και μετά να μας πούνε τι πρέπει να κάνουμε, αποφαίνεται  ως ιατρός! Μα γιαυτό και οι ιατροί μας έκλεισαν τις Εκκλησίες!!  Και γιατί τα λένε όλα αυτά οι Αρχιερείς μας; Για να φανούν   αρεστοί   πού άραγε;Δεν ακούνε προφανώς  τι λέει ο κόσμος της Εκκλησίας…. 

🔹Τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό τη μέρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης τα οποία  παρουσιάσαμε απο τις σελίδες μας και έγιναν την επόμενη μέρα πρωτοσέλιδο στην ΕΣΤΙΑ, απέδειξαν πως ο Αρχιεπίσκοπος όταν θέλει έχει τσαγανό. Συνδυάζοντας με έναν μοναδικό τρόπο την τακτική που εφάρμοζαν και οι δύο προκάτοχοι του, επιτυγχάνει τον στόχο του. Διαθέτει  την στρατηγική του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ – κρύο ζέστη – αλλά και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι , αποκτά το απροσκύνητο ύφος του Μεγάλου Χριστοδούλου.

Εκείνο το … «να τη χαίρεστε την οικοδέσποινα», που απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος φεύγοντας  στον Πρωθυπουργό για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  έμεινε στην ιστορία. Και να θυμάστε: θα υπάρξει και συνέχεια!

🔹Ορίστε το πρώτο αντίμετρο της Εκκλησίας για όλα τα χαστούκια που τρώει τον τελευταίο καιρό …Στις ορκωμοσίες να πηγαίνει από δω και πέρα  ένας απλός παπάς…Όπως παλαιότερα έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ στην Μητρόπολη  της Αθήνας  στην επίσημη  δοξολογία της 25ης Μαρτίου. Ε ρε μεγαλεία που έζησε τότε ο π. Ηλίας Δροσινός. Έγραψε ιστορία. Αν έχουν τα κότσια οι Άγιοι Ιεράρχες μας ας πάρουν μια τέτοια απόφαση!

🔺Η ειρωνεία είναι ότι όταν κάποιοι μιλούν για τα αυτονόητα  για τα δίκαια της Εκκλησίας  και των ανθρώπων, θεωρούνται ακραίοι, φονταμενταλιστές, γραφικοί, εθνικιστές.
Όταν λιγάκι χειροκροτήσει κάποιος το κουλτουριάκο κατεστημένο γίνεται αστέρι,με …μαύρες ανταύγειες! Και μπορεί να γίνεις και υφυπουργός.

🔹 Όταν βλέπω τον Δήμαρχο  της Βενετίας να γονατίζει μπροστά στην Παναγιά και να της αναθέτει την φροντίδα της πόλης του… Όταν ακούω τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας να λέει: να κλείσω εγώ τους ναούς και να στερήσω από  τους πιστούς την προσευχή; Ποτέ!

Ε ναι,τότε ζηλεύω!

🔺Θα έπρεπε να καταργηθεί από καιρό   η επιτροπή της κ.Γιάννας και κάθε ιδέα για  εορτασμό του ‘21. Διότι δεν γίνεται  να διοργανώνεται φιέστα με κριτήριο να βρούμε για την κ.Γιάννα μια δουλειά. Και επι πλέον, δεν μπορούμε να εορτάσουμε το ‘21, όπως του αξίζει! Μια σεμνή τελετή στην παλιά Βουλή αντί μνημοσύνου και χωρίς ρήτορες,θα ήταν αρκετή. Τι περισσότερο θα πούμε; Θα μιλήσουμε για την ανδρεία κλπ των αγωνιστών;Αποτελεί αυτό τιμή;  Ή θα αραδιάσουμε το τι καταφέραμε έκτοτε; Μια τρύπα στο νερό! Ας γίνουμε έστω για λίγο σοβαροί. Έπρεπε να καταργηθεί κάθε ιδέα για πανηγύρια αλλά και κάθε ιδέα φιέστας.Και κακώς η Εκκλησία σέρνεται πίσω από όλα αυτά λες και το έχει ανάγκη. Ας έκανε αυτό που θεωρούσε ως χρέος της και ας ήταν μόνη! Τα υπόλοιπα μοιάζουν ως κακόφωνη  χορωδία που σέρνεται για να ψάλλει  το…. Γέλα παλιάτσο!  Αυτό είναι το όραμα για τάχα τιμή στο ‘21; Θα μας κρίνουν οι νεκροί και οι αγέννητοι!

