You are currently viewing Ποιοι δεν αφήνουν τους γέροντες Ιεράρχες να παραιτηθούν;

Ποιοι δεν αφήνουν τους γέροντες Ιεράρχες να παραιτηθούν;

  • Reading time:1 mins read
✔️Μακαριώτατε μην αφήνετε να ενδιάμεσους  να ευτελίζουν την Εκκλησία! 
 
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Το παράδειγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου δεν φαίνεται να το ακολουθούν οι υπόλοιποι γέροντες Ιεράρχες.
Ενώ οι πληροφορίες που είχαμε μέχρι τώρα έλεγαν ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις και  από τους γέροντες Μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτο, Μηθύμνης Χρυσόστομο και Φλωρίνης Θεόκλητο( έχουν περάσει και οι τρεις το 92ο έτος της ηλικίας τους)και ίσως και από τον εμπερίστατο Εδέσσης Ιωήλ.
Οι τελευταιές φήμες, που φθάνουν  λένε ότι δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν!  Και λέμε φήμες γιατί όλα σε επίπεδο φημών κινούνται στην Εκκλησία! Η επίσημη ενημέρωση γίνεται πάντα κατόπιν εορτής! Έτσι έχει καθιερωθεί και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα!
 Πάντως μετά την επιτυχή έκβαση της υποβολής παραίτησης  του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου- γεγονός που επαναλαμβάνουμε πιστώνεται στον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο και στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο που τον συνέδραμε- τα δύο άλλα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής που ανέλαβαν  να διευθετήσουν  το θέμα των Γερόντων Ιεραρχών και συγκεκριμένα οι  Μητροπολίτες Φθιώτιδος Συμεών και Λαρίσης Ιερώνυμος, ανέλαβε τον Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο ο Φθιώτιδος και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο ο Λαρίσης.
Ωστόσο  τα  περιβάλλοντα των ως άνω Ιεραρχών  διαδίδουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν! 
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος που βρίσκεται στο νησί της Λέσβου για να παραστεί στους εορτασμούς της Παναγίας Αγιάσου, συλλειτούργησε σήμερα Κυριακή στο προσκύνημα του Ταξιάρχη με τον Σεβ. Μηθύμνης Χρυσόστομο και στο κύρυγμά του εκτός από τα άλλα που είπε – μερικά εξ αυτών εμπαθή και ιλαροτραγικά, τα οποία προσιδιάζουν φαίνεται στον χαρακτήρα του  (και αυτό είναι κρίμα),
Του- ευχήθηκε τον άγοντα το 93ο έτος της ζωής του Μηθύμνης Χρυσόστομο ακόμη πιο πολλά έτη και να αξιωθεί να τελέσει ( sic) τα …εγκαίνια του νέου Γηροκομείου που θα ανεγερθεί από το προσκύνημα των Ταξιαρχών! Οπότε μας προϊδέασε από πρώτο χέρι ότι ο γέρο Μηθύμνης δεν πρόκειται να παραιτηθεί! Θα περιμένουμε  να εγκαινιάσει και το Γηροκομείο και μετά να κλείσει τα μάτια του όπως χαρακτηριστικά είπε! Βέβαια ο Σεβ. Μηθύμνης εσχάτως έχει επιδοθεί σε ποιμαντορικές επισκέψεις στα χωριά της επαρχίας του, πολλά από τα οποία είχε να επισκεφθεί από την ενθρόνιση του. Και οι γερόντισες του τη λένε: τώρα μας θυμήθηκες μετά από 40 χρόνια;
Επίσης πληροφορηθήκαμε οτι  ετοιμάζεται παραμονή της Παναγίας να ανέλθει τα σκαλιά της Παναγιάς της Πέτρας και μάλιστα αστειευόμενος προς τους συνομιλητές του είπε:
 -Εγώ μπορώ να τα ανέβω! Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί; 
