You are currently viewing Πάτμος: Δεν θα γίνει φέτος η τελετή του Νιπτήρος

Πάτμος: Δεν θα γίνει φέτος η τελετή του Νιπτήρος

  • Reading time:1 mins read

Για 1η φορά μετά από 400 περίπου χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία της τελετής του Νιπτήρος στην Πάτμο, ένα έθιμο που παραδοσιακά τελείται στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης και συγκεντρώνει κάθε χρόνο, εκατοντάδες πιστούς από όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, στην Πάτμο, που αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας οι ναοί και τα μοναστήρια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παραμένουν για πρώτη φορά μετά από ολόκληρους αιώνες κλειστά, δίνοντας μια εικόνα απογοήτευσης και θλίψης τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους προσκυνητές που ετοιμάζονταν να μεταβούν για να περάσουν στο νησί την Μεγάλη Εβδομάδα και να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες, την παραδοσιακή τελετή του Νιπτήρα, τον Επιτάφιο και φυσικά, την Ανάσταση του Κυρίου.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «δημοκρατική», ο ιερομόναχος Σεραφείμ στην Μονή Αγίου Ιωάννη της Πάτμου (και εφημέριος στον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σκάλας):
«Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, είναι με μια λέξη, καταθλιπτική. Αν υπήρχε ένα αποκούμπι για τον κόσμο, να εκτονώσει όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο το οποίο έχει επωμισθεί λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, που είναι η Εκκλησία, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. Προσωπικά επειδή έχω συνεχή επαφή με τους ενορίτες μου, δέχομαι διαρκώς τηλεφωνήματα για το αν θ’ ανοίξουν οι ναοί και τα μοναστήρια. Μου λένε ότι νιώθουν κούραση γιατί διανύουμε την Μεγάλη Σαρακοστή και θέλουν να συμμετέχουν στις ακολουθίες, ενώ παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος για τον κορωνοϊό μήπως σημειωθεί κάποιο πρόβλημα εάν έρθουν –αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην Πάτμο.
Από την δική μας πλευρά, . εμείς ως κληρικοί, προσπαθούμε να παρηγορήσουμε, να στηρίξουμε τους πιστούς, λέγοντας πως μπορούν από το σπίτι τους να προσευχηθούν. Είναι μια δοκιμασία που έχει στείλει ο Θεός για να δοκιμάσει την πίστη μας. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε να έχουμε μια επαφή με τους ενορίτες και τους πιστούς –κυρίως τηλεφωνικά, διότι διά ζώσης είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη και με ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της παρουσίας μας –όπως άρρωστοι, κατάκοιτοι στο κρεβάτι κ.λπ. δεν μπορούμε να έχουμε επαφή».
Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και με τις εκκλησίες να παραμένουν κλειστές, ο ιερομόναχος Σεραφείμ δηλώνει ξεκάθαρα πως: «Οτιδήποτε έχει να κάνει με συνάθροιση είτε για 10 είτε για 100 άτομα, απαγορεύεται. Κι εμείς μέσα στα μοναστήρια, οφείλουμε να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις, προκειμένου να μην έχουμε άλλα προβλήματα. Συνεπώς, πώς θα τελεστεί μια τελετή, όπως η τελετή της ακολουθίας του Νιπτήρα, που φέρνει σε επαφή τόσα πολλά πρόσωπα. Η τελετή αυτή δεν έχει ακυρωθεί ποτέ στα χρονικά! Ακόμη και σε καταστάσεις δύσκολες, όπως η κατοχή, η Ιταλοκρατία, αυτή η τελετή, δεν απαγορεύτηκε. Επί της Ιταλοκρατίας, η τελετή της ακολουθίας του Νιπτήρα ετελείτο μέσα στη Μονή, αλλά γινόταν. Φέτος, βέβαια, οι λόγοι είναι υγειονομικοί κι εμείς το καταλαβαίνουμε και πρέπει να τηρήσουμε τις οδηγίες. Καταλαβαίνετε ότι η τελετή αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε σε περιορισμένο χώρο, διότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί».
Συνεπώς, ακόμη και το Ιερό Νησί της Αποκάλυψης, όπου κάθε χρόνο αυτές τις άγιες ημέρες και κυρίως την Μεγάλη Εβδομάδα, κυριαρχεί κλίμα κατάνυξης, φέτος όλα θα παραμείνουν… βουβά. Οι προσκυνητές από την Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα και χώρες του εξωτερικού, που συνήθως επισκέπτονται την Πάτμο, δεν θα έρθουν αφού όλες οι μετακινήσεις από αέρος με αεροπλάνα και από θαλάσσης με πλοία, έχουν απαγορευτεί.
«Είναι μια άσχημη εικόνα, μία εικόνα που δεν έχουμε ξαναδεί. Μία εικόνα η οποία δεν συνάδει με το κλίμα που επικρατεί είτε με την εποχή είτε με το κατανυκτικό κλίμα λόγω της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας για την οποία προετοιμαζόμαστε όλοι κάθε χρόνο. Είμαστε όλοι περιορισμένοι και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε να τελειώσει όσο το δυνατό συντομότερα αυτή η δοκιμασία. Δεν είναι στο χέρι μας. Από εμάς εξαρτάται μόνον να τηρούμε τις οδηγίες για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Άλλωστε αυτές ήταν και οι οδηγίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Εντούτοις, εάν κάποιος πιστός έχει απόλυτη ανάγκη να λάβει την Θεία Κοινωνία, ζητείται η άδεια από τον Πατριαρχικό Έξαρχο και κάποιος από τους μοναχούς πηγαίνει να τον κοινωνήσει. Όσον αφορά στο Άγιο Φως, “θα πάει στην Πάτμο αλλά οι διαδικασίες θα είναι φέτος διαφορετικές από άλλη χρονιά” όπως ειπώθηκε.

Πέρυσι στη Πάτμο