You are currently viewing Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Λευκάδα…

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Λευκάδα…

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Η μέρα της εορτής της Παναγίας της Φανερωμένης πλησιάζει! Η εορτή -σύμβολο για το νησί της Λευκάδας πλησιάζει. Εφέτος όμως, ο εορτασμός δε θα είναι ίδιος. Μία μεγάλη θλίψη και απογοήτευση επικρατεί απ´άκρου εις άκρον σε όλο το νησί,εξαιτίας των νέων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην ιστορική Μονή της Φανερωμένης, εξ αφορμής της νέας τάξης πραγμάτων που θέλει να επιβάλλει στην Μονή ο Μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος , από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο νησί.

Από το 2008 που εξελέγη και εγκαταστάθηκε στην Λευκάδα, έχει επιχειρήσει με διάφορους τρόπους και μεθοδεύσεις να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της Μονής και να την καταστήσει προσκύνημα, χωρίς εκλεγμένο Ηγουμενοσυμβούλιο , για να μπορεί να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Το θέμα αυτό όπως είναι φυσικό ταλανίζει και ταλαιπωρεί την Ιερά Μονή Φανερωμένης οκτώ συναπτά έτη και έχει γίνει πρόβλημα ολόκληρου του νησιού.

Εξαιτίας αυτού δημιουργούνται συχνά διάφορες καταστάσεις και επεισόδια , στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει πάντα ο Μητροπολίτης Θεόφιλος και ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας είναι δυστυχώς, εκ της θέσεως που κατέχει, ο σάκκος του μπόξ που δέχεται τα φανερά και τα κρυφά χτυπήματα.

Πρόσφατα μάλιστα κατά την διάρκεια ενός Κατανυκτικού εσπερινού στην Μονή, στον οποίο χοροστατούσε ο Μητροπολίτης Θεόφιλος ,συνέβη ένα επεισόδιο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πιστών για το οποίο ακόμη συζητά το νησί. Και δεν έμεινε το θέμα εκεί. Υπήρξαν και άλλες παρενέργειες οι οποίες απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο πόσο..” όμορφος ηθικός και αγγελικά πλασμένος” είναι ο κόσμος της Εκκλησίας μας και μάλιστα των κληρικών μας.

Ο Μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος, με τον αέρα και τη δύναμη της εξουσίας, που αντλεί από το δεσποτοκρατικό αξίωμά του, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το λάθος και την ανοησία που διέπραξε μεσούσης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω — όπως μπορούσε να κάνει διδάσκοντας το ποίμνιό του ταπείνωση και με αυτό τον τρόπο–αλλά συνέχισε να ασκεί και να εξασκεί τον διαβολικό και διχαστικό άθλημα του κομπλεξισμού !

Έρριξε στον Ηγούμενο την Μονής Αρχιμ. Νικηφόρο Ασπρογέρακα,όλο το φταίξιμο,όλο το βάρος του δικού του θυμού, αλλά και για το παιδαριώδες και ανώριμο ξέσπασμά του, μπροστά στον κόσμο, κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό — τότε που απαιτούσε χτυπώντας το μπαστούνι του …”να φέρουν το κουτί του Δεσπότη”, για να πέφτει εκεί το χρήμα των πιστών– και τιμώρησε τον Ηγούμενο της Μονής εκδίδοντας φιρμάνι με το οποίο του αφαιρούσε τα οφίκκια του Επιστήθιου Σταυρού και του Επιγονάτιου–οφίκκια που δύσκολα αφαιρούνται από έναν Ιερομόναχο και μάλιστα εκλεγμένο Ηγούμενο. Δεν είχε αυτό το δικαίωμα ο Μητροπολίτης Λευκάδος και το ξέρει.

Πόσους “σταυρούς” θα σηκώσει ακόμη αυτός ο άτυχος αυτός κληρικός της Εκκλησίας μας, ο πατήρ Νικηφόρος;

Δεν φτάνει που έχασε την Μητρόπολη στην οποία έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή, δεν φτάνει που από το 2008 ζεί,μαζί με τους αδελφούς της Μονής, υπό καθεστώς τρομοκρατίας, δεν φτάνει που δεν τους εγκρίνει τον κανονισμό της Μονής και δεν τους αφήνει να εκλέξουν, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς περί Ιερών Μονών, το Ηγουμενοσυμβούλιο;

Του ρίχνει, τώρα, χωρίς αιδώ όλο το φταίξιμο για την δική του συμπεριφορά στη Μονή κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό, παρουσία των πιστών που είχαν πάει να προσευχηθούν και έφυγαν κατασκανδαλισμένοι από τις …τσιρίδες του Μητροπολίτη που φώναζε :

— “Πάρτε το αυτό και φέρτε το κουτί του Δεσπότη…”

Και αυτή τη φορά τα είπε όλα απέξω, χωρίς να τα διαβάζει( θαύμα, θαύμα),αφού ως γνωστόν, ούτε το όνομά του δεν μπορεί να πεί χωρίς να το διαβάζει!

Δυστυχώς δεν διδάχθηκε τίποτα ο Θεόφιλος από τον Γέροντά του αείμνηστο Χριστοφόρο Παπαδόπουλο, που ήταν συχνά θύμα του παραλογισμού και των απαιτήσεων της Δεσποτοκρατίας! Και παρά το κυνηγητό και τους διωγμούς που υπέστη ποτέ δεν του αφαίρεσε κανείς — ούτε ο τότε Πειραιώς Καλλίνικος– τα οφίκκια του επιστηθίου Σταυρού και του Επιγονατίου!

