You are currently viewing Πλήρης επιβεβαίωση των επισημάνσεων του “Εξάψαλμου”

Πλήρης επιβεβαίωση των επισημάνσεων του “Εξάψαλμου”

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η ΔΙΣ θα ασχοληθεί, επιτέλους και με θέματα Μητροπόλεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διοίκησή τους;

Β’ μέρος (δείτε εδώ το Α’ μέρος)

Χθές είδαμε, έστω και σε επίπεδο ενός περιεκτικού flashback και τις δυο όψεις του νομίσματος και κυρίως του τί συμβαίνει όταν υπάρχει αδιαφορία και χαλάρωση στο επίπεδο τόσο της κεντρικής, όσο και της περιφερειακής διοίκησης στην Εκκλησία.

Σήμερα θα θίξουμε αρχικά περιπτώσεις Ιεραρχών που ανεξάρτητα από τον προηγούμενο έντιμο βίο τους και την προσφορά τους στην Εκκλησία, ευρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και διοικούνται και κατευθύνονται από τα περιβάλλοντα που έχουν, ή που φυτρώνουν την κατάλληλη στιγμή. Αφού προηγουμένως καταγράψουμε περιπτώσεις Ιεραρχών που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραιτήθηκαν ή οδηγήθηκαν σε παραίτηση για να εκλεγούν οι διάδοχοί τους Αρχιερείς.

Δυστυχώς τα δύο τελευταία φωτεινά παραδείγματα των Σεβ. Γερόντων Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου και Καρπενησίου Νικολάου, που αισθάνθηκαν την αδυναμία των χρόνων τους και παραιτήθηκαν, δεν ακολούθησαν άλλοι Ιεράρχες, στο χρόνο που μας πέρασε!

Και ομως, υπάρχουν Μητροπόλεις που δοκιμάζονται, αλλά το θέμα μένει κρυφό ή συζητείται στους διαδρόμους, γιατί καθώς φαίνεται υπάρχουν άνθρωποι που βολεύονται από μία τέτοια παράταση της αρρωστημένης κατάστασης που υπάρχει, αφού κάποιοι φαίνεται οτι εκμεταλλεύονται τους ανήμπορους αυτούς Ιεράρχες και διοικούν αντ´αυτών!

••Το ζήσαμε το σκηνικό αυτό στην Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος επί Γέροντος Μητροπολίτη Κυρίλλου, όπου ο επιτήδειος άμεσος βοηθός Αρχιμανδρίτης, έστηνε τον ανήμπορο Γέροντα Κύριλλο να λειτουργεί και να ιεροπράττει.. Δυστυχώς μέχρι και χειροτονίες τον φωτογράφιζαν να κάνει!!! Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που με θράσος μας έστελναν τότε για να μας δείξουν πόσο εύρωστος ήταν υπάρχουν ακόμη! Μέχρι και βίντεο έςτελναν στα οποία, όμως, έψαλλαν άλλοι και έλεγαν τις ευχές της χειροτονίας αντί του ανήμπορου και σχεδόν άφωνου Μητροπολίτη!

Και αντί να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο αχρείος αυτός Θεομπαίχτης, αντιθέτως επροήχθη– κρίμασιν οίς οίδε Κύριος– και μετεβλήθη σε λυκαυγή αστέρα της Μητρόπολης — έστω και χωρίς δόντια!

Και την τακτική αυτή και το παράδειγμα , όπως είναι φυσικό –βλέπουν οτι πιάνει τόπο και επιβραβεύεται– θέλουν να ακολουθήσουν κι άλλοι επίδοξοι – φιλόδοξοι κληρικοί, οι οποίοι κατευθύνουν τα νήματα παρασκηνιακά και έχουν τον τρόπο τους να περνούν απαρατήρητοι.
Και αυτά δεν είναι θέματα που συζητούνται με κουτσομπολίστικη διάθεση μόνο(!!!!), αλλά είναι ουσιαστικά θέματα τα οποία σε άλλες περιπτώσεις, κάποιων άλλων Μητροπόλεων, διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο και οδήγησαν την διοίκηση της Εκκλησίας στη λήψη αποφάσεων, όπως ήταν η παραίτηση Μητροπολιτών και η άμεση εκλογή διαδόχων τους.