🔺Πράγματι έγινε χαμός στο  Αμέρικα. Ο Σπύρος και Βασίλης μαλλιοτραβήχτηκαν άγρια.  Μέχρι το 5th Avenue ακούστηκαν  οι φωνές και οι στριγκλιές τους. Κανείς δεν έμαθε ποιό ή ποιός ήταν  το μήλο της έριδος. Θα μάθουμε και θα σας το πούμε! Μην ανησυχείτε! Και οι δυο αυτοί λαμπροί και φερέλπιδες κληρικοί προέρχονται από την Ελλάδα και αποτελούν τον δεξιό και αριστερό βραχίονα του Μεγάλου, εκτοπίζοντας ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη γνώση του αντικειμένου και την νοοτροπία του εκεί λαού. Αλλά είπαμε η μαϊμού όσο ανεβαίνει φαίνονται  τα όπισθεν της( για να μην το πω «όπως»  το έλεγε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος) και το αυτό δυστυχώς παθαίνουν και τα μαϊμουδάκια.

🔹Τα  όσα συμβαίνουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα μαθαίνουμε . Αλλά δεν τα γράφουμε. Όχι για να μην κακοκαρδίσουμε κάποιους φίλους μας αλλά για να μην βρουν τον μπελά τους τα νέα θύματα που περιμένουν υπομονετικά για την επόμενη καρατόμηση που ακολουθεί,όπως μας λένε. Είναι κρίμα πάντως να μας απογοητεύουν οι άνθρωποι. Και μάλιστα αυτοί στους οποίους ποντάραμε. Αλλά κάναμε λάθος, γιατί μας παραμύθιασαν για τις καλές προθέσεις τους.Το μόνο που τους ενδιαφέρει τελικά όλους αυτούς είναι ο εαυτούλης τους . Θα περάσουν τα χρόνια και δεν θα έχουν προσφέρει και πολλά πράγματα και το μόνο που θα έχει μείνει πίσω τους είναι η κακία,  ο φθόνος, η πλεονεξία να καταλάβουν την εξουσία ως διψασμένοι. Αλλά ο φωτισμένος και ο ευλογημένος άνθρωπος δεν επιδιώκει να καταλαμβάνει θέσεις με σχέδιο! Τους τις προσφέρει ο Θεός! Γιατί αυτό είναι το δικό του σχέδιο. Θα μου πείτε και πως κατάφεραν να καταλάβουν  τις θέσεις που ήδη κατέλαβαν; Ε ο Θεός όλα τα επιτρέπει. Προς μετάνοια εις ένα έκαστον. Μέχρι να…….

🔺Το συμβάν είναι πέρα για πέρα αληθές.

Σε μια μεγαλόπολη των ΗΠΑ  στη νοτιοδυτική ακτή της λίμνης Μίσιγκαν έλαβαν χώρα κάποια γεγονότα κατά την χειροτονία του εκεί βοηθού Επισκόπου. Προσωπικά  με ανησυχούν. Όχι για αυτά που θα συμβούν από δω και στο εξής  όσο για τη νοοτροπία που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού . Αυτός που στάλθηκε υποτίθεται  για να ισιώσει το κλίμα για να μην το φάει ο γάιδαρος τα έχει κάνει σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων – σε λιγότερο από δύο χρόνια- ακόμη πιο δύσκολα. Κατά  που φαίνεται μέχρι τώρα, αντί να ενώσει τα διεστώτα  πήγε εκεί με κόμπλεξ σαράντα καρδιναλίων να τον βαραίνει στους ώμους και να  θέλει να κάνει συνεχώς  επίδειξη ισχύος. Σιγά βρε Μεγάλε! Είχες  ξαναδεί στη ζωή σου τόσα μεγαλεία, τόση εξουσία και τόσο χρήμα;