Και όλα αυτά τα κάνει ο Θεόφιλος, δεχόμενος κακές συμβουλές εξωγενών παραγόντων και μάλιστα συνεπισκόπων του, οι οποίοι κομπάζουν και καυχώνται οτι κατέχουν την νομική επιστήμη καλύτερα και από την ταλαίπωρη Θεολογία και επιδίδονται σε βασανιστήρια κατά χαμηλόβαθμων κληρικών, για να δείξουν το κενό της εξουσίας που κατέχουν!

Αλλά τί συμβαίνει επιτέλους στην Μονή Φανερωμένης και οκτώ χρόνια τώρα δεν μπορεί να επέλθει η γαλήνη, η ειρήνη και η αρμονία στις σχέσεις Ποιμενάρχη και Μονής και κατ´επέκταση Ποιμενάρχη και ποιμνίου– αφού ο λαός της Λευκάδας, εκτός από ορισμένους που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, είναι σύσσωμος στο πλευρό της Μονής και του Ηγουμένου;

Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά την ενθρόνιση του Θεοφίλου και την ανάληψη των καθηκόντων του!

Μπορεί να είναι από την Λευκάδα και να την αγαπά( κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό) αλλά δεν υπηρέτηςε ποτέ εκεί ως κληρικός, μέχρι που πήγε ως Μητροπολίτης και συνειδητοποίησε τότε οτι η Μητρόπολη Λευκάδας είναι μία μικρή Μητρόπολη και πως όλη η δύναμη και η αίγλη της συγκεντρώνεται και πηγάζει από την Ι. Μονή της Φανερωμένης, ακριβό και πολύτιμο κόσμημα για το νησί !

Έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση!
Ο πολυπράγμων και παμπόνηρος διάβολος βρίσκει πάντα τρόπο να εισχωρεί και να ταράζει τα γαλήνια νερά της Εκκλησίας μας και να δηλητηριάζει τη ζωή αλλά και τις σχέσεις των κληρικών μας.

Ο νέος Μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος — κρίμασιν οίς οίδεν Κύριος– έβαλε με το καλημέρα σας,στο μάτι την Μονή Φανερωμένης και τα όσα οικονομικά οφέλη απορρέουν εξ αυτής!

Και στην διαχείριση αυτή δεν ήθελε κανένα συμμέτοχο ή συνδιαχειριστή, αλλά αντιθέτως ήθελε να είναι ολομόναχος– αυθέντης και δεσπότης που λένε, στην κυριολεξία!

Όπως ήταν φυσικό η Μονή αμέσως αντέδρασε! Κάθε σωστός Μοναχός που είναι ολοκληρωμένος ως άνθρωπος και συνειδητοποιημένος ως Μοναχός, θα είχε αυτή την αξιοπρεπή συμπεριφορά με την οποία αντέδρασε ο Γέροντας Νικηφόρος και οι συν αυτώ Μοναχοί.

Μπροστά στην δεσποτική αξίωση και απαίτηση προέταξαν την μία και μοναδική αλήθεια: η Μονή θα παραμείνει ως Μονή και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς!

Πώς είναι δυνατόν είπαν, μια Μονή με την ιστορία της Φανερωμένης, να αλλάξει καθεστώς επειδή ούτως έδοξε τω Αρχιερεί; Και δίνουν τη μάχη τους! Και έχουν στο πλευρό τους το λαό του Θεού που θρησκεύεται και που γνωρίζει το έργο και την προσφορά του Γέροντα Νικηφόρου. Αυτή τη φορά τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει τα συνήθη όρια. Ο Μητροπολίτης Θεόφιλος υπερέβαλε εαυτόν και φέρθηκε με πολύ εκδικητικό τρόπο στον Νικηφόρο.

Οι πληροφορίες μας λένε οτι δεν θα σταματήσει εδώ και οτι θα το προχωρήσει το θέμα μέχρι το τέλος. Και στον αντιπαθητικό και άνισο αυτό αγώνα θεωρεί οτι έχει στο πλευρό του την βοήθεια κάποιων συνεπισκόπων του, οι οποίοι ηδονίζονται με το να ταλαιπωρούν αυτούς που δεν θα μπορέσουν ποτέ στη ζωή τους να φτάσουν: εναρέτους και φωτισμένους κληρικούς.

Όμως ο Θεόφιλος λογαριάζει τα πράγματα χωρίς να σκέφτεται την θέση και την στάση του λαού! Και ο λαός είναι στο πλευρό της Μονής και του Ηγουμένου και των λοιπών αδελφών. Και όπως λένε έγκυρες πληροφορίες μας του ετοιμάζουν μεγάλο χουνέρι!Και αν πραγματοποιηθούν αυτά που κυοφορούνται τότε πολύ φοβούμαι οτι ο Θεόφιλος θα γίνει…”persona non grata” για τη Λευκάδα. Άλλωστε οι Επτανήσιοι είναι γνωστοί για την κουζουλάδα τους. Όταν θυμώσουν μπορούν γρήγορα να φέρουν τα πανω κάτω!

Δεν εύχομαι να συμβεί αλλά πολύ φοβάμαι οτι έρχεται βροχή- έρχεται μπόρα!