Για παράδειγμα όποτε ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε “προσωπικό” ενδιαφέρον για την αλλαγή Μητροπολιτών, κινήθηκαν τα νήματα με συνοπτικές διαδικασίες! Αποβραδίς υποβάλλονταν παραιτήσεις και σε δύο ημέρες είχαμε τα προεδρικά διατάγματα και σε λίγο τις νέες εκλογές!

Τί να πρωτοθυμηθω;

••Την περίπτωση του Κίτρους Αγαθόνικου–για να εκλεγεί ο Γεώργιος που σε λίγα χρόνια τα έχει κάνει μπάχαλο και κλήρος και λαός ευρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ποιμένα;

••Την περίπτωση του Αργολίδος Ιακώβου που έφυγε με το παράπονο στα χείλη, αφού η επιθυμία του να τον διαδεχθεί το πνευματικό του ανάστημα ο Επιδαύρου Καλλίνικος, κάηκε στον Καιάδα προκειμένου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να εξοφλήσει ένα ακόμη γραμμάτιο προς τον εκλεγέντα Αργολίδος Νεκτάριο, που από τον θυμό του επειδή έβλεπε να μένει στο ράφι, άρχισε να κελαιδεί ως καναρίνι της Οδυσσού!

••Τον Φωκίδος Αθηναγόρα–για να εκλεγεί ο Θεόκτιστος, που αποτελεί θετική έκπληξη ο τρόπος που διοικεί την Μητρόπολη που του έλαχε αλλά και για το πνευματικό έργο που αναπτύσσει μαζί με τους άξιους συνεργάτες που επέλεξε και αγκάλιασε;

•• Τον Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο, για να εκλεγεί η άλλη μεγάλη… έκπληξη, ο Τιμόθεος, που αντί να απαλλαγεί από τους πραγματικούς ενόχους που εκμεταλλεύονταν τον προκάτοχό του, έχει βαλθεί να μαραζώσει τα μοναστήρια της Μητρόπολης καταδιώκοντας τους Μοναχούς και τις Μοναχές;;

••Τον Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνο– για να εκλεγεί ο φέρελπις Επίσκοπος Γαβριήλ, που δίνει καθημερινά μαθήματα προς όλους για το πώς φέρονται στον προκάτοχο αλλά και τί σημαίνει να ποιμαίνεις μίαν αστική μεν αλλά με μικρασιατικό ποίμνιο Μητρόπολη!!!

•• Τον Καρπενησίου Νικόλαο, για να εκλεγεί ο Γεώργιος, τον οποίο μολονότι προσωπικά αδίκησα, εντούτοις μόνο θετικά μηνύματα φτάνουν από την επαρχία του για τον τρόπο που φέρεται ως Αρχιερεύς!

•• Τον Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο, ο οποίος παραιτήθηκε τέλος Σεπτεμβρίου και αρχές Οτωβρίου (σε χρόνο dt που λένε), η Μητρόπολη είχε τον νέο της Μητροπολίτη Χρυσόστομο, που σε σύντομο χρονικό διάστημα κέρδισε τις καρδιές του ποιμνίου του και διανύει μήνα του μέλιτος!

Αλλά υπάρχουν και άλλες Μητροπόλεις που έμειναν μέχρι τώρα ανέπαφες και βιώνουν χειρότερα προβλήματα! Και αυτές είναι για παράδειγμα οι Μητροπόλεις… Λήμνου, οι γειτονικές Μητροπόλεις Μηθύμνης και Μυτιλήνης(που μπήκαν ξαφνικά στο στόχαστρο αυτών που ευρίσκονται στα …υψηλά δώματα και διανέμουν τις Μητροπόλεις), η Μητρόπολη Ηλείας, που ο Γέρων Μητροπολίτης της έχει βαλθεί να αυξήσει τους βοηθούς του, η Μητρόπολη Παραμυθίας , που ο ευγενής Γέρων Μητροπολίτης της Τίτος, άγεται και φέρεται από τους επιτηδείους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάστασή του, ούτε τον μισθό του δεν του αφήνουν…

Και παράλληλα με αυτές τις Μητροπόλεις έχουμε και τα κακά και ίσως και χειρότερα παραδείγματα μερικών νεωτέρων Ιεραρχών, ακόμη και νεοεκλεγέντων, οι οποίοι εξαιτίας ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων, τα έχουν κάνει μπάχαλο και το ποίμνιο βράζει…

Αλλά γι αυτά θα μιλήσουμε αύριο!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …

Αύριο το Γ ´ μέρος