Δηλαδή τα έχεις όλα και θέλεις να πάρεις και αυτά τα λίγα που έχουν οι άλλοι; Πολύ πλεονέκτης είσαι αδελφέ μου και αυτό δεν θα σου βγει σε καλό! Έχω δει πανίσχυρους ανθρώπους  να γκρεμοτσακίζονται μέσα στην ίδια τους την ισχύ. Τα ζήσαμε και τα ξέρουμε! Και το καλό θα ήταν να το ξέρεις και συ και να το θυμάσαι. Σε μια τραυματισμένη επαρχία του Θρόνου  με τόσα προβλήματα – οικονομικής κυρίως  φύσεως – τα οποία  αντί να λυθούν δημιουργήθηκαν και καινούρια, διχασμού  και εκφοβισμού των Ιεραρχών αυτή τη φορά! Αλλά  μέχρι πότε; Κάτι θα σκάσει το οποίο φοβάμαι ότι θα είναι πολύ θορυβώδες!

🔺Το συμβάν όπως είπαμε έλαβε χώρα στη νοτιοδυτική ακτή της λίμνης Μίσιγκαν. Μετά  την χειροτονία και αφού μνημονεύθηκε αυτή τη φορά ως ….ποιμενάρχης ο Μεγάλος για να επιβεβαιώσει τον εγωισμό του , στη συνέχεια εξαφανίσθηκε περιοδεύων σε Μονές,  χωρίς να τον συνοδεύει ο οικείος Ιεράρχης- αυτός δηλαδή  που έχει εκλεγεί από την Εκκλησία να ποιμαίνει αυτή την περιοχή!   Παρά την εκπέμπουσα ψυχρότητα ( κατά τα άλλα κοινώνησαν  από το κοινό Ποτήριο  και αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης)ο οικοδεσπότης του πρότεινε πριν φύγει από την περιοχή τους για να επιστρέψει στην έδρα του, να συμφάγουν και μετά να τον συνοδεύσει στο αεροδρόμιο.Πλην όμως δεν έδωσε  σημείο ζωής! Μην τον είδατε τον… Παναγή. Εξαφανίσθηκε ! Ούτε χαίρετε δεν είπε αλλά ούτε και ένα ευγενικό εις το επανιδείν. Όπως όλα δείχνουν μετά τους δύο που κόντυνε( τον έναν τον οδήγησε στην μόνιμη κατάθλιψη και τον άλλον μετά από 36 χρόνια Αρχιερωσύνης τον πρόσβαλε βάναυσα ) άρχισε ήδη το σκληρό ροκ και για τον επόμενο( ή μήπως για τους επόμενους;)Και γιατί παρακαλώ; Γιατί ο συγκεκριμένος  εφαρμόζει το ισχύον Σύνταγμα στην εκεί Εκκλησία.Δηλαδή θεωρεί τον εαυτό του ως τον κανονικό Ποιμενάρχη της εκεί Μητροπόλεως.  Τώρα λέει θα το αλλάξουν το Σύνταγμα. Και θα επαναφέρουν αυτό που ίσχυε προ του 1999 . Και αλήθεια οι ήδη εκλεγμένοι Μητροπολίτες θα υποβαθμιστούν; Πως θα το μαγειρέψουν αυτό τα σαίνια; Αλλά μέχρι να το αλλάξουν δεν μπορεί  ο βιαστικός να περιμένει να τελειώσει το μαγείρεμα; Έλεος! Δεν έχει μάθει να κερδίζει τους ανθρώπους με αγάπη και διάλογο; Μόνο με τιμωρίες και φιμώσεις; Και γιατί μπερδεύει στις ένοχες αυτές πράξεις του τον Πατριάρχη; Γιατί θέλει να τον  φορτώνει με αρνητική ενέργεια που δεν του αναλογεί;

