You are currently viewing Προς επίλυση η διαμάχη Θεολογικής και Μαλιωτείου με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

Προς επίλυση η διαμάχη Θεολογικής και Μαλιωτείου με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

  • Reading time:1 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, το θέμα της χρονίζουσας δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στη Θεολογική Σχολή και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο έχει πάρει την οδό της επίλυσής του χωρίς δικηγόρους και δικαστήρια, που κόστισαν όλα αυτά τα χρόνια αρκετά εκατομμύρια δολάρια εκατέρωθεν.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων με αντιπροσωπεία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δρ. Φίλιππο Σεραφείμ, ο οποίος είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο Northeaster tης Βοστώνης.

Την πρώτη φορά συναντήθηκαν στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη και τη δεύτερη φορά το περασμένο Σάββατο 5 Οκτωβρίου στη Θεολογική Σχολή.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε στους υπεύθυνους του Μαλιωτείου μία γενική πρόταση συμφωνίας, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή επί της αρχής από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου.

Συμφωνήθηκε ακόμα όπως οι δικηγόροι εκατέρωθεν εμφανισθούν στο Δικαστήριο και ζητήσουν αναβολή της δίκης για δύο μήνες, η οποία είχε ορισθεί να αρχίσει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βοστώνης, ώστε μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν στα επί μέρους το σχέδιο και η πρόταση συμφωνίας που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Οι δικηγόροι από τα δύο μέρη υπέβαλλαν αίτημα αναβολής της δίκης, το οποίο έκανε δεκτό το Δικαστήριο το απόγευμα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου, ενώ ορίσθηκε νέα ημερομηνία δίκης η 11η Δεκεμβρίου 2019.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου κ. Φίλιππος Σεραφείμ δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «είμαι εντυπωσιασμένος με τις δυναμικές και συνεχείς προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για μία δίκαιη επίλυση της διαφωνίας».

Τονίζεται ότι το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο ιδρύθηκε από τον αείμνηστο επιχειρηματία Κώστα Μαλιώτη το 1981. Ο Μαλιώτης ήταν γιoς ενός Κρητικού βοσκού και μετανάστευσε στην Αμερική το 1915, διέπρεψε και έγινε πλούσιος και επιφανής βιομήχανος και φιλάνθρωπος.

Το όνειρό του ήταν να ιδρύσει ένα πολιτιστικό κέντρο για όλους τους ελληνικής καταγωγής πολίτες. Του δόθηκε η ευκαιρία να χτίσει το Κέντρο στα υπάρχοντα θεμέλια ενός χώρου που είχε εγκαταλείψει ο Σπύρος Σκούρας στον περίβολο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Εκανε δωρεά το κτίριο στο Κολέγιο κάτω από ορισμένους όρους, ένας από αυτούς τους όρους ήταν ότι η Αρχιεπισκοπή κάθε χρόνο θα συνεισέφερε $50.000 για τη συντήρηση του Κέντρου.

Σκοπός του Μαλιωτείου Κέντρου είναι να προάγει τη μελέτη και διατήρηση της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς με την ευρύτατη έννοια, μέσω καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επί πλέον, το Κέντρο δια μέσου των δραστηριοτήτων του και των διαθέσιμων μέσων του καλλιεργεί και συμμετέχει στην ανάπτυξη του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής.

Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Βοστώνης και γενικότερα της Νέας Αγγλίας χρησιμοποιεί το Μαλιώτειο το Κέντρο ευρέως για τη διεξαγωγή προγραμμάτων της. Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας διατηρεί ένα μόνιμο χώρο γραφείου και εορτάζει κάθε χρόνο τις Εθνικές Εορτές, την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, καθώς και άλλες κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις στο Κέντρο.

Οι συναντήσεις και οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδίας γίνονται στο Μαλιώτειο Κέντρο. Η τοπική διοίκηση του Παγκρητικού Συλλόγου συνεδριάζει στο Κέντρο. Ο Κύκλος των Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης επίσης συνεδριάζει στο Μαλιώτειο.

Η Μητρόπολη Βοστώνης εορτάζει κάθε χρόνο στο χώρο του Μαλιωτείου την Εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, την Τελετή Αποφοίτησης των Ελληνικών σχολείων, και περιστασιακά την Κληρικολαϊκή της Συνέλευση και άλλες της εκδηλώσεις.

Το χορευτικό συγκρότημα της νεολαίας της Μητρόπολης, κάνει πρόβες δύο φορές την εβδομάδα, και δίνει την τελική τους παράσταση στο Κέντρο.

Η Ρεμπέτικη Κομπανία και άλλα μουσικά συγκροτήματα κάνουν πρόβες και κονσέρτα στο Κέντρο, ενώ γίνονται πλείστες όσες εκθέσεις ζωγραφικής, ομιλίες, διαλέξεις εκδηλώσεις που αφορούν τον Ελληνισμό.