Η ΔΙΣ θα ασχοληθεί, επιτέλους και με θέματα Μητροπόλεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διοίκησή τους;

Η ΔΙΣ θα ασχοληθεί, επιτέλους και με θέματα Μητροπόλεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διοίκησή τους;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Α ´ Μέρος

Συνέρχεται από χθές η ΔΙΣ στη νέα σύνθεσή της,για να αντιμετωπίσει τρέχοντα θέματα της διοίκησης της Εκκλησίας, αλλά και να χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει με βάση τα νέα πρόσωπα – μέλη που την απαρτίζουν στην 160ή σύνθεσή της.
Η Εκκλησία μας μπορεί να είναι Θεοίδρυτος θεσμός, αλλά παράλληλα είναι και κοινωνία προσώπων.
Και τα πρόσωπα που ηγούνται κάθε φορά στην διοίκησή της αφήνουν τη δική τους σφραγίδα και ανεβάζουν ή κατεβάζουν στα επιμέρους θέματα της καθημερινότητας, τον πήχυ των πραγμάτων.
Και σύμφωνα με τον Καταςτατικό Χάρτη συνέρχεται κάθε μήνα η ΔΙΣ για να αντιμετωπίσει τις διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν γιατί αυτό ορίζει το Συνοδικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα.
Και μπορεί η Εκκλησία να λύνει εν Συνόδω, θέματα δευτερεύουσας σημασίας( όπως είναι λ.χ. η χορήγηση άδειας σε Μητροπολίτη για να ταξιδέψει στο εξωτερικό),ενώ άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι η προκλητική, αλαζονική και ….ψυχοπαθής συμπεριφορά Ιεραρχών– και μάλιστα νέων — κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ή η πλημμελής διοίκηση άλλων Μητροπόλεων, λόγω αδυναμίας των Μητροπολιτών τους να ανταποκριθούν πλέον στα καθήκοντά τους, είναι από τα θέματα που η ΔΙΣ συνήθως δεν ασχολείται, αν δεν προκύψει σοβαρό θέμα ή αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να προάγουμε κάποιο… ημέτερο!
Και όμως, αυτά είναι τα θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν πρωτίστως τους Σεβ . Μητροπολίτες- μέλη της ΔΙΣ, αν πραγματικά θέλουν να κρατήσουν την Εκκλησία σε ένα ύψηλό επίπεδο, από το οποίο να εκπέμπει σεβασμό στο ποίμνιο δια των Ιεραρχών της,νέων και Γερόντων και να μην εξαντλεί την παρουσία της στα στείρα ανακοινωθέντα που εκφράζουν απλώς ευχολόγια και προθέσεις αλλά επί της ουσίας δεν προσθέτουν τίποτα!

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σωρεία προβλημάτων σε Μητροπόλεις που τους Μητροπολίτες τους,δυστυχώς, τους πρόλαβε το γήρας!

Δεν θέλουμε να απαλλαγούμε συλλήβδην από όλους τους Γέροντες Μητροπολίτες, δεδομένου οτι κάποιοι εξ αυτών ισοδυναμούν με δύο και τρείς νεοεκλεγέντες. Και τους χρειαζόμαστε για να μας διδάσκουν με τη σοφία τους και με το παράδειγμά τους!

Ούτε να τους ταπεινώσουμε θέλουμε, επιφυλάττοντας γιαυτούς …ατιμωτικά γεράματα, όπως αυτά που έζησε ο Μακαριστός πλέον Γέρων Μεσογαίας Αγαθόνικος, ο ευγενής αυτός άνθρωπος, ή αυτά που εξακολουθεί να περνά ο Γέρων Κίτρους Αγαθόνικος( το έχει το όνομα φαίνεται να ταλαιπωρείται…). Εμείς αλλά και όσοι διαθέτουν γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα, θέλουμε να φύγουν με το κεφάλι ψηλά,για να προστατεύσουν την εναπομείνασα υστεροφημία τους.

Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο πηδάλιο των Μητροπόλεών τους και να διοικούν από δίπλα οι επιτήδειοι!Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά να συμβαίνουν σε μία Ελλάδα που δοκιμάζεται και να τα βλέπει και να τα αντιλαμβάνεται ο λαός !! Είναι τυχαίο άραγε που σε όλες τις κοινωνικές έρευνες προκύπτει οτι η πίστη του λαού μας είναι μία σημαντική, ίσως η σημαντικότερη προτεραιότητα για τον σημερινό Έλληνα – ακόμη και στα απολύτως νεανικά κοινά–ενώ για τον κλήρο και ιδιαιτέρως για τους Αρχιερείς μας εκφράζεται κάποια δυσφορία;
Γιατί να συμβαίνει αυτό εξαιτίας των ολίγων κακών περιπτώσεων που ενδεχομένως μπορεί να υπήρχαν και να υπάρχουν για να αμαυρώνουν, δυστυχώς, την εικόνα όλου του ιερού κλήρου!

Κάποτε ήταν πιο χλιαρές οι καταστάσεις και υπήρχε τεράστια ανοχή και από την Εκκλησία και από το ποίμνιο.Τώρα, όμως οι καιροί άλλαξαν. Γιαυτό πρέπει να αλλάξουμε ρότα, αν θέλουμε η Εκκλησία να εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο και στους γέροντες και κυρίως στους νέους! Η Εκκλησία πρέπει να αρχίσει να μιλά περισσότερο και σε χρόνο μέλλοντα, επουλώνοντας τα τραύματα που άφησαν πίσω τους κάποιες ατυχείς περιπτώσεις Ιεραρχών, επί των οποίων όταν οργίαζαν οι φήμες δεν είχε σπεύσει να παρέμβει όπως θα έπρεπε, αλλά άφησε να γίνουν απόστημα, που το άνοιγμά του προκάλεσε ταραχή και επέφερε ασυνήθιστη δυσοσμία.

••Μηπως να υπενθυμίσουμε μερικές περιπτώσεις από το πρόσφατο παρελθόν, για μα αισθανθούμε το κενό που δημιουργείται όταν ένας Ιεράρχης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και άγεται και φέρεται, από τους συγγενείς ή από παραπορευομένους επιτηδείους, που ξέρουν πότε να κάνουν την εμφάνισή τους;

••Αλήθεια που πήγαν τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του πρώην Αττικής Παντελεήμονος, για τα οποία τόσος θόρυβος έγινε τότε;; Και δεν εννοούμε τα ολίγα εκείνα του καμπαναριού του Αγίου Εφραίμ αλλά τα εκατομμύρια ευρώ που συνέλεξε για μία ώρα ανάγκης, που ο Θεός, εν τέλει, δεν του επέτρεψε να ζήσει !!

Και δεν ήταν ο μόνος!

Αυτός σήκωσε, δυστυχώς, το ανάθεμα μίας ολόκληρης γεννιάς Ιεραρχών που μάζευαν χρήματα για μία ώρα ανάγκης και δυστυχώς είχε πάντα άδοξο τέλος!

••Μήπως ξέρει να μας πει κανείς τί απέγιναν οι προσωπικές, διόλου ευκαταφρόνητες αποταμιεύσεις του Γέροντα Πατρών Νικοδήμου;

••Μήπως ξέρει κανείς να μας πεί τί απέγιναν τα χρήματα που μάζευε ο Γέρων Νέας Σμύρνης Αγαθάγγελος, γιατί στους διαδόχους του ( Νεας Σμύρνης και Γλυφάδας) δεν πέρασαν!!Αντιθέτως δυσκολεύτηκαν να ορθοποδήσουν άμα τη εκλογή τους!!

Και αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα. Υπάρχουν περισσότερα!

Όπως υπήρξαν και παραδείγματα Αρχιερέων με γνήσιο εκκλησιολογικό χαρακτήρα ( όπως οι Γέροντες Κομοτηνής Δαμασκηνός και Γρεβενών Σέργιος) που τα χρήματα αυτά που είχαν συναθροίσει όλα αυτά τα χρόνια τα άφησαν στους διαδόχους τους, για μα γίνουν έργα αγάπης και προσφοράς προς τα ποίμνιά τους.!

Συνεχίζεται….

ΕΔΩ ΤΟ Β´ ΜΕΡΟΣ