You are currently viewing Πρέσβυς ή Διοικητής του Αγίου Όρους

Πρέσβυς ή Διοικητής του Αγίου Όρους

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Είχαμε γράψει κάποτε από τούτη εδώ την έπαλξη ότι δύσκολα θα βρεθεί ισάξιος διάδοχος του κ. Αθανασίου Μαρτίνου. Η καλή συνεργασία με τον εμπειρώτατο υποδιοικητή κ. Αριστ. Κασμίρογλου σε συνδυασμό με την ευσέβεια, την καταδεκτικότητα, την οξύνοια, την φιλανθρωπία και την μέριμνα του κ. Μαρτίνου για τα πραγματικά προβλήματα του Αγ. Όρους είχαν ως αποτέλεσμα μια άριστη θητεία.Δυστυχώς έληξε! Και οι πρώτοι που στενοχωρήθηκαν πραγματικά είναι οι Μοναχοί μας! Μαρτίνο θα λένε και θα κλαίνε. Διότι ο ανθρωπος αυτός δεν πήγε να απολαύσει τιμές αλλά να πάρει την ευλογία της Παναγίας και να λύσει πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν. Έχοντας ως δεξιό βραχίονα τον κ. Αρίστο Κασμίρογλου ο οποίος από το 1996 έχει δώσει τη ζωή του  στο Άγιο Όρος πάντα διακριτικά και με τη σεμνότητα που αρμόζει. 

Είχαμε γράψει επίσης από την πρώτη στιγμή ότι η νέα επιλογή της Κυβέρνησης δεν ήταν και η καλύτερη. Και τα φαινόμενα, μάλλον μας δικαιώνουν.

Η ασχετοσύνη  και η απόσταση που έχουν από την Εκκλησία  και τους κανόνες της όλοι εκείνοι που κάνουν αυτές τις επιλογές στην Κυβέρνηση τους οδήγησαν να επιλέξουν  για διοικητή του Αγίου Όρους-που είναι ένα μοναδικό αξίωμα στην διοίκηση της χώρας μας- να επιλέξουν για τη θέση του Διοικητή της Μοναστικής Πολιτείας του Αθω έναν παντελώς άσχετο με την εκκλησιαστική μας ζωή και προφανώς αλιβάνιστο:τον πρέσβη επι τιμή, δηλαδή τον συνταξιούχο διπλωμάτη κ. Αναστάσιο Μητσιάλη.Ευγενής και αξιοπρεπής ανθρωπος αλλά δεν αρκούν αυτά για τη θέση αυτή.

Αφού ορκίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως συνηθίζεται, πήγε στο Άγιο Όρος και ανέλαβε καθήκοντα συνοδευόμενος  από τον Άγιο άνθρωπο, τον πρ. Διοικητή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο. Επισκέφθηκε τις πρώτες μεγάλες μονές, έγιναν υποδοχές και δοξολογίες κατά την παραλαβή και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εισήλθε για δεύτερη φορά και επισκέφθηκε μερικές ακόμη Μονές  μέχρι να ολοκληρώσει την περιήγηση. Εξάλλου δεν μένει και πολλές ημέρες στο Άγιο Όρος… είναι διοικητής part time καθώς φαίνεται. Και όπως ενημέρωσε θα εισέρχεται κάθε μήνα για μία δύο ημέρες. Αν είναι βαριά η καλογερική, είναι το ίδιο βαρύ και να συμμετέχεις σε ακολουθίες και τελετές που είναι πρωτόγνωρες για σένα. Αν μάλιστα είσαι και  αλιβάνιστος τότε παθαίνεις αλλεργία με αυτά!

Το πλέον αξιοπερίεργο ωστόσο που μας οδήγησε σε αυτό το κείμενο είναι μία πληροφορία που μας ήλθε από το Όρος:δεν θέλει, λέει,να τον αποκαλούν κ. Διοικητή, αλλά κ. Πρεσβυ (!), και μάλιστα και έτσι να υπογράφει στα έγγραφα και την επίσημη αλληλογραφία. Κατανοητό ως ένα βαθμό γιαντον τίτλο του Πρέσβυ αλλά είναι και ακατανόητο γιατί αυτό που ανέλαβε είναι μοναδικό στη δημόσια διοίκηση της χώρας. Οι πρέσβεις είναι πολλοί! Ο Διοικητής του Αγίου Όρους είναι ένας. Και να πούμε και το εξής: ξέρει ο κ. Μητσιάλης πόσοι πρέσβεις θα ήθελαν να  είναι στη θέση του ως  διοικητές του Αγίου Όρους; Ας ρωτήσει και θα το διαπιστώσει. 
Δεν ξέρω, πάντως, γιατί δέχθηκε να αναλάβει αυτή τη θέση ο κ. Μητσιάλης. Αν ήθελε μια κρατική θέση τώρα που συνταξιοδοτήθηκε και του έδωσε η κυβέρνηση την συγκεκριμένη γιατί θα  είχε κάποια υποχρέωση στον ίδιο ή στον άνθρωπο που τον προώθησε το έκανε χωρίς να μετρήσει και να τα ζυγίσει όλα!

Έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να είναι ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους; Να συνεργάζεται με τις οριακές μορφές των Μοναχών μας; Αν δεν το ήξερε ή αν του φαίνεται βαρύ όλο αυτό ας παραιτηθεί τώρα… Όσο είναι ακόμη νωρίς.

Πάντως πολιτικός διοικητής χωρίς παρουσία στο Άγ. Όρος, χωρίς συμμετοχή σε πανηγύρεις και ακολουθίες, χωρίς τριβή και επαφή με τους μοναχούς και τα προβλήματά τους ως προς τα θέματα της Πολιτείας, δύσκολα θα επιτύχει. Αν πάλι θέλει να τον αποκαλούν και «κ. Πρέσβυ», όρος άγνωστος στο Όρος (μόνο στις Ι. Μονές Χιλανδαρίου, Αγ. Παντελεήμονος και Ζωγράφου δεν θα ξενίσει!!) και να βλέπει αφ’ υψηλού τους Αγιορείτες Πατέρες, δύσκολα θα εγκλιματιστεί.

Το Άγ. Όρος χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Πρωτίστως ευλάβεια στην Παναγία, την έφορο του Όρους, σεβασμό στους  ασκούντες Πατέρες, αλλά και στην υπερχιλιετή πορεία του, στην ιστορία του και στον πολιτισμό του.

Κύριε Πρέσβυ αν καταφέρετε να τα συγκεράσετε όλα αυτά σίγουρα δεν θα μας κακομάθετε αλλά θα κάνετε απλά τον καθήκον το οποίο σας ανέθεσε η Πολιτεία και θα μπορείτε να ελπίζετε ότι η θητεία σας δεν θα περάσει απαρατήρητη!