Και μετά από όλα αυτά στοχεύει ο εν λόγω Άγιος  και για παραπάνω; Ποιος θα τον ψηφίσει; Τρελοί είναι οι Ιεράρχες να βάλουν έναν σατράπη πάνω από το κεφάλι τους; Όλοι τον φοβούνται και λένε τα χειρότερα. Εκτός από τον π. Άλεξ Καρλούτσο που λέει τα καλύτερα. Ίσως γιατί φέρεται- ακόμη-  σε εκείνον καλά και σεβαστικά! Γιατί τον έχει ανάγκη. Αλλά η ζωή μας κύκλους κάνει!

🔹Πάντως για όλα αυτά δεν φταίει μόνο ο ίδιος. Ο κύριος υπαίτιος είναι ο Πατριάρχης. Δεν είναι δυνατόν να τα αποδέχεται όλα αυτά και να επιτρέπει τον εξευτελισμό της Αρχιερωσύνης. Είναι δυνατόν να προάγονται οι άνθρωποι και έκτοτε να ζουν με την δαμόκλειο σπάθη στο κεφάλι τους; Τι συμπεριφορές είναι αυτές ; Πιστεύει δηλαδή ο Πατριάρχης ότι με αυτή την τακτική θα κρατήσει την μεγαλύτερη επαρχία του θρόνου; Συγνώμη αλλά τα νέα είναι πολύ άσχημα. Οι εκεί συμπατριώτες μας εγκαταλείπουν σιγά σιγά την εκεί Εκκλησία μας και προσχωρούν σε Εκκλησίες Αντιοχειανών, Ρώσων και Παλαιοημερολογιτών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα! Το επόμενο θα είναι η ήμι-Αυτοκεφαλία κατά τα πρότυπα της Εκκλησίας της Φιλανδίας και της Εσθονίας ( η καλή εξέλιξη) ή πλήρης Αυτοκεφαλία(οπότε κλάψε με μάνα κλάψε με! Εκεί θα οδηγηθούν τα πράγματα αν δεν γίνει  τώρα όπισθεν ολοταχώς. Αν δεν σταματήσει ο Πατριάρχης  να ακούει τα παπαγαλάκια που τον περιβάλλουν, τους άκαπνους και ατάλαντους που μια ζωή έχουν μάθει να ρουφιανεύουν για να επιβιώνουν και να είναι οι πρώτοι που τον ενθαρρύνουν να παίρνει κεφάλια για να γλυτώσουν αυτοί  και να μην ασχολείται μαζί τους.

🔺Μου είπε τις προάλλες πολιός Ιεράρχης που ξέρει τα του Φαναρίου κάτι που με άφησε άφωνο: «Τον πρόλαβαν τα χρόνια του  τον Πατριάρχη μας δυστυχώς! Έχασε τα ευαίσθητα αντανακλαστικά του και άγεται και φέρεται από τους γύρω του! Και από αυτούς που έχει εξάρτηση και  θεωρεί ότι τον στηρίζουν!   Τι περίμενες να κάνει και πως να φερθεί  όταν τον συμβουλεύουν κάτι καθηγητές που έχουν εθνομηδενιστικές αντιλήψεις; Πως να μην γίνεται εκδικητικός όταν ακούει Ιεράρχες που δεν έχουν Ποιμάνει ποτέ και αν ψάξεις το παρελθόν τους θα βρεις ότι  επιβίωσαν ρουφιανεύοντας. Ένας μάλιστα εξ αυτών που παριστάνει σήμερα   τον μεγάλο παράγοντα πρόδωσε τον ίδιο του τον ευεργέτη Γέροντα  Μητροπολίτη ( ρουφιανεύοντας τι έλεγε κατ´ιδίαν στο σπίτι του κατά του Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνος και του Πατριάρχη Δημητρίου)και τον πέταξαν τον Γέροντα  από τη Σύνοδο εις τας δυσμάς του βίου του και πέθανε από τον καημό του. Και μετά αυτό το κωλόπαιδο εισήλθε στην Πατριαρχική αυλή και ανέβηκε έρποντας και γλείφοντας. Αυτούς έχει  ο Βαρθολομαίος σήμερα δίπλα του. Γιαυτό αντιδρά έτσι. Ο ίδιος είναι ευγενής αλλά τον πιάνει ο εγωισμός και φέρεται απόλυτα. Ξεχνάς τι έκανε στον Γέροντα σου τον Χριστόδουλο;»