Βέβαια κανείς δεν τόλμησε να του πει ότι η Αρχιερωσύνη δεν είναι τέτοιου είδους ορειβασία, ούτε και  Μαραθώνιος και ότι το 1984 παρέλαβε  από τον Μακαριστό Μηθύμνης Ιάκωβο Μαλλιαρό( τα έζησα από πρώτο χέρι όλα αυτά, ήμουν ήδη φοιτητής) μια Μητρόπολη με 50 οργανικές  θέσεις για να είναι τώρα μόνο  με …17!
Ο επόμενος Μητροπολίτης  να δούμε τι θα πρέπει να κάνει για να επαναφέρει την κανονικότητα!
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το περιβάλλον του  γέροντα Παραμυθίας Τίτου,ο οποίος βρίσκεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια σε άλλο πανήτη. Ο Σεβ. Παραμυθίας αφού του έμαθε ο αντ´ αυτού π. Βελισσάριος να λέει την φράση «δεν παραιτούμαι», έκτοτε την επαναλαμβάνει σε όποιον συναντήσει ή συνομιλήσει μαζί του. Η Μητρόπολη κινείται στον αυτόματο. Ενώ οι μεταθέσεις των ιερέων από ενορία σε ενορία έχουν γίνει το ανέκδοτο της περιοχής.
 Το θέμα,τέλος της παραίτησης   του Σεβ. Φλωρίνης έχει τις ιδιομορφίες του. Ενώ ο γέροντας π. Θεόκλητος  είχε εκφράσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την επιθυμία του  να παραιτηθεί από πέρυσι που ήταν Συνοδικός, οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν τον αφήνει να το κάνει ο Σεβ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο οποίος έχει αναγάγει τον εαυτό του σε ένα είδος υπέρ τοποτηρητή και επιτηρητή  της Μητρόπολης Φλωρίνης  λόγω της εκείθεν προέλευσής  του.
 Επομένως αν ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να δει παραίτηση Φλωρίνης πρέπει να πείσει πρώτα τον Ιουστίνο, ο οποίος λέει ετοιμάζει δικό του υποψήφιο! Έτσι γίνονται οι προαγωγές στην Ελλάδα!Κατά τα άλλα ενεργεί  το Πνεύμα το Άγιο!
 Η περίπτωση του Σεβ. Εδέσσης Ιωήλ δεν συγκαταλέγεται στις παραπάνω δεδομένου ότι είναι ακόμη νέος. Απομένει στον ίδιο να περισώσει την υστεροφημία του και να σκεφτεί με γνήσιο εκκλησιολογικό πνεύμα και να αποφασίσει!
Ο Σεβ. Μαντινείας Αλέξανδρος, στενός φίλος και συνοδοιπόρος του Αρχιεπισκόπου από τα έτη που υπηρετούσαν μαζί στη Σύνοδο δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Άλλωστε η υγεία του εσχάτως σημείωσε αισθητή βελτίωση προς ανακούφιση και χαρά όλων όσων τον αγαπούν και τον νοιάζονται!
Τέλος ο πρύτανις της Ιεραρχίας  Μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ ο οποίος έχει άριστες φυσικές αντοχές και έχει καταπλήξει τους πάντες με τις συχνές Αρχιερατικές παραστάσεις  και δραστηριότητές του,δεν ανήκει στους προαναφερθέντες δεδομένου ότι διοικεί άριστα την Μητρόπολη, συντάσσει και υπογράφει  ο ίδιος τα  υπηρεσιακά έγγραφα, λειτουργεί και χειροτονεί νέους κληρικούς χωρίς βοήθεια με φωνές αλλοτρίων κομπάρσων,  δεν είναι έρμαιο σε χέρια επιτηδείων και τέλος δεν αφήνει σε τρίτους να ορίσουν τον Αρχιερατικό βίο του. Οπότε εκείνος ξέρει τι να κάνει! Έτσι εχει μέχρι στιγμής το τοπίο των παραιτήσεων. Αναμένονται εξελίξεις γιατί καθώς φαίνεται ο Αρχιεπίσκοπος είναι αποφασισμένος να κλείσει το κεφάλαιο αυτό το οποίο δημιουργεί προβλήματα σε  ακριτικές και γιαυτό σημαντικές  Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας, οι οποίες έχουν πέσει θύματα προσηλυτισμού από αιρετικές δυνάμεις που βρήκαν έδαφος να αναπτύξουν τις κακοδοξίες τους. Και ο Αρχιεπίσκοπος αν θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πρέπει να απομακρύνει όλους εκείνους που διαδραματίζουν ύποπτο ρόλο στο θέμα αυτό και με τη στάση τους ευτελίζουν την Εκκλησία και εκθέτουν τον ίδιο!