You are currently viewing Παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Καλαβρύτων ο Αμβρόσιος – Τι δήλωσε ο ίδιος

Παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Καλαβρύτων ο Αμβρόσιος – Τι δήλωσε ο ίδιος

  • Reading time:1 mins read

του Σωτήρη Τζούμα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον Αμβρόσιο θα διαδεχθεί ο Α ´ Γραμματέας της Συνόδου και πνευματικό του ανάστημα Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας, ηγούμενος της Ιστορικής Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου

Τίτλους τέλους θέλησε να βάλει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος στην πλέον πολυσυζητημένη παραίτηση Μητροπολίτη την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με όσα ο ιδιος είπε σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου, κατά τη θεία λειτουργία,  την «αποχαιρετιστήρια» Λειτουργία, όπως την αποκάλεσε, αποφάσισε να παραιτηθεί οριστικά και αμετάκλητα από τη θέση του για να εκλέξει η Ιεραρχία τον διάδοχό του, στην προσεχή συνεδρίασή της τον Οκτώβριο.

Η είδηση ήταν γνωστή από καιρό αλλά, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγινε σεβαστή η επιθυμία του Μητροπολίτη να την κάνει γνωστή ο ίδιος, σήμερα που είναι επετειακή ημέρα για την πορεία του στην Εκκλησία μας. Σαν χθες 17 Αυγούστου, εξελέγη ως Αρχιγραμματέας της Συνόδου που ήταν, σε Τιτουλάριο Επίσκοπο Ταλαντίου.

Η περιβόητη παραίτηση Αμβροσίου για την οποία έχουν γραφεί δεκάδες σχόλια τα τελευταία χρόνια και έχει αποφανθεί (!) για την πορεία της ακόμη και η θαυματουργή Παναγία η Τρυπητή, λέγεται ότι υπογράφηκε χθες 17 Αυγούστου, ημέρα που εξελέγη Επίσκοπος Ταλαντίου από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και αύριο θα κατατεθεί επισήμως στην Ιερά Σύνοδο η οποία θα συνέλθει τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να την κάνει αποδεκτή ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κατά την προσεχή σύγκληση της Ιεραρχίας.

Στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, στον οποίο τέλεσε την τελευταία του λειτουργία ο Αμβρόσιος, βρέθηκαν μαζί του τόσο ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Λαζουράς όσο και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος με τον Σεβ. Αμβρόσιο να τους ευχαριστεί για την επί σειρά ετών αγαστή συνεργασία που είχε και με του δύο και τους δώρησε από ένα αναμνηστικό.

Στον Ιερό Ναό, ήταν επίσης, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης κ. Κατσικόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Χουλιάρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαγκαφάς, ο καθηγητής ιατρικής κ. Γεώργιος Ζωγράφος, όλοι άνθρωποι που ήταν πάντα κοντά στον Αμβρόσιο σε όλα τα χρόνια της Αρχιερατικής πορείας του.

Σαράντα ένα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει τον Οκτώβριο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος (σ.σ. κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής) από την ημέρα που ενθρονίσθηκε Μητροπολίτης.

Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα, την 25ην Απριλίου 1961 εκάρη Μοναχός, την 31ην Μαΐου 1961 Διάκονος, την 17ην Ιουλίου 1963 Πρεσβύτερος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αδελφότητας ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ μαζί με τον Γέροντα Πειραιώς Καλλίνικο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

Την 17ην Αυγούστου 1976 εξελέγη στη θέση του Αρχιγραμματέα ως Τιτουλάριος Ταλαντίου και την 12ην Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διαδεχόμενος τον τότε πρύτανη της Ιεραρχίας Καλαβρύτων Γεώργιο.

Διετέλεσε Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και στενός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, κυρίως ιστορικού και αντιαιρετικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον Αμβρόσιο θα διαδεχθεί στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ο Α ´ Γραμματέας της Συνόδου και πνευματικό του ανάστημα Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας, ηγούμενος της Ιστορικής Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Ο Αρχιμ. Ιερώνυμος είναι χαμηλών τόνων κληρικός, το εντελώς αντίθετο του Αμβροσίου, και την προαγωγή του σε Μητροπολίτη θέλει και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Να πούμε ότι η παραίτηση Καλαβρύτων θα αποτελέσει προγκρόμ παραιτήσεων πολλών Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας, οι οποίοι πλέον δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους σε αντίθεση με τον Αμβρόσιο που είχε και τη βιολογική και πνευματική δύναμη να διοικεί την Μητρόπολή του κατά τρόπο άριστο. Και αν δεν παραιτηθούν από μόνοι τους πρέπει η Εκκλησία, Αρχιεπίσκοπος και Σύνοδος να πάρουν μέτρα! Η κατάσταση σε ορισμένες Μητροπόλεις έχει ξεφύγει!

ΠΗΓΗ:Newpost.gr