Δεν ξεχνώ Δεσπότη μου, απάντησα. Αλλά πονώ να βλέπω έναν τόσο μεγάλο Πατριάρχη να αφήνεται σε τέτοιους ανθρώπους και να γράφει αυτές τις  σελίδες στην ιστορία του. Δεν του αρμόζει! Γιατί ο Βαρθολομαίος είναι όντως ο σπουδαιότερος Πατριάρχης που πέρασε από το ταπεινό Φανάρι.

🔺Μαθαίνω πως η δημιουργία Εξαρχίας στην Μάλτα δεν είναι τυχαίο γεγονός. Μόλις μάλιστα δείτε και τον Επίσκοπο που προορίζεται για εκεί θα καταλάβετε. Είδα κάτι φωτογραφίες στο Fb και έπαθα. The jolie! Άντε με το καλό!

🔹Στενοχωρέθηκαν κάποιοι φίλοι που έγραψα λέει υπαινικτικά σχόλια για τον εσχάτως εκλεγέντα Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας Βησσαρίωνα. Κάθε άλλο. Τα σχόλια ήταν συγκρατημένα. Απλά εξεπλάγην από τις επιλογές του  Πατριάρχη . Ο Πατριάρχης θα θυμάται ότι πέρυσι τέτοια εποχή που ήμουν στο Φανάρι ( έκτοτε δεν ξαναπήγα) και είχα αντιληφθεί μια περίεργη  διάθεση εναντίον του Βησσαρίωνα για θέματα που δεν με αφορούσαν είπα και γώ τον καλό μου λόγο και κυρίως υπερθεμάτισα για την παραμονή του εν λόγω κληρικού στο Φανάρι γιατί η αποπομπή του θα προκαλούσε μια εσωστρέφεια που δεν θα έκανε  καλό. Βούτυρο και μέλι στο ψωμί των επικριτών του Φαναρίου. Δεν λέω ότι τον έπεισα εγώ γιατί και άλλοι άνθρωποι είχαν τις ίδιες διαθέσεις με μένα. Και δεν έφυγε τότε. Και χάρηκα.Και τώρα ένα χρόνο μετά  προήχθηκε. Αυτό επεσήμανα εγώ! Τα υπόλοιπα δεν με απασχολούν. Δεν μαζεύω ψήφους εγώ για Πατριάρχης για την επόμενη ημέρα. Άλλοι ακολουθούν αυτό το σπορ.Ας προσέχουν πάντως γιατί δεν είμαι βέβαιος  οτι θα μπορέσουν να σκοράρουν στο τέλος!

🔹Δεν τελειώσαμε! Θα συνεχίσουμε  την Δεύτερα.Έχουμε να σχολιάσουμε τον εορτασμό των Θεοφανείων. Τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας στις τηλεοράσεις. Την κινητικότητα που υπάρχει στους Συνοδικούς διαδρόμους. Το δράμα που δημιούργησε το Φανάρι στις ΗΠΑ με την απαράδεκτη τιμωρία του Σεβ. Σάρδεων Ευαγγέλου του από Νέας Ιερσέης και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Δεν θα πλήξουμε καθόλου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…